Blauwe matcha vs. groene matcha

blauwe matcha poeder

De meeste mensen hebben wel eens van Matcha poeder gehoord, maar wat is het verschil tussen blauwe en groene matcha? In dit blog leggen we uit wat het verschil is tussen blauwe en groene matcha. Wat de gezondheidsvoordelen van blauwe matcha zijn en delen we welke blauwe matcha je het beste kunt kopen.

Dit blog in 30 seconden:

  • Blauwe matcha, gemaakt van de gedroogde bloemen van de vlindererwtenplant, is visueel aantrekkelijk maar verschilt significant van groene matcha, zowel in oorsprong als in gezondheidsvoordelen. Het heeft niet de antioxidanten en cafeïne die groene matcha-thee zo gezond maken.
  • Groene matcha, afgeleid van groene thee bladeren, is rijk aan antioxidanten en cafeïne, wordt geassocieerd met een verbeterd metabolisme, bloeddrukverlaging en biedt een langdurige energieboost.
  • Hoewel blauwe matcha enkele gezondheidsvoordelen kan bieden, zoals geheugenverbetering en stressvermindering, zijn deze voordelen niet zo goed onderbouwd of indrukwekkend als die van groene matcha. Maar blauwe matcha is een leuke, kleurrijke toevoeging aan drankjes en voeding, vooral voor sociale media-inhoud.

Blauwe matcha: instagram hype of gezond?

Als je Pinterest en Instagram een beetje in de gaten houdt, is blauwe matcha niets nieuws voor je. Je ziet het felblauwe poeder shinen in smoothie-bowls, smoothies, sappen en andere drankjes. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door D A N I E L L E Z I E S (@simplynourished) op

We kunnen niet anders zeggen dan dat het er prachtig uitziet. Maar wat is het precies? Is het echt hetzelfde als groene matcha poeder? En heeft blauwe matcha net zo veel gezondheidsvoordelen als groene matcha? 

Zijn blauwe matcha en groene matcha hetzelfde?

Nee, absoluut niet. Groene matcha wordt gemaakt van de bladeren van groene thee. Blauw matcha-poeder wordt gemaakt van de gedroogde bloemen van de vlindererwtenplant (Clitoria ternatea).

De vlindererwtenplant staat ook bekend als:

  • butterfly pea flower 
  • kittelbloem 
  • blauwe thee
  • blue chai

Blauwe matcha vs groene matcha

Heeft blauwe matcha dezelfde gezondheidsvoordelen?

Sorry, ook hier moeten we je teleurstellen. Afgezien van de naam heeft blauwe matcha weinig gemeen met groene matcha. Blauwe matcha ziet er prachtig uit, maar het is belangrijk om te weten dat het eigenlijk niets met traditionele matcha te maken heeft. Het is een compleet andere plant.

Technisch gezien is blauwe matcha-poeder niet meer dan vlindererwtenpoeder. Dat klinkt al een stuk minder spectaculair. Bovendien mist blauwe matcha de antioxidanten en cafeïne die traditionele matcha-thee zo krachtig maken.

De gezondheidsvoordelen van groene matcha zijn ongekend. Het groene wonderpoeder zit boordevol antioxidanten en wordt gelinkt aan een verbeterd metabolisme en het verlagen van de bloeddruk. Een kopje matcha-thee is het voedingswaarde-equivalent van 10 kopjes ‘gewone’ groene thee. Matcha-groene poederthee heeft 137 keer meer antioxidanten dan ‘gewoon’ gebrouwen groene thee. 

Een van de meest onverwachte gezondheidsvoordelen van matcha is dat drinkers de hele dag door een boost van energie ervaren. In één onderzoek werd gedacht dat dit afkomstig was van de cafeïne in matcha, maar er is later ontdekt dat het eigenlijk de combinatie was van verschillende natuurlijke eigenschappen van matcha.

Kittelbloem

Maar don’t worry… blauwe matcha is niet slecht

Door de vergelijking met traditionele matcha lijkt het net alsof de blauwe variant slecht is. Dat is niet het geval, blauwe matcha kan een goede toevoeging aan je voedingspatroon zijn. Er zijn weinig onderzoeken naar de voordelen van vlindererwt, maar uit diverse (kleinschalige) onderzoeken blijkt dat het voordelen kan bieden. Zo kan het helpen om het geheugen te verbeteren en stress te verminderen. 

Maar let op: de onderzoeken zijn beperkt en tijdens het onderzoek werden verschillende delen van de plant gebruikt (wortels, stengels en bladeren). Het is dus niet gezegd dat het poeder dat gemaakt wordt van gedroogde bloesem bovenstaand effect heeft.

Instagram en monday blues

We moeten concluderen dat blauwe matcha er prachtig uitziet, maar dat de gezondheidsvoordelen niet echt indrukwekkend te noemen zijn. Sterker nog, het komt niet eens in de buurt van groene matcha. 

Laat dit je vooral niet weerhouden om blue matcha te gebruiken om te shinen op instagram, of je monday blues weg te drinken met een blauw drankje. 


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten