• home
  • Food blog
  • Vetverbranders: deze 5 natuurlijke ingrediënten boosten je metabolisme

Vetverbranders: deze 5 natuurlijke ingrediënten boosten je metabolisme

Vetverbranden met natuurlijke producten

Vet verbranden met natuurlijke vetverbranders

Het principe van afvallen is heel simpel: meer calorieën verbranden dan dat je opneemt. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst, zeker als je dat laatste beetje vet wilt verbranden. Gelukkig zijn er natuurlijke vetverbranders die je kunnen helpen om sneller, en meer, vet te verbranden door je metabolisme te verhogen. Of ze helpen om je hongergevoel te verminderen.  

Het is belangrijk te weten dat deze natuurlijke vetverbranders geen wondermiddel zijn. Het is onmogelijk vet te verbranden zonder je levensstijl aan te passen. Dit betekent dat je voedingspatroon en work-out de basis-bouwstenen van je vetverlies zijn.

Fabrikanten van supplementen maken soms gretig gebruik van de illusie die heerst over vetverbranders, en positioneren vetverbranders als wondermiddel. 

Het is wel een feit dat natuurlijke producten met bepaalde eigenschappen (ook wel superfoods genoemd) een waardevolle toevoeging zijn aan je dieet en levensstijl. De juiste vetverbranders kunnen je echt helpen om het gewichtsverlies te versnellen.

In dit blog noemen we 5 natuurlijke vetverbranders die echt werken. 

Wat is een natuurlijke vetverbrander?

Je lichaam is 24/7 vet aan het verbranden. Het is een complex proces waarbij vrije vetzuren uit je lichaamsweefsel worden vrijgemaakt. De gezonde vetzuren worden via je bloed getransporteerd naar je lichaamsweefsels. Door zuurstof toe te voegen ontstaat een soort chemische reactie en worden de vetzuren omgezet naar energie.

De energie die ontstaat door dit complexe proces werkt als brandstof voor je spieren. Vet is een van de belangrijkste energiebronnen. Zonder vet kan ons lichaam niet goed functioneren. 

Definitie van een natuurlijke vetverbrander

Vetverbranders worden vaak omschreven als natuurlijke ingrediënten die je metabolisme kunnen verhogen, de vetopname kunnen verlagen of ze kunnen je lichaam helpen om het hongergevoel te onderdrukken.

Dat klinkt iedereen natuurlijk als muziek in de oren. De voedingsmiddelenindustrie maakt hier gebruik van en brengt allerlei supplementen op de markt. De supplementen worden op een tell sell-manier aangeprezen en ze zouden wonderen verrichten.

In eerste instantie lijkt het aantrekkelijk om in zo’n wondermiddel te investeren, maar vetverbranders zijn een van de meest controversiële supplementen op de markt. De supplementen leveren vaak niet het gewenste effect en kunnen zelfs schadelijk zijn voor je lichaam.

Heb je een gezonde levensstijl, sport je veel en wil je extra vet verbranden? Dan raden we je aan om te kiezen voor deze natuurlijke vetverbranders.

#1. Cafeïne 

Boost je metabolisme met cafeïne

Voor veel mensen staat cafeïne gelijk aan koffie. En inderdaad, een kop koffie bevat een hoge concentratie cafeïne, maar het stofje komt ook voor in andere natuurlijke ingrediënten. Bijvoorbeeld in groene thee en cacaobonen. 

Cafeïne kan helpen om je metabolisme te stimuleren en je lichaam helpen om meer vet te verbranden. Vaak word je na het innemen van cafeïne actiever en alerter waardoor je meer energie gaat verbruiken. 

voordelen van cafeine

Uit onderzoek blijkt dat cafeïne je metabolisme tijdelijk kan verhogen met maximaal 16% in een tijdsbestek van één tot twee uur. Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat cafeïne je lichaam kan helpen om meer vet als brandstof te verbranden. Dit effect lijkt sterker te zijn bij magere mensen dan meer zwaarlijvige mensen.

Cafeïne is vaak het hoofdbestanddeel van ieder vetverbrandings-supplement. Belangrijk om te weten: overmatige inname van cafeïne kan je lichaam toleranter maken voor de effecten ervan.

Lang verhaal kort, cafeïne is een natuurlijke vetverbrander. In principe heb je supplementen in de vorm van pillen of poedertjes nodig om de voordelen van cafeïne te benutten. Koffie en thee zijn uitstekende bronnen van cafeïne. Pure chocolade bevat ook cafeïne. Als je het zo bekijkt kun je chocola eten en vet verbranden tegelijk. 

Cafeïne is een natuurlijke vetverbrander en kan je helpen door je metabolisme een boost te geven. Het stofje cafeïne vind je in natuurlijke producten zoals thee en koffie.

#2. Eiwit-poeder

Eiwit speelt een belangrijke rol in het vetverbrandingsproces. Door een hoge eiwitinname kun je je bijvoorbeeld langer vol voelen. Het eten van eiwitten kan ook de stofwisseling verhogen, waardoor het lichaam vet efficiënter kan verbranden. Bovendien helpt eiwit om spiermassa te behouden.

Hoge eiwitinname kan ook je eetlust verminderen door de niveaus van volheidshormonen zoals GLP-1, CCK en PYY te verhogen, terwijl de niveaus van het hongerhormoon ghreline worden verlaagd.

Hoewel je alle eiwitten die je nodig hebt uit eiwitrijk voedsel kunt halen (zoals kip, rundvlees, ei en melkproducten), vinden veel mensen het lastig om structureel voldoende eiwitten in te nemen.

eiwitpoeder gezond

Proteïneshakes (met eiwitpoeder) zijn een eenvoudige manier om je eiwitinname te verhogen. Als je een eiwitsupplement kiest, is het belangrijk om een ​​eiwitsupplement te kiezen dat weinig suiker en toevoegingen bevat, vooral als je wilt afvallen.

Tip: deze post work-out snacks, shakes en maaltijden moet je vermijden.

Wanneer je vet wilt verbranden, moet je er rekening mee houden dat calorieën nog steeds belangrijk zijn. Je wilt niet te veel calorieën innemen. Een eiwitshake moet een eenvoudige snacks of een deel van een maaltijd vervangen.

Als je moeite hebt om voldoende eiwitten te eten, probeer dan 1-2 scoops (25-50 gram) eiwitpoeder per dag te nemen. Je kunt ook kiezen voor gezonde eiwitrijke smoothies

#3. Groene thee-extract

Groene thee-extract is niets meer en niets minder dan een geconcentreerde vorm van groene thee. Om het groene thee-extract te maken, wordt een grote hoeveelheid groene thee-bladeren vermalen tot poeder. 

Groene thee wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant (Camellia sinensis). Doordat de theebladeren niet gefermenteerd worden, in tegenstelling tot zwarte thee, houden de bladeren een hoge concentratie natuurlijke polyfenolen. De bladeren worden vermalen tot een poeder. 

Als je groene thee-extract drinkt, drink je het volledige blad. Als je thee zet van groene theebladeren, laat je de thee trekken en vervolgens gooi je de bladeren weg. Groene thee-extract benut de groene theebladeren optimaal. 

Door de hoge concentratie is groene thee-extract rijk aan cafeïne en het polyfenol epigallocatechinegallaat (EGCG). Deze beide stoffen kunnen helpen bij het verbranden van vet. 

Nu hoor ik je denken: als groene thee en koffie beide een hoge concentratie cafeïne bevatten, waarom staat groene thee-extract dan nog op deze lijst met natuurlijk vetverbranders? 

Groene theebladeren

De werkende stoffen (cafeïne en het polyfenol epigallocatechinegallaat) vullen elkaar namelijk perfect aan en kunnen zorgen voor een uniek proces dat thermogenese wordt genoemd. 

Simpel gezegd is thermogenese een proces waarbij je lichaam calorieën verbrandt om warmte te produceren. 

In dit onderzoek vergeleken wetenschappers de effecten van een placebo, cafeïne en een combinatie van groene thee-extract en cafeïne op vetverbranding.

Ze ontdekten dat de combinatie van groene thee en cafeïne 65 meer calorieën per dag verbrandde dan alleen cafeïne en 80 meer calorieën dan de placebo. Als je wilt profiteren van de voordelen van groene thee-extract, probeer dan 250-500 mg per dag te nemen. Dit geeft je 3-5 kopjes groene thee per dag.

Groene thee-extract is verkrijgbaar in poeder- of capsulevorm. 

#4. Cayennepeper

Cayennepeper kan je metabolisme een boost geven. De capsaïcine in cayennepepers heeft metabolisme-verhogende eigenschappen. 

Het stofje capsaïcine helpt de hoeveelheid warmte die je lichaam produceert te verhogen, waardoor je meer calorieën per dag verbrandt. De geproduceerde warmte wordt verhoogd door een ingewikkeld proces dat door voeding geïnduceerde thermogenese wordt genoemd. 

heel veel cayennepepers

Dat cayennepeper je metabolisme kan verhogen, is zelfs wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die tijdens het ontbijt capsaïcine en natuurlijke vetten en oliën met middellange keten innamen, 51% meer calorieën verbrandden tijdens de maaltijd dan mensen die geen van beide hadden ingenomen tijdens het ontbijt. Snap je het nog? Ik ook niet, maar het is in ieder geval positief.

Het is ook belangrijk om te weten dat mensen die regelmatig cayennepepers consumeren, na verloop van tijd niet dezelfde voordelen ervan plukken. Dit omdat hun lichaam zich aanpast aan de effecten. 

#5. Matcha-poeder

Net als groene thee is matcha afkomstig van de Camellia sinensis-plant. Matcha wordt op een unieke manier verbouwd. De matchaboeren bedekken de theeplanten 20 tot 30 dagen voor de oogst, zodat de bladeren beschermd zijn tegen direct zonlicht. Dit verhoogt de chlorofylproductie en het aminozuurgehalte, en het geeft de plant een donkergroene tint.

Zodra de groene theebladeren zijn geoogst, worden de stengels en aders verwijderd en worden de bladeren vermalen tot een fijn poeder. Dat poeder kennen we als matcha. Dankzij dit proces is matcha rijk aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, waaronder tannine en cafeïne.

Matcha poeder

Matcha is goed voor je stofwisseling, wat betekent dat het ondersteunt in de vetverbranding. Dat betekent niet gelijk dat je afvalt door liters matcha te drinken, maar het draagt wel bij aan een gezonde lifestyle. De stofwisselingboost hebben we te danken aan – daar is-ie weer – het stofje EGCG. 

Matcha zelf is bijna calorievrij en als je wilt afvallen is het een waardevolle toevoeging aan je dieet. Matcha verhoogt de stofwisseling en verbrandt vet. Maar nog belangrijker: matcha veroorzaakt geen stress in je lichaam. Het verhoogt de bloeddruk of hartslag niet, in tegenstelling tot cafeïne of andere vetverbranders. Tip: recept voor een lekkere matcha-smoothie.

Een studie in het American Journal of Clinical Nutrition wees uit dat het consumeren van matcha groene thee de thermogenese (het lichaamseigen verbrandingspercentage) kan verhogen. En wel van een normale 8-10% tot 35-43% van het dagelijkse energieverbruik. Lees ook: traditionele matcha is niet te vergelijken met blauwe matcha.

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten