Inhoud van dit blog
Sommige mensen zweren bij een maandelijkse detox. Het geeft een clean en gezond gevoel, maar werkt detoxen wel? Maar doen we ons lichaam een plezier met een maandelijkse detox?
De meeste mensen kennen de term detox wel, maar kennen de betekenis niet.
Je denkt waarschijnlijk direct aan sapjes en kuurtjes met gekke namen. En dat is vaak ook zo. Sommige health-freaks zweren erbij. Ben je op zoek naar gezonde smoothie recepten? In dit blog hebben we 22 gezonden recepten verzameld.
Ik dit blog leg ik je eerst uit wat detoxen precies is en wanneer je het nodig hebt. Daarna geef ik je een aantal tips die je kunt gebruiken om verantwoord te detoxen.
Wat is detoxen?
De letterlijke vertaling van detoxen: ontgiften. De bekendste methoden van detoxen zijn:
- watervasten;
- orale kleibehandelingen;
- warmwaterbaden;
- klysma’s (darmspoelingen);
- oil-pulling;
- supplementen en detoxkuren.
Alle methoden zijn onschadelijk voor je lichaam, zolang je het maar verantwoord doet. Hier vertel ik later meer over.
Als je denkt aan detoxen, denk je al gauw aan groene sapjes en veel honger hebben. Maar detoxen is meer dan alleen werken aan je strakke buik na een periode schransen.
Detoxificatie is een lichaamseigen proces. Door dit proces worden gifstoffen onschadelijk gemaakt en vervolgens uitgescheiden door het lichaam. Het uitscheiden van gifstoffen gebeurt op verschillende manieren, waaronder via de ontlasting, haren, zweet en ademhaling.
Hier hoef je niets voor te doen en heb je geen speciale kuurtjes en sapjes voor nodig. Je nieren en lever doen het werk.
De belangrijkste voorwaarde om het ontgiftingsproces in je lichaam goed te laten functioneren is een gezond lichaam. Als je nieren of lever niet naar behoren werken, kunnen ze ook niet ontgiften.
In de medische wereld heeft detoxen een compleet andere betekenis. De term detoxen wordt hier gebruikt voor de behandeling van onverantwoord gebruik van drugs, alcohol, medicatie en huishoudmiddelen.
Om de overdosis aan schadelijke chemicaliën te bestrijden wordt geactiveerd houtskool ingezet.
Huh?
Dit is een speciaal soort houtskool die zich bindt aan de chemicaliën waardoor er minder schadelijke stoffen worden opgenomen in het lichaam.
Het aanbod aan verschillende detoxproducten en detoxbehandelingen wordt steeds groter. Deze producten en behandelingen ondersteunen het ontgiftingsproces. Dit wordt met name gebruikt door mensen met lever- en nierfalen.
Dit zijn vaak detoxmethoden zoals darmspoelingen en volledig vasten.
Door te detoxen ontgift je je lichaam. De meningen of je alternatieve methoden van detoxen echt nodig hebt zijn sterk verdeeld. Dit komt mede door onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Voor sommige mensen is regelmatig detoxen onmisbaar. Bijvoorbeeld in het geval van lever- of nierfalen.
Anderen doen het niet om gezondheidsredenen, maar kiezen voor alternatieve vormen van detoxen om een fit en gezond gevoel te hebben.
Detoxen is voor veel mensen een prettige manier om goed in hun vel te zitten. De gedachte van een gereinigd lichaam kan een positief effect hebben op je mentale gesteldheid.
Dus, hebben we alternatieve vormen van detoxen nodig? Een mogelijk antwoord is: Alleen als je lichaamseigen ontgiftingsproces het niet aankan. Of als het je helpt om beter in je vel te zitten.
Kortom, iedereen heeft zijn of haar eigen reden om te detoxen. Je hebt veel verschillende manieren om te detoxen. Ben je benieuwd of detoxen jou iets voor jou is? Dan raad ik je aan om te experimenteren met milde vormen.
Een complete darmspoeling zou ik niet mee beginnen 😉
In principe is zelf detoxen niet gevaarlijk. Zolang je het maar verantwoord doet. Hoe goed een (korte) detox ook kan voelen, eventuele bijwerkingen zijn vrijwel nooit uitgesloten. Daarom is het verstandig om van tevoren bij een diëtist of je huisarts langs te gaan.
Ben je aan het diëten en vind je het lastig? We hebben een paar tips om je dieet vol te houden.
Zelf detoxen wordt pas gevaarlijk als je erin doorschiet. Denk bijvoorbeeld aan overmatig gebruik van supplementen of laxeermiddelen.
Daarnaast kan de combinatie tussen detoxen en een energiebeperkt dieet schadelijk zijn. Gifstoffen hopen zich makkelijker op naarmate je vetpercentage daalt. Hierdoor komen de stoffen sneller terecht in je bloedbaan.
Myron was 10 jaar lang topschaatser en is nu fulltime fitness freak. Voor The Health Issue deelt hij nu zijn kennis over een gezonde lifestyle. En gembershots.