Het allerleukste van de kortere dagen is dat je ’s avonds de kachel aanzet en vrienden thuis uitnodigt om een borrel te drinken.
Dat eeuwige bier en wijn kennen we ondertussen wel – en dat warmt ook niet echt op. Daarom heb ik voor je uitgezocht welke herfstdrankjes en herfstcocktails je de eerstvolgende keer kunt serveren. Zo zit je allemaal te nippen aan een heerlijke herfstcocktail, en krijg je het nog warm ook.
Meer herfst? Check hier onze lijst met herfstgroenten en herfstfruit. We hebben ook remedies voor herfstkwaaltjes verzameld.
Een van mijn lievelingsdrankjes het hele jaar rond is de Dirty Genever. Deze cocktail – nou ja, eigenlijk meer een mixdrankje – past perfect bij de herfst. Je neemt bruine jenever (tegenwoordig sweet spiced genever). Deze mix je met ginger ale en een partje limoen. Je kunt ook andere garneringen toevoegen, net als bij een gin tonic. IJsblokjes zijn gangbaar, maar optioneel.
De Dirty Genever is door de smaak van de bruine jenever warm en bijna zoetig. Een soort liquid knuffel, eigenlijk.
Tip: heb je een herfstdip te pakken? Geef je immuunsysteem en metabolisme een boost met dit cayennepeper drankje.
De Boulevardier is de herfstige variant op mijn all-time favourite cocktail, de Negroni. Voor een Boulevardier mix je gelijke delen whiskey, campari en vermouth. Dat zijn alle ingrediënten. Sommigen vinden dat je anderhalf deel whiskey moet gebruiken, maar dat moet je zelf weten.
Deze kun je over ijs serveren, met een sinaasappelschilletje. Niet te veel van drinken, want je ligt zo onder tafel. Maar eentje om op te warmen kan natuurlijk altijd.
Een klassieke mojito is echt voor de zomer. Maar als het kouder wordt, kun je er een herfstige twist aan geven: de Apple Pie Mojito.
Iedereen houdt van appeltaart en iedereen houdt van mojito. Ik vind het een win-winsituatie.
Doe crushed ijs (of ijsblokjes) en een paar takjes munt in een glas. Vul het glas met gelijke delen wodka en appelsap. Pers een kwart tot een halve limoen uit. Tot slot een snufje kaneel et voilà: een appeltaart-mojito!
De Old Fashioned is een echte klassieker. Zonder poespas, met een flinke dosis alcohol. Wij zijn fan. Je kunt ’m op veel manieren maken, maar de echte ouderwetse (ha-ha) manier gaat met 45 ml bourbon, 2 scheutjes bitter, een scheutje water en een suikerklontje.
Je doet eerst het suikerklontje in een glas. Dan de scheutjes bitter en water. Roer dit door elkaar en voeg de bourbon toe. Je schenkt de Old Fashioned over ijs.
Tip: dit is het ultieme herfstdrankje (zonder alcohol), de pumpkin spice latte.
Niet echt een cocktail (en ook eigenlijk meer een winterdrankje). Maar glühwein is zo lekker dat ik ’m best in het herfst- én winteroverzicht wil zetten.
En: op de Duitse kerstmarkten vind je ook glühwein galore, en die kerstmarkten staan er al in de herfst. En wie ben ik om hen tegen te spreken?
Tip: klaar met de herfst en winter? Check onze lijst met zonnige bestemmingen over de hele wereld.
De basis voor glühwein is rode wijn. Daar voeg je dan specerijen aan toe – en vaak ook sinaasappels. Je kookt de rode wijn met een kaneelstokje, een paar kruidnagels, steranijs en sinaasappelschijfjes.
Voor als je de glühwein zat bent, maar wel van rode wijn houdt, is de feuerzangenbowle perfect. Je flambeert een suikerkegel overgoten met rum boven de glühwein. Hierdoor smelt de suiker en drupt het (met de rum) in de wijn.
Dan weet je zeker dat je het warm krijgt. Je hebt hier wel wat meer tijd voor nodig dan met glühwein, maar het is het waard.
Fun fact: de feuerzangenbowle is vernoemd naar de (soort van) tang waar je de brandende suikerkegel op legt. Vuurtangbowl, dus.
Tessa schrijft op The Health Issue over lekker en gezond eten, borrelen en ontspanning.