Superfood hennepzaad: wat zijn de voordelen?

ontbijt met hennepzaad

Hennepzaad is hip en happening. Het is een ware superfood. En dat is ook aan de prijs te merken: hennepzaad is de laatste jaren flink in prijs gestegen. 

Nu is de vraag natuurlijk: is hennepzaad een echte superfood? Welke goede stoffen zitten er in hennepzaad? En hoe kun je (gepelde of ongepelde) hennepzaad gebruiken? 

Ik praat je bij over deze relatief nieuwe zaadaanwinst. 

Wat is hennepzaad? 

Hennepzaad (of kempzaad) is het zaad van de hennepplant: de Cannabis sativa. En nee, je wordt niet high door hennepzaad te eten. De hoeveelheid THC (de werkzame stof in cannabis) is verwaarloosbaar. 

Dit zaad heeft een nootachtige smaak en je kunt gepeld hennepzaad en ongepeld hennepzaad kopen. Ook niet verkeerd: het is de kampioen onder de zaden wat betreft goede stoffen. 

We hebben een uitgebreid blog over CBD-olie. Dit zijn de meest interessante artikelen:

hoe ziet hennepzaad eruit

Hennepzaad voedingswaarde

Hennepzaad bevat per eetlepel (15 gr): 

 • Calorieën: 89 kcal
 • Vet: 7,3 g
  • waarvan verzadigd 0,7 g
 • Koolhydraten: 0,7 g
  • waarvan suikers 0,2 g
 • Vezels: 0,6 g
 • Eiwit: 4,7 g
 • Zout: 0 g

Hennepzaad: is het echt gezond?

Hennepzaad is zeker een gezond voedingsmiddel. Het bevat veel goede stoffen en weinig slechte stoffen. Wat voedingsstoffen betreft is het een echte superfood. In hennepzaad zitten namelijk veel belangrijke voedingsstoffen en vitamines en mineralen (bron 1, 2, 3). Er zit veel proteïne (= eiwitten) in. Daarnaast is het een bron van vezels en goede vetten. Hennepzaad bevat daarnaast onder andere vitamine B, manganese, fosfor, magnesium, zink en ijzer. 

Voordelen van hennepzaad

Bron van eiwitten 

Hennepzaad zit boordevol eiwitten. Als je kijkt naar de bovenstaande tabel met de voedingswaarde, zie je zelfs dat hennepzaad bijna voor een derde uit eiwitten bestaat.

Hennepzaad is een complete bron van eiwitten. Iets is een complete bron van eiwitten als het alle essentiële aminozuren bevat. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en erg belangrijk voor ons lichaam. Een deel van de aminozuren verbranden we als energie. De rest gebruiken we om lichaamseigen eiwitten aan te maken. En die ondersteunen cruciale lichaamsfuncties. Aminozuren zijn belangrijk, dus. 

In totaal zijn er 22 aminozuren. Het lichaam kan daar zelf 13 van aanmaken. De andere 9 moeten we uit ons voedsel halen. En laten die 9 aminozuren nou precies in het eiwitrijke hennepzaad zitten! De 9 essentiële aminozuren zijn: 

 • Histidine 
 • Isoleucine 
 • Leucine 
 • Lysine 
 • Methionine 
 • Fenylalanine 
 • Threonine 
 • Tryptofaan 
 • Valine

Dat hennepzaad een complete bron van eiwitten is, is vooral belangrijk voor mensen met een vegetarisch of plantaardig dieet. Er is niet zoveel plantaardig voedsel dat alle 9 aminozuren bevat. Wat eiwitten betreft kun je hennepzaad zien als vleesvervanger.

Vol goede vetten 

De tijd dat we dachten dat vet slecht voor je is, is allang voorbij. Gelukkig maar: nu weten we dat vetten juist goed voor je zijn. Nou ja, sommige vetten zijn goed voor je.

Je moet wel de producten kiezen met goede onverzadigde vetten. Verzadigd vet is wél slecht voor je: het verhoogt je LDL-cholesterol. En dat is slecht voor je bloedvaten. Onverzadigd vet verlaagt je LDL-cholesterol juist. 

Hennepzaad is een bron van goede onverzadigde vetten en essentiële vetzuren, zoals omega-3 (alfa-linoleenzuur, ALA) en omega-6 (gamma-linoleenzuur, GLA). Vooral de verhouding (1 op 3) tussen de omega-3 en omega-6 vetzuren schijnt ideaal te zijn. 

Vezelrijk product

Vezels zijn erg belangrijk in je dieet. Als je bijvoorbeeld een vezelrijk ontbijt neemt, zit je langer vol. Zo pak je niet halverwege de ochtend een tussendoortje vol suikers. Vezels bevorderen ook je darmfunctie. Daarnaast verkleint een vezelrijk dieet de kans op diabetes type 2.

Hennepzaad bevat veel vezels. Vooral ongepeld hennepzaad is een rijke vezelbron. Maar ook ongepeld hennepzaad bevat nog een goede hoeveelheid vezels. Stel dat je overnight oats met hennepzaad eet. Dan neem je een heel vezelrijk ontbijt. Zo kun je er de hele ochtend tegenaan. 

Als je veel vezels eet, moet je wel opletten dat je genoeg water drinkt. Tip: lees ons blog over wanneer je te veel water drinkt.

