Aan deze 5 punten herken jij de beste matcha

matcha poeder in een zeefje

Matcha, letterlijk vertaald ‘poederthee’, is ongekend populair. Mensen over de hele wereld zweren bij het groene poedertje. Het zit namelijk boordevol antioxidanten. Ten minste: als je goede kwaliteit matcha koopt. Maar hoe weet je nou of jouw matcha van topkwaliteit is?

Wij geven je 5 manieren om daarachter te komen.

1. Goede matcha lost volledig op

Lost matcha-poeder volledig op in je drankje? Dat is een goede graadmeter: dan weet je dat de aders en stengels van het theeblad tijdens de productie goed zijn verwijderd.

Matcha-deeltjes moeten ongeveer 5 micron groot zijn. Ter vergelijking: een mensenhaar is 75 micron dik. Matcha hoort dus heel, heel fijn te zijn. Je kunt het vergelijken met hoe oogschaduw aanvoelt – zo zacht en fijn is het.

Goede kwaliteit matcha lost dan ook moeiteloos op in zowel koud als warm water. Drink je het uit een flesje? Dan mogen er na 10 tot 15 seconden schudden geen klontjes meer in zitten. Als het matcha-poeder nog wel klontert, weet je dat het minder goede kwaliteit is.

Tip: dit zijn onze 5 favoriete drankjes met matcha.

Matcha lost volledig op

2. Zacht, zoet en niet-bitter

Groene thee heeft soms een wat bittere smaak. Dit is hetzelfde met veel matcha-producten van mindere kwaliteit. Om die bitterheid te verbergen, worden er aan zulke matcha-producten soms suikers of kunstmatige zoetstoffen toegevoegd.

De beste kwaliteit matcha heeft juist een zachte en zoete smaak. De superfood is van zichzelf niet bitter en heeft geen toevoegingen nodig.

3. De beste matcha is écht groen

Als je eenmaal een zakje matcha opent, weet je vrijwel meteen of het goed is of niet. Hoe? Door de groene kleur. Goede matcha is supergroen, bijna fel. Matcha van lage kwaliteit is eerder wat dof, soms zelfs gelig. Dat is een slecht teken: de matcha is niet van hoge kwaliteit of al over de houdbaarheidsdatum heen.

Matcha poeder

4. ‘Ceremonial’ grade

Als je een matcha-verpakking opent, is het onderscheiden van goed en slecht niet zo moeilijk. Maar wat nou als je de matcha niet kunt proberen voordat je het koopt? Dan is de informatie op de verpakking alles wat je hebt.

Kijk daarom altijd naar de ‘grade’ op de verpakking, oftewel het kwaliteitskeurmerk. De beste matcha is biologische matcha van ‘ceremonial’ grade. De blaadjes van deze ceremoniële matcha zijn lichtzoet en niet bitter. Open je de verpakking? Je proeft het verschil meteen.

5. Herkomst van de matcha

Aan matcha van goede kwaliteit hoeft niks te worden toegevoegd – die is van zichzelf al lekker. Het heeft een zachte fruitige smaak. Combineer het met bijvoorbeeld limoensap, gember en mango voor een echte smaakexplosie (bekijk het volledige recept van deze matcha-smoothie).

Matcha is afkomstig van de Camellia sinensis-plant. De beste matcha komt uit Japan en wordt vaak nog met de hand geplukt.

De planten groeien in de zon, maar worden daarna 4 tot 6 weken in de schaduw gehouden. Door de theeplanten te bedekken met doeken, krijgen ze namelijk een hoger gehalte chlorofyl en antioxidanten. Dit zorgt voor een betere kleur en nog meer antioxidanten.

Wil jij je dag starten met een lekker kopje matcha-thee? Maar dan wel met matcha van de beste kwaliteit? Gebruik de bovenstaande 5 punten ter controle. Zo weet je zeker dat je krijgt waarvoor je betaalt.

voorbeeld vande juiste kleur van matcha

Dit artikel is geschreven door Herre

Herre schrijft op The Health Issue vooral over drie van z'n hobby's: sport, reizen en lekker eten.

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier