Food trends 2020: Nederland en buitenland

Food trends in 2020

Food trends zijn onze lievelingstrends

Wij houden namelijk enorm van eten. Meestal komen food-hypes uit het buitenland en waaien ze later over naar Nederland. Sommige hypes zijn echt crazy en slaan nooit aan (kaasthee, anyone?) andere internationale food trends zijn een blijvertje, zoals avocado’s, hummus en poke bowls. 

Ook voor dit jaar verwachten we een flink aantal food trends. Het eerste jaar van het nieuwe decennium brengt veel nieuwe hypes met zich mee – de een wat toekomstbestendiger dan de ander. We kijken naar specifieke producttrends, dieet-trends en internationale keuken-trends voor 2020.

Producttrends 2020

In 2020 zien we deze voedselproducten vaak terugkomen:

  • carambola
  • zwart eten
  • collageenpoeder
  • reishi-paddenstoel
  • spruitjes

Comeback van de carambola

De carambola (sterfruit) ken je vast nog wel: vroeger kreeg je dit in restaurants vaak als ‘versiering’ op je bord. De smaak is een beetje friszurig. Het gaat bij deze trend niet per se om de smaak, maar om het uiterlijk van deze coole carambola. Een plakje sterfruit ziet er awesome uit als cocktailgarnering. 

Want uiteraard doen sterretjes het goed op Insta. Dus stervrucht komt helemaal back in the game. Deze vrucht bevat trouwens ook goede voedingsstoffen, dus het is niet alleen vanwege het mooie uiterlijk. De stervrucht zit ook vol vitamine C en past lekker in salades. Als je helemaal los wilt gaan, kun je er zelfs jam van maken. 

carambola

Zwart eten

Ik moet zelf nog even aan deze trend wennen, maar zwart eten wordt helemaal hip in 2020. Dit is ‘normaal’ eten dat met inktvisinkt of geactiveerde houtskool zwart gemaakt is. Het beste voorbeeld zijn noedels, zoals udon noodles. Die kun je hier en daar ook al vinden, vooral in bio-winkels. Maar wat dacht je van zwarte hamburgerbroodjes, zwart ijs en zwarte taarten?  

Op zich heeft zwart eten geen gezondheidsvoordelen. Er zijn mensen die beweren dat inktvisinkt goed is voor je bloeddruk, maar dat is niet echt bewezen. Het ziet er in ieder geval cool uit, toch? 

Zwart gekleurd eten

Collageenpoeder + eten = mooie huid?

Collageen zit in bindweefsel van mensen en dieren. Het is een soort eiwit. Er zit vaak collageen in beautyproducten, met de claim dat het je ‘cellen en huid verjongt’. In conditioner zit ook collageen en daar doet het wel daadwerkelijk iets: het legt een beschermingslaagje om je haar, zodat het er bijvoorbeeld minder pluizig uitziet. Maar collageen in je dagcrème zodat je er jonger uit gaat zien? Sorry, maar dat is toch echt een marketingpraatje.

Collageenpoeder heeft zijn bestaansrecht ook te danken aan het idee dat je vanbinnen verjongt als je het eet. Het zou je huid elastischer maken en je gewrichten smeren. Hoewel het vast geen kwaad kan om collageenpoeder aan je eten toe te voegen, is het ook niet bewezen dat het intern echt goede zaken doet. Maar goed, het wordt dus wel een trend. 

Reishi-paddenstoel 

De reishi-paddenstoel wordt ook wel lingzhi, ganoderma lucidum of gesteelde lakzwam genoemd. Deze paddenstoel is al eeuwen (millennia?) populair als Oosters medicijn. 

Je kunt de reishi-paddenstoel ‘gewoon’ in gerechten verwerken, maar in Aziatische landen zijn ze vooral in poedervorm erg populair. Vooral reishi-thee is in trek. Ik ben benieuwd. 

De reishi-paddenstoel schijnt een positieve invloed te hebben op het immuunsysteem. In Nederland kun je ook reishi-supplementen in pilvorm kopen. 

Spruitjes 

Tussen alle bijzondere hypes komt er ook eentje van eigen bodem: spruitjes! In het Engels heten ze Brussels sprout. Food trends komen van over de hele wereld, dus ze kunnen ook ineens per ongeluk uit Nederland en omstreken komen. Ik zeg het je vast: spruitjes gaan van hun suffe imago afkomen in 2020. 

Om eerlijk te zijn was ik in shock toen onze boerenkool (kale) ineens als superfood bestempeld werd. Ik voelde me een beetje lullig dat wij als gewone Nederlanders hier zelf niet achter zijn gekomen, maar dat we health-obsessed fitgirls nodig hadden om in te zien hoe gezond en lekker boerenkool is.

Dat gaat me met spruitjes niet weer gebeuren. En nee, je moet ze niet aan frut koken, zoals je vroeger thuis voorgeschoteld kreeg. Dat is goor en dat gaan we niet meer doen. Wat wel lekker is: spruitjes roosteren in de oven. Je kunt ze ook bakken of wokken. Tip: spruitjes gaan (gebakken én geroosterd) verrassend goed samen met balsamicoazijn. Spruitjes zijn zo ook lekker door een stamppot of een romige pasta. Probeer het eens, dan kun je zeggen dat je al die foodies voor was met hun brussels-sprouthype!

Spruitjes foodtrend

Dieet-trends 2020

Er zijn twee populaire diëten in 2020: het keto-dieet en een steeds meer plantaardig dieet. Beide diëten hebben we behandeld in ons blog over populaire diëten

Keto-dieet

Het keto-dieet is een manier van eten waarbij je je koolhydraten-inname flink verlaagt. Dit wordt in 2020 steeds populairder. Hoe werkt dit precies? Als je heel weinig koolhydraten inneemt, raakt je lichaam in een staat van ketose.

Normaal gebruikt je lichaam koolhydraten als energiebron. Bij het keto-dieet schakelt je energiebron over naar vetten, die afgebroken worden naar ketonen, en dat zorgt voor de ketosetoestand.

Ontbijten gezond

Meer plantaardige alternatieven

De trend van plant-based food wordt alleen maar meer. Vegetariërs en vegans krijgen steeds meer keuzevrijheid. Vlees is uit, vega(n) is in! Dat betekent natuurlijk niet dat je geen vlees meer kunt eten – deze ontwikkeling is ook positief voor de flexitariërs onder ons. Als je flexitariër bent, eet je sommige dagen geen vlees en andere dagen wel.

Het gaat niet alleen om alternatieven voor vlees, trouwens. Zo worden alternatieven voor zuivel alleen maar populairder. Plantaardige alternatieven voor kaas beleven bijvoorbeeld een flinke opmars en worden (gelukkig) ook steeds lekkerder. En plantaardige alternatieven voor melk en yoghurt zien we ook alleen maar vaker.

Ik heb eerder al een blog geschreven met een hele lijst vleesvervangers – zowel kant-en-klare als natuurlijke vleesvervangers. Een paar voorbeelden van alternatieven voor vlees: vervanging of imitatie van bewerkt vlees, een vegetarische of vegan imitatie van broodbeleg,maar ook natuurlijke alternatieven, zoals tofu, tempeh, peulvruchten en bonen, noten, jackfruit of een eitje. 

tofu als vleesvervanger

De internationale keuken in 2020

We love food from all over the world. Nieuw is de West-Afrikaanse keuken: een gezellige keuken met veel volle en rijke smaken. De Aziatische keuken blijft populair en verandert een beetje: check maar eens hoeveel Asian streetfood-restaurants erbij zijn gekomen. 

De veelzijdige West-Afrikaanse keuken

De West-Afrikaanse keuken is een nieuwe toevoeging aan het food-hype-toneel. Deze keuken is, net als de regio, superdivers. Deze keuken kenmerkt zich vooral door stoven en soepen. De meeste West-Afrikaanse gerechten zitten vol vezels. En, waar ik heel blij van word: heel veel groenten.

Gerechten die we in 2020 voorbij zien komen zijn jollof (rijstgerecht), fufu of foefoe (soort cassavepuree), maafe (pindastoof of -saus) en kip Yassa.

Asian food is here to stay

Als je denkt dat de Aziatische keuken het hoogtepunt wel gehad heeft, think again. Vooral Aziatische soepen blijven hot en worden alleen maar hotter in 2020. Ramen en pho (spreek je uit als fu, trouwens) blijven onverminderd populair. En als je hem nog niet kende: Bahn Mi is ook bezig aan een inhaalslag.

En misschien is het je al een beetje opgevallen, maar het aantal Asian streetfood-restaurants neemt flink toe. Dat is een goed teken voor 2020: Aziatisch eten is relatief goedkoop, gezond en wat mij betreft een van de lekkerste keukens ooit. Bijkomend voordeel is dat veel Aziatische gerechten vegetarisch zijn of eenvoudig vegetarisch te maken zijn.

Asiatisch eten

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier