Overnight oats: dit zijn de 7 ultieme recepten

soorten overnight oats

Overnight oats zijn wat ons betreft de uitvinding van de eeuw. ’s Avonds gooi je alle ingrediënten bij elkaar, het staat een nacht in de koelkast en ’s ochtends is het gesoakt en klaar om te eten.

Zeg maar dag tegen droge broodjes of je ontbijt skippen in de ochtend.

Iedereen heeft in de ochtend standaard tijd tekort.

Overnight oats is uitermate geschikt voor mensen die wel willen ontbijten, maar geen tijd hebben om iets in elkaar te flansen. 

Neem je overnight oats mee als snack of maaltijd

En overnight oats zijn niet alleen handig: ze zijn ook erg lekker en meestal supergezond. Hangt er wel vanaf wat je erin gooit, natuurlijk.

Maar in het algemeen is dit een gezond en goed vullend ontbijtje. Eigenlijk zou iedereen zijn dag met havermout moeten beginnen.

Zo voorkom je ook dat je om 10 uur alweer een tussendoortje neemt. Als ik overnight oats heb gehad, kan ik het meestal prima tot de lunch uitzingen. Goede start van de dag, dus. 

De verhouding havermout en melk verschilt per persoon. De ene vindt een verhouding van 1:3 oats en melk het lekkerst, maar anderen vinden een verhouding van 1:2 beter. In het eerste geval zijn de overnight oats vochtiger, in het tweede geval steviger. Experimenteer met de hoeveelheid melk die je toevoegt, zodat je de consistentie krijgt die je het lekkerst vindt. Overnight oats blijven een dag of 4 goed in de koelkast.

Volg je een plantaardig dieet? Gebruik dan havermelk of sojamelk.

basisrecept overnight oats

Basisrecept overnight oats

Het basisrecept voor overnight oats is heel makkelijk. Als je dit eenmaal kent, kun je zelf je lievelingstoppings toevoegen.

Wij geven alvast onze lievelings-recepten met havermout, maar gebruik ook vooral onze lijst met goede overnight oats-combinaties hierboven. Voor een extra fris ontbijt maak je je havermout met yoghurt in plaats van melk. Probeer maar eens!

Voor overnight oats kun je het beste gerolde haver of rolled oats gebruiken. In dit blog vind je een overzicht van alle soorten havermout.

De 7 ultieme overnight oats-recepten

Overnight oats met blauwe bessen

Blauwe bessen zitten vol antioxidanten – een geweldige start van je dag, toch? Daarnaast zijn ze friszuur. Dus als je een lekker fris ontbijtje wilt, is deze met blauwe bessen perfect. Overnight oats blijven een dag of 4 goed in de koelkast. 

overnight oats met blauwe bessen

Chocola-pinda oats

Simpel, maar doeltreffend. Je hebt het gevoel alsof je een toetje eet in de ochtend, maar dan totaal verantwoord. Score! Voeg de cacao nibs pas ’s ochtends toe, zodat ze niet zacht worden.

Overnight (n)oots

Alle soorten noten zijn lekker door de overnight oats. Je kunt het beste variëren. Noten zijn supergezond, en ze hebben allemaal hun eigen gezondheidsvoordelen. Dus kies voor verschillende soorten noten, of wissel per dag af. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld amandelen, walnoten of pecannoten. 

Voeg de noten pas ’s ochtends toe, zodat ze niet zacht worden. 

Worteltaart overnight oats

Fan van worteltaart? En terecht! Ik blijf het iedere keer bijzonder vinden dat het zo zoetig is. Wat denk je ervan om eens een toetje als ontbijt te eten? Worteltaart, maar dan de gezonde versie. 

worteltaart overnight oats

Hazelnoot en choco-oats

Wie heeft er wel eens een lepel Nutella gegeten? Juist, iedereen (hoop ik). Deze overnight oats smaken precies zo, maar zijn gezonder, doordat je er de hele ochtend vol van zit. Deze moet je niet iedere ochtend eten, want er zit een lepel chocopasta in. Maar soms is deze erg lekker. 

Chocola en hazelnoot oats

Bounty overnight oats

Heb je een extreme bounty-craving? Dan moet je misschien eentje als ontbijt nemen. Maar dan de healthy bounty-variant. Kokos en chocola is een hemelse combinatie. Stel je voor dat je daarmee wakker kunt worden! Beter wordt het niet.

Overnight oats blijven een dag of 4 goed in de koelkast. Voeg de cacao nibs pas ’s ochtends toe, zodat ze niet zacht worden. 

Vanille-banaan overnight oats

Als je in een een treat yo self-bui bent, dan is dit een goed ontbijt. Ik hou van de warme vanillesmaak. Altijd als ik hiermee bak, gooi ik er ‘per ongeluk’ een beetje te veel in. Niet doen bij deze oats trouwens, want dan overheerst het de rest van de smaken.

havermout ontbijt gezond

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten