Havermout als ontbijt: voedzaam en gezond

Havermout ontbijt voor sporters

Over havermout kun je zeggen wat je wilt: het is een hype, het is voor hipsters of te veel gedoe. Maar gezond is het wel. Sterker nog, havermout is het ultieme ontbijt voor iedere sporter. 

In dit blog lees je met welke producten je je havermout-ontbijt recepten nog gezonder kunt maken. 

Wat maakt havermout zo gezond? 

Ten eerste is havermout een volkorenproduct. Deze producten verlagen de kans op hart- en vaatziekten, doordat ze het LDL-cholesterolgehalte in je bloed verminderen. Deze granen zijn dus goed voor je cholesterol. Ook de beta-glucanen (een soort vezels) in havermout dragen bij aan een lagere LDL-cholesterol. 

gezond ontbijt met Brinta

Daarnaast zit havermout vol vitamines en mineralen, waaronder vitamine B1 en ijzer. Maar deze granen zitten vooral bomvol vezels. En een vezelrijk dieet is goed voor je; vezels bevorderen namelijk je darmfunctie. Daarnaast verkleint een vezelrijk dieet, net als een plantaardig dieet, de kans op diabetes type 2.

Tip: in dit blog lees je welke soort havermout het beste is.

Dit zijn de voordelen voor sporters

Volg je een zwaar trainingsschema? Ga je beginnen met CrossFit, of ben je aan het trainen voor een triatlon of marathon? Dan kan havermout je afweer- en immuunsysteem een flinke boost geven. Uit onderzoek blijkt dat de beta-glucanen die van nature aanwezig zijn in havermout, je immuunsysteem versterken. Ook is havermout rijk aan antioxidanten die een ontstekingsremmende functie hebben.

Twijfel je tussen havermout en Brinta? Dan is dit blog interessant voor je. 

havermout voordelen voor sporters

Met deze producten haal je het maximale uit je havermout-ontbijt

Noten

Uit diverse onderzoeken blijkt dat noten verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Noten kunnen onder andere bijdragen aan het verminderen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

De meeste noten zijn goede bronnen van vet, vezels en eiwitten. Het grootste deel van de vetten die je in noten vindt, zijn onverzadigde vetten. Dit zijn gezonde vetten. Noten zijn rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine E en magnesium. 

Tip: wat is muesli en wat is het verschil met cruesli en granola?

Matcha-poeder

Matcha-poeder wordt gemaakt van groene-theebladeren. In tegenstelling tot de thee die we meestal drinken, bestaat matcha niet uit losse blaadjes. Deze felgroene thee koop je namelijk in poedervorm. Dit kennen we als matcha-poeder. 

Om matcha-poeder te maken, worden de volledige bladeren van de groene-theeplant vermalen tot een poeder. In tegenstelling tot ‘gewone’ groene thee waarbij de theebladeren weggegooid worden nadat de thee is getrokken, drink je nu het volledige blad. Daardoor heeft matcha ontzettend veel gezondheidsvoordelen

Bij matcha krijg je 100% van de voedingsstoffen van het blad binnen. Matcha-groene poederthee heeft 137 keer meer antioxidanten dan ‘gewoon’ gebrouwen groene thee. 

Eiwit-poeder

Het eten van eiwitten kan de stofwisseling verhogen, waardoor het lichaam vet efficiënter kan verbranden. Bovendien helpt eiwit om spiermassa te behouden.

Hoge eiwitinname kan ook je eetlust verminderen doordat het de niveaus van volheidshormonen zoals GLP-1, CCK en PYY verhoogt, terwijl het de niveaus van het hongerhormoon ghreline verlaagt.

In principe kun je alle eiwitten die je nodig hebt uit eiwitrijk voedsel halen, zoals kip, rundvlees, ei, tofu, tempeh of melkproducten. Toch vinden veel mensen het lastig om structureel voldoende eiwitten in te nemen. Je kunt je eiwitinname dus een boost geven door eiwit-poeder toe te voegen aan je havermout-ontbijt. 

Ook interessant: wat is havermelk precies en is het gezond?


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten