• home
 • Food blog
 • Cayennepeper als wondermiddel: dit zijn de 6 voordelen

Cayennepeper als wondermiddel: dit zijn de 6 voordelen

voordelen van cayenne peper

Cayennepeper is een specerij in poedervorm gemaakt van rode chilipepers. Het cayennepeper-poeder wordt gemaakt door de pepers te drogen, te malen en te zeven.

Deze pepers hebben, naast het feit dat ze pittig zijn, ontzettend veel gezondheidsvoordelen. In dit blog lees je wat de voordelen van cayennepeper zijn.

Dit zijn de belangrijkste punten uit dit blog:

 • Cayennepeper stimuleert het metabolisme en ondersteunt gewichtsverlies.
 • Rijk aan antioxidanten en bevordert de algehele gezondheid.
 • Capsaïcine in cayennepeper heeft pijnstillende eigenschappen.

Is cayennepeper gezond? Dit zijn 6 gezondheidsvoordelen

Cayennepeper wordt beschouwd als de Rolls Royce onder de geneeskrachtige kruiden.

Als je aan cayennepeper denkt, denk je waarschijnlijk aan pittig eten. En daar zijn de Hollanders over het algemeen geen fan van. 

Maar cayennepeper is een echte superfood. Ze zijn heel erg gezond en deze paprika’s (ja, ze zijn familie van paprika) worden al meer dan duizend jaar gebruikt om diverse gezondheidsproblemen te behandelen. 

Cayennepeper is een specerij in poedervorm gemaakt van rode chilipepers. Het cayennepeper-poeder wordt gemaakt door de pepers te drogen, te malen en te zeven.

voordelen van cayenne peper

Wat zijn cayennepepers?

Cayennepepers zijn een soort chilipeper. Ze behoren tot de nachtschadefamilie van de tweezaadlobbige planten en zijn nauw verwant aan paprika’s en jalapeno-pepers.

Ze werden oorspronkelijk gekweekt in Midden- en Zuid-Amerika en zijn in de 15e eeuw door Christopher Columbus naar Europa gebracht.

De cayennepeper is een populair kruid dat in veel verschillende regionale kookstijlen wordt gebruikt en wordt ook al duizenden jaren medicinaal gebruikt.

Deze pepers hebben, naast het feit dat ze pittig zijn, ontzettend veel gezondheidsvoordelen. 

Capsaïcine is het actieve ingrediënt in cayennepepers. En dat is verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen.

Capsaïcine geeft de pepers ook hun hete smaak. Hoe heet een cayennepeper is, is zelfs afhankelijk van het capsaïcinegehalte. Hoe hoger de capsaïcine-concentratie, hoe heter de peper is.  

Voedingswaarde van cayennepeper

 • Energie in calorieën: 318 kcal
 • in kilojoule1331 kj
 • Eiwitten 11,97 gr
 • Koolhydraten 56,12 gr
 • waarvan suikers 10,29 gr
 • Vet 17,21 gr
 • waarvan verzadigd 3,24 gr
 • Vezels 26,19 gr
 • Natrium 37,41 mg

Dit zijn 6 gezondheidsvoordelen van cayennepeper

Cayennepeper is een pittig superfood met talloze gezondheidsvoordelen, waaronder het bevorderen van metabolisme, het onderdrukken van honger en het zit vol antioxidanten.

cayenne pepers worden gedroogd

1. Cayennepeper kan je stofwisseling een boost geven

 • Cayennepeper bevat capsaïcine, wat het metabolisme kan verhogen en vetverbranding kan stimuleren; echter, het algehele effect is beperkt en kan met de tijd afnemen bij regelmatige consumptie.

De capsaïcine in cayennepepers heeft metabolisme-verhogende eigenschappen. Cayennepeper kan dus helpen met afvallen. 

Cayennepepers kunnen je helpen om vet te verbranden. Vetverbranders worden vaak omschreven als voedingssupplementen die je metabolisme kunnen verhogen, de vetopname kunnen verlagen of je lichaam kunnen helpen om meer vet te verbranden.

Het stofje capsaïcine helpt de hoeveelheid warmte die je lichaam produceert te verhogen, waardoor je meer calorieën per dag verbrandt. De geproduceerde warmte wordt verhoogd door een ingewikkeld proces dat door voeding geïnduceerde thermogenese wordt genoemd. 

Dat cayennepeper je metabolisme kan verhogen is zelfs wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die tijdens het ontbijt capsaïcine en natuurlijke vetten en oliën met middellange keten innamen, 51% meer calorieën verbrandden tijdens de maaltijd dan mensen die geen van beide hadden ingenomen tijdens het ontbijt. Snap je het nog? Ik ook niet, maar het is in ieder geval positief.

Misschien vraag je je nu af waarom niet iedereen massaal ontbijt met een bord cayennepeper. Dat is omdat capsaïcine je metabolisme een boost kan geven, maar het algehele effect blijft klein.

Het is ook belangrijk om te weten dat mensen die regelmatig cayennepepers consumeren, na verloop van tijd niet dezelfde voordelen ervan plukken. Dit omdat hun lichaam zich aanpast aan de effecten. 

Bron: National Center for Biotechnology Information

heel veel cayennepepers

2. Cayennepeper kan je hongergevoel onderdrukken

 • Cayennepeper, met capsaïcine, kan hongergevoel verminderen en de productie van het hongerhormoon ghreline onderdrukken, wat leidt tot een verminderde voedselinname volgens onderzoek.

Voor mensen die willen afvallen is dit een interessante eigenschap van cayennepeper. Capsaïcine kan je hongergevoel verminderen, gedurende de dag krijg je dus minder hongersignalen waardoor je minder kunt eten. Ook heb je langer het gevoel dat je ‘vol zit’ en voldoende gegeten hebt.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat capsaïcine de honger helpt verminderen. Hoe dit gebeurt, is niet helemaal duidelijk, maar één onderzoek toonde aan dat het de productie van het hongerhormoon ghreline vermindert.

Dit onderzoek is extra opvallend. Hieruit bleek namelijk dat mensen die capsaïcine gebruikten, gedurende de dag minder voedsel aten dan mensen die er geen namen. De testgroep die capsaïcinesupplementen gebruikten at 10% minder, en degenen die een drank met capsaïcine dronken, aten 16% minder.

Bron: National Center for Biotechnology Information

heel veel cayenne pepers

3. Cayennepeper kan de spijsvertering bevorderen

 • Cayennepeper ondersteunt de spijsvertering door maagafweer te versterken, spijsverteringsvloeistof te stimuleren en enzymen te leveren, en vermindert het risico op maagzweren in tegenstelling tot algemene misvattingen over pittig voedsel.

De actieve stoffen in diverse dieet-kruiden hebben verschillende voordelen voor je maag.

Cayennepeper kan bijvoorbeeld helpen om: 

 • de afweer van de maag tegen infecties te verhogen; 
 • de productie van spijsverteringsvloeistof te verhogen;
 • enzymen aan de maag te leveren, waardoor de spijsvertering wordt geholpen. 

Het doet dit door zenuwen in de maag te stimuleren die een signaal geven voor bescherming tegen letsel.

Het is een fabel dat pittig en sterk gekruid voedsel maagzweren kan veroorzaken. Integendeel: uit onderzoek blijkt dat de capsaïcine in cayennepepers (en andere pepers) kan helpen het risico op maagzweren te verminderen.

4. Cayennepeper bevat veel antioxidanten

 • Cayennepeper is rijk aan antioxidanten, waaronder capsaïcine, die beschermen tegen schade door vrije radicalen en bijdragen aan een betere gezondheid.

Hete pepers zoals cayennepeper bevatten vaak dezelfde antioxidanten en vitaminen als gezonde seizoensgroenten die we dagelijks eten (zoals vitamine A en E), maar capsaïcine is zelf ook een antioxidant.

Antioxidanten zijn van cruciaal belang voor onze gezondheid. Ze helpen je lichaam bij het afwenden van ziekten veroorzaakt door vrije radicalen, vrije radicalen zijn instabiele moleculen. Ons lichaam maakt vrije radicalen aan als reactie op de dagelijkse stress van het leven. 

5. Capsaïcine kan pijn bestrijden

 • Capsaïcine in cayennepepers heeft pijnstillende eigenschappen door het verminderen van substantie P, wat de overdracht van pijnberichten naar de hersenen beperkt.

Capsaïcine, het werkende stofje in cayennepepers, kan pijnstillende eigenschappen hebben.

Daarnaast vermindert het de hoeveelheidsubstantie P. Dit is een chemische stof die pijnberichten naar de hersenen overbrengt. Met minder stof P bereiken minder pijnberichten de hersenen en wordt minder pijn gevoeld.

Capsaïcine wordt vaak gebruikt als eenactief ingrediënt in pijnstillende medicatie voor zaken als zenuwbeschadiging, artrose en rugpijn. Ook in dit geval geldt: hoe minder stof P er is, hoe minder gevoelens van pijn de hersenen registreren.

6. Cayennepeper kan je verkoudheid verminderen

 • Cayennepeper, met name door capsaïcine, kan symptomen van verkoudheid zoals verstopte neus verlichten door de bloedvaten in neus en keel te laten krimpen, hoewel het effect niet wetenschappelijk bewezen is.

We schreven eerder een blog over de meest voorkomende herfstkwaaltjes. Verkoudheid is er een van. Cayennepeper wordt vaak gebruikt als een huismiddeltje tegen verkoudheidsverschijnselen als hoesten, een verstopte neus of niezen. Dit is een van de gezondheidsvoordelen die niet wetenschappelijk bewezen is. Er zijn namelijk geen studies die daadwerkelijk aantonen dat cayennepeper echt helpt. 

Maar het werkende stofje capsaïcine kan je verkoudheid tijdelijk verlichten. Als je verkouden bent, maken de slijmvliezen in je neus en keel meer vocht en slijm (snot) aan dan als je niet verkouden bent. Ze zwellen flink op, waardoor je neus dicht gaat zitten. Cayennepeper kan de verschijnselen verlichten door de bloedvaten in de neus en keel te laten krimpen.

Hoe gebruik je cayennepeper om je verkoudheid te verlichten?

Je kunt cayennepeper het beste mixen in een drankje. Om het antibacteriële drankje te maken mix je:

 • 1/4 theelepel cayennepeper
 • 1/4 theelepel gemalen gember
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 2 eetlepels water

zijn cayenne pepers gezond

Cayennepeper op de schaal van Scoville

De heetheid van cayennepeper wordt gemeten aan de hand van de schaal van Scoville. Dit is een meetsysteem waarmee de pittigheid van chilipeper en pittige sauzen bepaald kan worden door de concentratie van capsaïcine te meten, de stof die de heetheid veroorzaakt.

Een cayennepeper scoort tussen de 30.000 en 50.000 op de schaal van Scoville.  Ter vergelijking: pure capsaïcine scoort ruim 15.000.000, een Madame Jeanette peper scoort tussen de 100.000 en 350.000 en een Jalapeñopeper tussen de 2.500 en 8.000. Cayennepeper is dus een chilipeper van een gemiddelde pittigheid.

Algemene feiten over cayennepeper

 • Deze chili is ontstaan ​​in Midden- en Zuid-Amerika en is vernoemd naar een stad met dezelfde naam in Frans-Guyana.
 • Cayennepeper wordt al minstens 9.000 jaar als medicijn gebruikt.
 • Veel van de gezondheidsvoordelen van cayennepeper worden toegeschreven aan het ingrediënt capsaïcine.
 • De peper bevat vitamine C, vitamine B6, vitamine E, kalium, mangaan en flavonoïden.
 • Wondjes mogen nooit worden blootgesteld aan capsaïcine.

Conclusie: cayennepepers zijn gezond

Cayennepepers kunnen veel gezondheidsvoordelen hebben dankzij het actieve stofje capsaïcine.

Ze kunnen je hongergevoel onderdrukken en je metabolisme een flinke boost geven. Cayennepepers zitten bomvol antioxidanten en zijn een waardevolle toevoeging aan ieder dieet. 

Voor de meeste mensen zijn cayennepepers een geweldige manier om hun dieet een upgrade te geven. 


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten