Vetverbranden met natuurlijke producten

Vet verbranden met natuurlijke vetverbranders

De laatste loodjes wegen het zwaarst, zeker als je dat laatste beetje vet wilt verbranden. Fabrikanten van supplementen maken hier gretig gebruik van en positioneren vetverbranders als wondermiddel.

In eerste instantie lijkt het aantrekkelijk om in zo’n wondermiddel te investeren, maar vetverbranders zijn een van de meest controversiële supplementen op de markt. 

Vetverbranders worden vaak omschreven als voedingssupplementen die je metabolisme kunnen verhogen, de vetopname kunnen verlagen of je lichaam kunnen helpen om meer vet te verbranden. 

Dat klinkt iedereen natuurlijk als muziek in de oren: deze voedingssupplementen zijn een wondermiddel! Maar niets is minder waar. De pillen leveren vaak niet het gewenste effect en kunnen zelfs schadelijk zijn voor je lichaam. 

Het is wel bewezen dat verschillende natuurlijke supplementen je kunnen helpen om meer vet te verbranden. 

Lees ook: dit zijn de negen slechtste post workout snacks, shakes en maaltijden.

In dit blog lees je over de 3 beste natuurlijke vetverbranders.

Voordat we beginnen met de beste natuurlijke vetverbranders is het goed om te weten hoe ons lichaam vet verbrandt. 

Je lichaam is 24/7 vet aan het verbranden. Het is een complex proces waarbij vrije vetzuren uit je lichaamsweefsel wordt vrijgemaakt. De gezonde vetzuren worden via je bloed getransporteerd naar je lichaamsweefsels. Door zuurstof toe te voegen ontstaat een soort chemische reactie en worden de vetzuren omgezet naar energie. 

De energie die ontstaat door dit complexe proces werkt als brandstof voor je spieren. Vet is een van de belangrijkste energiebronnen. Zonder vet kan ons lichaam niet goed functioneren. 

Een korte uitleg over diëten

Een dieet volgen betekent niet per se dat je af wilt vallen. Je kunt ook een specifieke eetwijze hebben. Dus als je glutenvrij eet, of vegan, dan volg je eigenlijk ook een dieet. Kort gezegd zijn er twee soorten diëten:

– Een dieet in de vorm van een specifieke eetwijze.
– Een dieet als manier om af te vallen.

Doordat we allemaal zo geobsedeerd zijn door afvallen en vetverbranding denkt iedereen bij diëten aan gewichtsverlies, en niet aan het hebben van een bepaalde levensstijl met eetgewoonten.

Tip: dit is het verschil tussen een veganist en een vegetariër.

Let op: de drie vetverbranders die in dit blog behandeld worden zijn natuurlijk niet de enige (natuurlijke) vetverbranders. Cayennepeper is bijvoorbeeld ook een vetverbrander, maar wordt niet in dit blog genoemd. In dit blog lees je alles over de voordelen van cayennepeper.

Cafeïne

Voor veel mensen staat cafeïne gelijk aan koffie. Een kop koffie bevat inderdaad een hoge concentratie cafeïne, maar het stofje komt ook voor in groene thee en cacaobonen. 

Cafeïne kan helpen om je metabolisme te stimuleren en om meer vet te verbranden. Vaak word je na het innemen van cafeïne actiever en alerter waardoor je meer energie gaat verbruiken. 

cafeïne als supplement

Uit onderzoek blijkt dat cafeïne je metabolisme tijdelijk kan verhogen met maximaal 16% in een tijdsbestek van één tot twee uur. 

Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat cafeïne je lichaam kan helpen om meer vet als brandstof te verbranden. Dit effect lijkt sterker te zijn bij magere mensen dan zwaarlijvige mensen.

Cafeïne is vaak het hoofdbestanddeel van ieder vetverbrandings-supplement. Belangrijk om te weten: overmatige inname van cafeïne kan je lichaam toleranter maken voor de effecten ervan.

Wist je dat wat je in de uren voor het slapen gaan drinkt je slaap kan maken of breken? Alcohol en cafeïne zijn de meest bekende slaapvernietigers. Het kan zes tot acht uur duren voordat de effecten van cafeïne zijn verdwenen. Dus, als je een goede nachtrust wilt, vermijd het drinken van cafeïne-houdende dranken (zoals koffie of frisdrank) in de late namiddag of avond.

Lang verhaal kort, je hebt geen pillen of poedertjes nodig om de voordelen van cafeïne te benutten. Koffie en thee zijn uitstekende bronnen van cafeïne met veel gezondheidsvoordelen. 

Pure chocolade bevat ook cafeïne. Als je het zo bekijkt kun je chocola eten en vet verbranden tegelijk. 

Cafeïne is een natuurlijke vetverbrander en kan je helpen door je metabolisme een boost te geven. Het stofje cafeïne vind je natuurlijk in producten zoals thee en koffie.

Eiwit-poeder

Eiwit speelt een belangrijke rol in het vetverbrandingsproces. 

Een hoge eiwitinname heeft een aantal voordelen. Ten eerste kan het helpen bij het verbranden van vet door het stimuleren van je metabolisme en het verminderen van de eetlust. Ten tweede helpt eiwit om spiermassa te behouden. 

eiwit poeder

Hoge eiwitinname kan ook je eetlust verminderen door de niveaus van volheidshormonen zoals GLP-1, CCK en PYY te verhogen, terwijl de niveaus van het hongerhormoon ghreline worden verlaagd.

Hoewel je alle eiwitten die je nodig hebt uit eiwitrijk voedsel kunt halen (zoals kip, rundvlees, ei en melkproducten) vinden veel mensen het lastig om structureel voldoende eiwitten in te nemen.

Proteïne-shakes (eiwitshakes) zijn een eenvoudige manier om je eiwitinname te verhogen.

Als je een eiwitsupplement kiest is het belangrijk om een ​​eiwitsupplement te kiezen dat weinig suiker en toevoegingen bevat, vooral als je wilt afvallen.

Wanneer je vet wilt verbranden, moet je er rekening mee houden dat calorieën nog steeds belangrijk zijn. Je wilt niet te veel calorieën innemen. Een eiwitshake moet een eenvoudige snack of een deel van een maaltijd vervangen.

Als je moeite hebt om voldoende eiwitten te eten, probeer dan 1-2 scoops (25-50 gram) eiwitpoeder per dag te nemen.

Groene thee-extract

Groene thee-extract is niets meer en niets minder dan een geconcentreerde vorm van groene thee. 

Een grote hoeveelheid groene thee-bladeren wordt omgezet naar een hoge concentratie in poedervorm. Groene thee-extract biedt alle voordelen van groene thee, maar dan in handige poeder- of capsulevorm. 

Groene thee extract

Door de hoge concentratie is groene thee-extract rijk aan cafeïne en het polyfenol epigallocatechinegallaat (EGCG). Beide stoffen kunnen helpen bij het verbranden van vet. 

Nu hoor ik je denken: als groene thee en koffie beide een hoge concentratie cafeïne bevatten, waarom staat groene thee-extract dan nog op deze lijst met natuurlijk vetverbranders?

De werkende stoffen (cafeïne en het polyfenol epigallocatechinegallaat) vullen elkaar namelijk perfect aan en kunnen zorgen voor een uniek proces dat thermogenese wordt genoemd. 

Simpel gezegd is thermogenese een proces waarbij je lichaam calorieën verbrandt om warmte te produceren. 

In dit onderzoek vergeleken wetenschappers de effecten van een placebo, cafeïne en een combinatie van groene thee-extract en cafeïne op vetverbranding.

Ze ontdekten dat de combinatie van groene thee en cafeïne 65 meer calorieën per dag verbrandde dan alleen cafeïne, en 80 meer calorieën dan de placebo.

Als je wilt profiteren van de voordelen van groene thee-extract, probeer dan 250-500 mg per dag te nemen. Dit betekent dat je ongeveer 3-5 kopjes groene thee per dag moet drinken.

Tip: dit zijn de 4 meest voorkomende oorzaken van een burn-out.