De meest populaire diëten op een rij

Vegan-dieet-met-vrienden

Dit zijn de populairste diëten van 2019 

Laat ik gelijk maar een bold statement maken: bijna iedereen heeft wel eens een dieet gevolgd.

Nu denk je misschien: ‘Huh, ik niet hoor! Ik heb nog nooit geprobeerd af te vallen!’.

Dat kan kloppen, maar dat betekent niet dat je nog nooit een dieet gevolgd hebt. Er zijn namelijk twee soorten diëten:

  • Een dieet in de vorm van een specifieke eetwijze.
  • Een dieet als manier om af te vallen.

Een dieet volgen betekent niet per se dat je af wilt vallen. Je kunt ook een specifieke eetwijze hebben. Dus als je glutenvrij eet, of vegan, dan volg je eigenlijk ook een dieet.

Nu begrijp je denk ik ook waarom ik zeg dat bijna iedereen wel eens een dieet heeft gevolgd.

Doordat we allemaal zo geobsedeerd zijn door afvallen, denkt iedereen bij diëten aan gewichtsverlies of vet verbranden, en niet aan het hebben van een bepaalde levensstijl met eetgewoonten. Daarom wil ik in dit overzicht van de meest populaire diëten niet alleen kijken naar afvaldiëten, maar ook naar specifieke eetwijzen.

Lees ook: waarom is cayennepeper goed voor je? 6 voordelen en pittige feiten

Afvaldiëten zijn de laatste jaren een beetje uit de gratie geraakt. Diëten waarbij je je eetwijze verandert zijn nu de trend. Maar toch wil ik ook nog even de populairste afvaldiëten met je doorlopen.

Hieronder vertel ik je wat de meest populaire diëten zijn. Eerst de afvaldiëten, daarna de diëten als eetwijze.

Tip voor als je in het seizoen wilt eten: bekijk ons blog met infographic voor een lijst van alle herfstgroenten. En we hebben er ook eentje met al het herfstfruit.

In dit blog lees je over de volgende diëten:

  • Weight Watchers: de godfather van dieting culture
  • Atkins: het originele low carb-dieet
  • Het keto dieet voor vetverbranding
  • Afvallen met shakes: het Cambridgedieet
  • Crashdiëten
  • Paleo eten, net als de oermens
  • Glutenvrij dieet: ook zonder coeliakie?
  • Stay cool met raw food
  • Vegan en vegetarisch dieet: go green

Afvaldiëten voor gewichtsverlies

Afvaldiëten zijn gericht op – je raadt het al – gewichtsverlies. Om je gelijk uit je droom te helpen: er is geen wonderdieet. Je moet altijd hard werken om af te vallen. Er is geen dieet waarbij je magisch twintig kilo afvalt en voor altijd slank blijft zonder enkele moeite.

Het is het belangrijkste dat je je gewoontes aanpast. Je kunt wel een van deze afvaldiëten gaan volgen, maar als je vervolgens weer op de oude voet verdergaat, ben je binnen de kortste keren op je oude gewicht. En dat is zonde van je tijd en energie. Terugvallen helpt ook niet voor je motivatie.

Combineer een afvaldieet dus altijd met gedragsverandering, zoals meer sporten en gezonder eten. 

Onze gastschrijver Anna heeft nog twee algemene tips voor lezers van gezondheidsblog The Health Issue:

  • Eet met kleine hapjes, zodat je niet te snel eet.
  • Als je honger hebt, drink dan eerst een glas water.

Goed, na deze wijze woorden ben je klaar voor de vier meest populaire afvaldiëten.

Here we go.

Weight Watchers: de godfather van dieting culture

Het Weight Watchers-dieet is de moeder aller diëten en stamt al uit 1963. Iedereen kent het wel. Weight Watchers werkt volgens een puntensysteem. Elk product heeft een bepaald aantal punten. Zo kun je berekenen hoeveel punten jouw maaltijd heeft. Het is hierbij wel belangrijk dat je goede begeleiding krijgt, zodat je niet alle punten voor de lunch erdoorheen gejaagd hebt.

Weight Watchers is gericht op het verbeteren van je eetpatroon. Doordat je één keer per week extra punten mag inzetten, bijvoorbeeld met een feestje, kun je ook flexibel zijn. Daardoor hou je het langer vol dan een superstrikt dieet waarbij je het gevoel hebt dat elke fout afgestraft wordt.

In principe is dit dus een goed en veilig dieet. Let er wel op dat je wel aardig wat geld kwijt bent aan een Weight Watchers-abonnement. Je kunt kiezen voor een digital-only programma, maar ook voor extra workshops met een coach en andere members.

Wil je gezonder leven? Dan raad ik je aan om een tijdje te minderen of stoppen met het drinken van alcohol. In dit blog lees je 8 tips om minder alcohol te drinken.

Atkins: het originele low carb-dieet

Het Atkinsdieet is ook bekend en ken je misschien nog wel van je moeder of tante die het vroeger volgde. Toch is het Atkinsdieet nog steeds populair. Dat komt doordat het een koolhydraatarm (low carb) dieet is, en daar blijven mensen (blijkbaar) fan van. Er zijn ondertussen verschillende Atkins-achtige diëten, maar dit blijft toch de originele.

Atkins is dus een low carbdieet. Hierbij eet je minder koolhydraten en meer vet en eiwitten. Doordat je meer vet en eiwitten eet, heb je minder last van een hongergevoel. Dat helpt ook bij het afvallen.

Een nadeel van het Atkinsdieet is dat je dit eigenlijk niet te lang mag volgen, omdat je essentiële voedingsstoffen mist. Bij langdurig gebruik kun je een tekort krijgen aan verschillende vitamines, mineralen en voedingsvezels. Dit is niet op te lossen met een vitaminepilletje.

Ook is het Atkinsdieet heel anders dan de gemiddelde Nederlandse eetgewoonten, waarbij veel aardappelen (of rijst en pasta) en brood gegeten wordt. Daardoor kan het moeilijk vol te houden zijn. Het werkt dus wel om gewicht te verliezen, maar het is geen dieet dat je voor lange termijn moet volgen.

Dieet ontbijt

Keto voor vetverbranding

Keto of een ketogeen dieet is net als Atkins een koolhydraatarm dieet, maar dan met minder eiwitten en meer vetten. Je eet hierbij bijna geen koolhydraten, weinig eiwitten en heel veel vetten. Daardoor komt je lichaam in ketosetoestand, waarbij je meer vet verbrandt.

Normaal gebruikt je lichaam koolhydraten als energiebron. Bij keto schakelt je energiebron over naar vetten, die afgebroken worden naar ketonen, wat zorgt voor de ketosetoestand.

Omdat je lichaam moet overschakelen van koolhydraten naar vetten als energiebron, kun je last krijgen van de zogenaamde ketogriep. Mensen voelen zich dan slapjes, vermoeid en kunnen last hebben van hoofdpijn. Dit moet na een paar dagen overgaan.

Het kan lastig zijn om je aan het ketodieet te houden. Als je te veel koolhydraten eet, dan raak je uit de ketose. Je moet dus echt goed letten op wat je eet. Daarnaast maakt het ketodieet geen onderscheid tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren, zolang je maar vetten eet. Terwijl je voor een gezonde levensstijl niet te veel verzadigde vetten moet eten.

Een ketodieet helpt meestal met afvallen. Maar het is lastig vol te houden en je loopt het risico om er een eenzijdig eetpatroon erop na te houden. Door de grote hoeveelheid vetten die je moet eten, kom je er bijna niet onderuit dat je ook te veel verzadigde vetten binnenkrijgt.

Als je een dieet volgt is een goede nachtrust letterlijk van levensbelang. Ook als je geen dieet volgt trouwens. Onvoldoende slaap verhoogt het risico op blessures en chronische gezondheidsproblemen als diabetes, depressie en hartaandoeningen. Verbeter je slaap met deze tips.

Afvallen met shakes: het Cambridgedieet

Het Cambridgedieet is het dieet dat mensen meestal bedoelen als ze zeggen dat ze shakes gebruiken om af te vallen. Als je dit dieet volgt, dan doorloop je een stappenplan. Je begint met alleen maar maaltijdvervangers zoals shakes, en langzaam maar zeker werk je toe naar gewone voeding.

Dit dieet werkt om af te vallen. Dat komt voor doordat je aan het begin alleen maaltijdvervangers eet. Je hebt dan een extreem laag energieniveau. Daar moet je dus wel goed rekening mee houden. Deze maaltijdvervangers hebben ook een flink prijskaartje. Ook krijg je bij het Cambridgedieet vooral aan het begin geen of veel te weinig groente en fruit binnen, wat nooit goed is.

Als je eenmaal weer normaal voedsel mag eten, kan het lastig zijn om dit vol te houden: ook dan eet je nog heel weinig. Doordat het zo’n streng dieet is, vergroot je de kans op eetbuien of zelfs een complete terugval.

Dit is voor je geestelijke gezondheid natuurlijk niet bevorderlijk. Maar waarom volgen mensen dit dieet dan precies?

Cambridge dieet voorbeeld

Crashdiëten

Het antwoord is simpel: het Cambridgedieet is een crashdieet. Dat betekent eigenlijk dat je jezelf korte tijd aan het uithongeren bent. Daardoor val je in korte tijd heel snel af. Klinkt leuk, maar er zijn eigenlijk alleen maar nadelen aan het volgen van crashdiëten. Ja, je valt in korte tijd best veel af. Maar het gewicht dat je kwijtraakt bestaat meestal uit vocht en spieren. Dat wil je nou net niet weg hebben.

Toch zijn er superveel mensen die aan crashdiëten doen, bijvoorbeeld om nog net even een summer body te krijgen. Crashdiëten zijn alleen niet aan te raden. Alleen de naam al belooft niet veel goeds, toch?

Als je een crashdieet volgt dan krijg je meestal te maken met het welbekende jojo-effect. Je eet dan korte tijd veel te weinig, maar daarna verzand je weer in je oude eetpatroon, waardoor je weer aankomt. Dan volg je weer een crashdieet, en zo blijf je doorgaan.

Je kunt veel beter je eetgewoontes aanpassen in plaats van dat je de zoveel tijd een crashdieet volgt. Je wordt er diep ongelukkig van, omdat je 9 van de 10 keer daarna weer afvalt. Een dieet als Weight Watchers, waarbij je je eetgewoonten aanpast en meet, is beter voor je dan het Cambridgedieet. Hier heb je op de langere termijn ook veel meer aan.

Ook veel diëten die gericht zijn op een andere eetwijze kunnen voor gewichtsverlies zorgen. Dat komt doordat deze diëten vaak gericht zijn op een gezonde levensstijl. Als je zo’n dieet volgt, kun je dus ook afvallen, terwijl dat niet per se de prioriteit van deze diëten is.

Dus: overweeg je om een crashdieet te volgen? Niet doen.

Diëten gericht op een andere eetwijze

Diëten die gericht zijn op een andere eetwijze zijn niet primair gericht op afvallen. Je kunt dit meer zien als een way of life.

Deze diëten gaan meestal namelijk samen met een manier van in het leven staan. Zo gaat een veganistisch dieet vaak samen met de overtuiging dat de consumptie van dieren moreel gezien niet oké is.

Veel van de meest populaire diëten met een andere eetwijze zijn gericht op back to basics. Dat komt doordat dit sowieso hip is.

Duurzaamheid, vermindering van plastic en natuurlijke materialen in huis zijn hot items. Dat zien we ook terug in de trends voor typen diëten. Eigenlijk zijn de diëten gericht op een andere eetwijze nu ook veel populairder dan afvaldiëten.

De diëten die ik hieronder behandel zijn: paleo, glutenvrij, keto, raw food en vegan. Waarschijnlijk heb je overal al wel eens van gehoord, maar weet je niet precies wat nou wat is. Dat ga ik je hieronder uitleggen.

Paleo dieet food

Paleo eten, net als de oermens

Het idee van paleo is dat je eet zoals onze voorouders eten. Letterlijk back to basics, dus.

Paleo heeft als uitgangspunt dat ons lichaam zich nog niet heeft kunnen aanpassen aan het bewerkte voedsel dat we nu meestal eten. Daarom eet je met een paleodieet eigenlijk een soort oerdieet.

Bij een paleodieet eet je vlees, vis, groenten, fruit, zaden en noten. Granen, melk en suiker zijn niet toegestaan. Het is dus ook een glutenvrij en lactosevrij dieet.

Doordat je geen bewerkte voedselproducten eet, is de kans groot dat je bij een paleodieet gezonder eet dan dat je nu doet. Dan voel je je ook beter als je paleo eet. Vergeet niet dat je bepaalde belangrijke voedingsstoffen mist bij een paleodieet. Zorg er dus voor dat je dit compenseert met bijvoorbeeld extra calciumrijk voedsel ter vervanging van de zuivelproducten.

Een probleem van paleo is dat dit dieet moeilijk te volgen is als je vegetariër of veganist bent. Dit komt doordat bij paleo een groot deel van de belangrijke voedingsstoffen uit vlees en vis komt. Als je dit ook nog schrapt, blijft er niet zoveel meer over.

Glutenvrij dieet: ook zonder coeliakie?

Een glutenvrij dieet bestaat al heel lang, maar is de laatste tijd in populariteit toegenomen. Eerst volgden alleen mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) een glutenvrij dieet. Zo’n 1% van de Nederlanders heeft coeliakie. Deze auto-immuunziekte houdt in dat je dunne darm beschadigt als je gluten eet.

Niet alleen coeliaken, maar ook andere mensen mijden de laatste jaren gluten, in de veronderstelling dat dat beter voor je is. Gluten zit in tarwe, rogge en gerst. Dat betekent dat je bijvoorbeeld geen brood, pasta en koekjes kunt eten, maar ook in bier en sojasaus kan gluten zitten.

Als je coeliakie hebt, kun je ziek worden van zelfs het kleinste spoortje gluten. Dit is dus erg vervelend, bijvoorbeeld als je uit eten gaat. Dan moet de kok heel secuur aan het werk: het hele werkblad moet schoon, net als de handen en kookgereedschap. Veel coeliaken gaan dan ook naar restaurants die geheel glutenvrij zijn, zodat ze zeker weten dat ze niet per ongeluk gluten binnenkrijgen.

Volg je een glutenvrij dieet maar ben je niet glutenintolerant? Dan is het dus echt not done om in een restaurant te zeggen dat je glutenintolerant bent om zo glutenvrij eten te krijgen. De kok moet hier echt superveel moeite voor doen.

Heb je geen glutenintolerantie of glutensensitiviteit? Dan is een glutenvrij dieet in principe niet nodig. Je lichaam gaat als je gezond bent niet anders om met gluten dan met andere eiwitten. Het gevaar bestaat dat je eenzijdig eet bij een glutenvrij dieet. Er zitten belangrijke bouwstoffen in bijvoorbeeld tarwe. Denk dus even twee keer na voordat je een glutenvrij dieet gaat volgen omdat het gezond klinkt.

Stay cool met raw food

Raw food is rauwe voeding: oftewel voedsel dat niet boven de 42 graden verhit is. Als je dit dieet volgt eet je vooral groente, fruit, zeewier en zaden en noten.

Het grootste voordeel van raw food zijn dat je veel groente en fruit eet. Dit is natuurlijk heel goed voor je. Er zijn ook nadelen aan het 100% raw food eten. Zo mis je veel voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Ook is ondergewicht een probleem bij raw-foodisten: als je bijna alleen maar groente en fruit eet, is het heel moeilijk om alle brandstoffen te eten die je lichaam nodig heeft.

Het is dus het beste om niet 100% raw food te eten, omdat je dan cruciale voedingsstoffen mist. Als je wel de lusten en niet de lasten wil, dan kun je natuurlijk ook voor een gulden middenweg gaan.

Wist je dat rauwe groenten een van de negen slechtste post workout snacks, shakes en maaltijden zijn? Je lichaam heeft gezonde vetten, een handjevol calorieën en voldoende eiwitten nodig. De energie reserves moeten snel aangevuld worden.

Vegan dieet avondeten

Vegan en vegetarisch dieet: go green

Veganisme en vegetarisme zijn diëten die bezig zijn met een flinke opmars. Vegetariërs eten geen vlees en vis. Veganisten eten geen vlees en vis, maar ook geen andere dierlijke producten, zoals eieren, melk en kaas.

Redenen voor veganisme of vegetarisme zijn meestal dat het een positief effect heeft op de milieubelasting, dierenwelzijn en de eigen gezondheid. Als je vegetarisch of veganistisch eet, krijg je ook minder verzadigde vetten binnen. Dit is goed voor je hart en bloedvaten.

In dit blog geven we antwoord op de 7 meestgestelde vragen over het plantaardige dieet

Het enige waar met name veganisten op moeten letten is dat ze genoeg vitamine B12 binnenkrijgen. Vitamine B12 kun je alleen uit dierlijke producten halen. Daarom moet je bij een vlees- en visloos dieet ook vitamine-B12-supplementen nemen.

Voor mensen die geen vegetarisch, veganistisch of plantaardig dieet volgen lijken de verschillen tussen de dieten minimaal. Dat vegetariërs en veganisten geen vlees eten is voor iedereen duidelijk. In dit blog leggen we uit wat de verschillen zijn tussen een vegetariër, veganist en iemand die plantaardig dieet volgt.

Vegetarisch of veganistisch eten wordt steeds meer geaccepteerd. Daardoor kun je ook vaker vegetarische of vegan gerechten bestellen bij restaurants. De voordelen van deze diëten wegen zeker op tegen de nadelen.

Tip: gaan topsport en een plantaardig dieet samen? Deze vegan topatleten bewijzen het.

Verschillende soorten diëten

Diëten om af te vallen en diëten als manier om te eten (vaak met een bepaalde levenshouding) zijn er in alle soorten en maten. Vaak vallen mensen ook af bij diëten die gericht zijn op een andere eetwijze. Dit komt vooral doordat ze dan meer gezonde producten gaan eten, zoals meer groente en fruit, en minder bewerkte producten.

Het grootste verschil is dat diëten gericht op een specifieke eetwijze niet als eerste doel hebben om je te laten afvallen. Daardoor zijn ze vaak ook gezonder, want ze beloven geen sprookjes, zoals crashdiëten dat wel doen. Het is alleen niet zo dat een bijzonder dieet per se beter is dan geen dieet. Paleo en raw food klinkt als gezond en puur, maar ook bij deze diëten mis je belangrijke bouwstoffen.

Het is uiteindelijk het belangrijkst dat je je goed bewust bent van wat je eet. Desnoods neem je een goede diëtist in de arm, die je kan helpen met een gebalanceerd en gevarieerd dieet dat bij jou past. Doe in ieder geval goed onderzoek naar welk dieet goed bij jou en jouw wensen past en zorg eventueel voor supplementen.

Dit artikel is geschreven door Tessa

Tessa schrijft op The Health Issue over lekker en gezond eten, borrelen en ontspanning.

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier