Inhoud van dit blog
Ik geef mijn dochter altijd de keuze tussen Brinta en havermout. Toen ze mij vroeg wat het verschil was had ik eigenlijk geen idee. Ik ben opgegroeid met Brinta, havermout aten we niet. Maar nu is de havermout-hype niet te stoppen, van overnight oats tot havermelk. Haver lijkt in, Brinta lijkt uit.
Maar wat is het verschil tussen havermout en Brinta? Ik ging op onderzoek uit, je leest het in dit blog.
Het antwoord is simpel: Brinta is gemaakt van tarwe, havermout van haver.
Brinta is een merknaam en staat voor ‘Breakfast Instant Tarwe’. Havermout en Brinta zijn allebei een graanproduct. Brinta is gemaakt van volkorentarwemeel en havermout van haver. Beide graansoorten hebben hun eigen kenmerken en voor- en nadelen.
Dit zijn een aantal verschillen
- De tarwe waarvan Brinta wordt gemaakt, heeft een hoog glutengehalte (80%) terwijl havermout glutenvrij is (mits het gecertificeerd is).
- Havermout bevat per 100 gram 14 gram eiwit, Brinta bevat per 100 gram 11 gram eiwit.
- Havermout bevat per 100 gram 7% vet, Brinta bevat per 100 gram slechts 2,1% vet
Brinta is dus een merk dat ontbijtproducten maakt. In Nederland is Brinta Classic de bekendste variant. Dit is de Brinta-pap waar ik (en de rest van Nederland) mee ben opgegroeid. Brinta Classic wordt gemaakt van volkoren tarwemeel.
De marketeers van Brinta hebben in ieder geval iets goed gedaan, de term Brinta is bijna een synoniem voor pap geworden. Net zoals Cruesli een synoniem voor muesli is geworden.
Brinta begon in 1944 met de productie en verwerking van Hollandse tarwe tot Brinta. Brinta betekent dus eigenlijk ‘BReakfast INstant TArwe’. Dit is een knipoog naar onze bevrijders in de Tweede Wereldoorlog: de Amerikanen en de Engelsen. De Amerikanen en Engelsen lusten er namelijk pap van.
Fun fact: Brinta produceert ook havermout.
100 gram Brinta Classic bevat:
- Calorieën: 347 kcal
- Vet: 1,9 g
- waarvan verzadigd 0,4 g
- Koolhydraten: 64 g
- waarvan suikers 4,6 g
- Vezels: 10 g
- Eiwit: 14 g
- Zout: 0,52 g
Havermout wordt gemaakt van haver. Het is een graansoort, net als rogge, spelt en tarwe. Havermout is een volkoren graan-product en bestaat uit haverkorrels die geknipt en geplet zijn.
In het Engels kennen ze dit product als rolled oats, of oats. Er zijn dus verschillende soorten havermout. In dit blog lees je welke soorten havermout er zijn en waar je ze het beste voor kunt gebruiken.
100 gram havermout bevat:
- Energie: 373 kcal
- Vet: 7,3 g
- waarvan verzadigd 1,3 g
- Koolhydraten: 60,7 g
- waarvan suikers 2 g
- Vezels: 7,3 g
- Eiwit: 12,8 g
- Zout: <0,1 g
Hoopte je op een spectaculair antwoord? Dan moeten we je teleurstellen. Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet.
In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten. Eet je glutenvrij of heb je coeliakie? Dan past Brinta niet in je dieet.
Gluten zit in tarwe, rogge en gerst. Dat betekent dat je bijvoorbeeld geen brood, pasta en koekjes kunt eten, maar ook in bier en sojasaus kan gluten zitten.
Dus voor een gezond ontbijt kun je Brinta én havermout eten. Als je helemaal goed wilt zitten, wissel je het af.
Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.