Verschillende vitaminen en mineralen 

In hennepzaad zitten veel vitaminen en mineralen, zoals: 

 • magnesium 
 • fosfor
 • mangaan
 • kalium
 • zink 
 • ijzer

Er zitten ook verschillende soorten vitamines in, waaronder:

 • vitamine A
 • vitamine B1 (thiamine) 
 • vitamine B2 (riboflavine)
 • vitamine B3 (niacine)
 • vitamine B5 (panthotheenzuur)
 • vitamine B6 (pyridoxine) 
 • vitamine C
 • vitamine E

hennepzaad door yoghurt

Hennepzaad toevoegen aan je voedingspatroon

Heb je nog nooit hennepzaad gegeten? Ik denk dat het tijd is dat je het toch in je dieet gaat verwerken. Hennepzaad heeft namelijk veel voordelen.

Hennepzaad kopen is supereenvoudig

Vroeger kostte het nogal wat kunst- en vliegwerk om aan hennepzaad te komen. Door de populariteit kun je het nu veel makkelijker vinden. Niet alleen in biowinkels, maar ook de (grotere) supermarkten hebben (biologische) hennepzaad op voorraad.

Het enige nadeel is dat de prijs nogal hoog is. En dat komt doordat er zoveel vraag naar is. Het is duurder dan bijvoorbeeld chiazaad of lijnzaad. 

Makkelijk om te eten 

Het is heel makkelijk om hennepzaad toe te voegen aan je dagelijkse voedingspatroon. Gebruik je wel eens chiazaad of lijnzaad? Hennepzaad gebruik je ongeveer hetzelfde. Je kunt het toevoegen aan bijvoorbeeld smoothies, havermout of overnight oats. Dan zorg je voor een lekkere crunch in je ontbijtje of tussendoortje. Je kunt het zaad ook toevoegen aan salades of mueslirepen met hennepzaad maken. 

Je kunt hennepzaad gewoon rauw eten. Wil je de nootachtige smaak meer naar voren laten komen? Dan kun je het hennepzaad kort roosteren in een pan. Zo komt de smaak extra goed naar voren, net als bij pijnboompitten. Aanbevolen wordt om niet meer dan 4 eetlepels hennepzaad per dag te eten. 

Hennepzaadolie en hennepzaadmelk

Naast gewone hennepzaad heb je ook hennepzaadolie. Ook dit zit vol goede stoffen. In principe zitten hier ongeveer dezelfde stoffen in als hennepzaad, zij het in lagere concentraties. 

Hennepzaadolie kun je bij biowinkels kopen. Lekker en nootachtig, maar ook vrij duur. Je kunt het gebruiken als huidolie, maar ook over salades. Ik zou er niet mee bakken, want dat is 1) zonde vanwege de prijs en 2) zonde omdat hennepolie niet per se geschikt is om tot hoge temperaturen te verhitten. Door verhitting verdwijnt het grootste deel van de goede voedingsstoffen.

Je kunt ook ‘melk’ maken van hennepzaad. Dit doe je op dezelfde manier als met havermelk. Hennepzaadmelk (of hennepmelk) heeft een nootachtige smaak. Check hier ons recept voor havermelk.hennepzaad gebroken

Is hennepzaad superfood? 

Hier kunnen we kort over zijn. Als er een voedingsmiddel is dat het predicaat superfood verdient, is hennepzaad het wel. Hennepzaad is op zichzelf erg gezond: het zit bomvol goede voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Het is makkelijk te verkrijgen en je kunt het eenvoudig toevoegen aan je dagelijkse voedingspatroon. Het enige nadeel is dat het relatief duur is. 

Dat gezegd hebbende is hennepzaad zeker een goede toevoeging aan een gevarieerd dieet. Mijn tip: wissel het eten van hennepzaad af met chiazaad en/of lijnzaad. Net als met gezonde noten kun je het beste variatie aanbrengen in wat je eet. Als je steeds andere noten of zaden eet, krijg je de goede stoffen van al die voedselproducten binnen. En variatie is superbelangrijk voor een gezond eetpatroon!

Hennepzaad zit barstensvol goede stoffen. In het kort:

 • Hennepzaad bevat goede onverzadigde vetten
 • Hennepzaad is een complete bron van eiwit
 • Hennepzaad zit vol vezels
 • Hennepzaad bevat veel vitamines en mineralen

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Sautéed Kale with Lemon, Tahini & #HempSeeds is the perfect dish for a quick and easy breakfast bowl!⁣ ⁣ Ingredients: ⁣ – 2 tsp avocado oil (sub water if oil-free)⁣ – 1 large bundle kale, large stems removed, roughly chopped (1 large bundle yields ~5 cups or 335 g)⁣ – 1 healthy pinch sea salt⁣ – 1 tsp curry powder (or store-bought // optional)⁣ For serving: ⁣ – 1 Tbsp lemon juice⁣ – 1 Tbsp hemp seeds⁣ – 1 Tbsp tahini ⁣ ⁣ Instructions: ⁣ 1. Heat a large pan (preferably cast iron) over medium-high heat. Once hot, add oil and swirl to coat. Wait 30 seconds for the oil to heat.⁣ 2. Add chopped kale and season with salt and curry powder (optional). Toss to coat. Then cover and cook for 1 minute.⁣ 3. Remove lid and stir/toss. Cover again and cook until kale is slightly wilted, vibrant green, and a little crispy in spots. The cooking process should only take about 2-3 minutes total.⁣ 4. Transfer from pan to serving plate and top with lemon juice, hemp seeds, and tahini. Enjoy. Store leftovers covered in the fridge and reheat on the stovetop over medium heat, or add to soups / stews. Best when fresh. Not freezer friendly.

Een bericht gedeeld door Nature’s Earthly Choice (@earthlychoice) op


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten