De 7 beste Indonesische kookboeken

de beste indonesische kookboeken

Van de populaire rijsttafel tot aan de dagelijkse gerechten in Nederlandse huishoudens, de invloed van Indonesië is onmiskenbaar.

De Indonesische keuken is een feest van warme smaken en kruidige gerechten, een mix van culturen die je smaakpapillen doet dansen. In Nederland is deze keuken al jaren een favoriet.

Of je nu een beginnende kok bent of al jaren in de keuken staat, een goed Indonesisch kookboek is onmisbaar. Deze gids helpt je bij het kiezen van het perfecte boek om de rijke smaken van Indonesië thuis te brengen.

Hieronder volgt een selectie van de beste Indonesische kookboeken die zowel de traditionele als de moderne interpretaties van deze rijke keuken belichten.

Onze 7 favoriete Indonesische kookboeken

 1. Groot Indonesisch Kookboek
 2. Indorock
 3. De bijbel van de Indonesische keuken
 4. Basisboek Indonesisch
 5. Indostok
 6. Blauw
 7. Baru Belanda

Een eervolle vermelding voor Vanja van der Leeden. Vanja staat met twee titels in de top 7: Indorock en Indostok. Beide zijn top!

een foto van indonesische rijstvelden

1. Groot Indonesisch kookboek

groot indonesisch kookboek]

Bekijk prijs op Bol.com

Bekijk prijs op Amazon.nl

Het “Groot Indonesisch Kookboek” wordt door velen geprezen als een essentiële gids voor authentieke Indonesische recepten, waarbij het zowel beginners als ervaren koks inspireert met duidelijke instructies en authentieke smaken.

Pluspunten:

 • Goede, authentieke recepten.
 • Inspirerend en praktisch.
 • Duidelijke uitleg en instructies.

Minpunten:

 • Een vijzel en mortier zijn soms noodzakelijk voor optimale smaak.
 • De hoeveelheid knoflook in sommige recepten kan overweldigend zijn.

Het “Groot Indonesisch Kookboek” van Beb Vuyk is al ruim 30 jaar dé referentie voor de Indonesische keuken in Nederland. Deze bestseller bevat honderden recepten, variërend van Soto Ajam tot eend met Balinese kruiden.

Het boek is niet alleen een receptenverzameling, maar biedt ook een uitgebreid overzicht van ingrediënten en handige kooktips, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als gevorderde koks. 

Deze klassieker heeft generaties Nederlanders geïntroduceerd tot de rijke smaken van Indonesië en is nu beschikbaar in een luxe-editie. Het Algemeen Dagblad noemt het een “must-have”.

2. Indorock

indo rock indonesisch kookboek

Bekijk prijs op Bol.com

Het boek wordt geprezen om zijn inspirerende en vernieuwende kijk op de Indonesische keuken, met duidelijke en praktische recepten, prachtige foto’s en boeiende verhalen. 

Pluspunten: 

 • Goede recepten
 • Mooie foto’s/uitvoering
 • Inspirerend. 

Minpunten:

 • Moeilijke recepten
 • Weinig recepten (voor sommige verwachtingen).

Vanja van der Leeden, een culinair schrijver en food stylist met professionele kookervaring, heeft zich verdiept in haar Indonesische afkomst en heeft het Gouden Kookboek 2019 gewonnen met ‘Indorock’.

Dit boek biedt een vernieuwende kijk op de traditioneel gemengde Indische keuken, waarbij Vanja’s culinaire creativiteit centraal staat. ‘Indorock’ wordt geprezen om zijn pittige fusiongerechten en de visuele presentatie die net zo levendig is als de smaken. 

Recensenten waarderen het boek als een moderne en authentieke interpretatie van de Indische keuken, waarbij Vanja’s passie en liefde voor het eten duidelijk naar voren komen.

3. De bijbel van de Indonesische keuken

beste indonesisch kookboek

Bekijk prijs op Bol.com

Bekijk prijs op Amazon.nl

De recensies prijzen “De bijbel van de Indonesische keuken” van Maureen Tan als een authentiek en inspirerend kookboek dat lezers meeneemt op een culinaire reis door Indonesië met duidelijke, maakbare recepten en prachtige foto’s.

Pluspunten:

 • Goede, authentieke recepten.
 • Praktisch en duidelijk beschreven.
 • Mooie foto’s en uitvoering.

Minpunten:

 • Receptuur soms niet helemaal compleet.
 • Geen alternatieven genoemd voor moeilijk verkrijgbare ingrediënten.

In “De bijbel van de Indonesische keuken” gidst Maureen Tan lezers door de rijke culinaire tradities van de Indonesische archipel. 

Van bekende gerechten zoals saté kambing en gado gado tot de diepere smaken van eilandkeukens zoals Sumatra en Bali, biedt dit boek een uitgebreide reis door de diverse en verrassende keukens van regio’s zoals Kalimantan, Java, de Kleine Soenda-eilanden, Sulawesi en Papoea.

Het is een culinaire ontdekkingstocht door de veelzijdigheid van Indonesische smaken en tradities.

4. Basisboek Indonesisch

basisboek indonesisch koken

Bekijk prijs op Bol.com

Bekijk prijs op Amazon.nl

Het ‘Basisboek Indonesisch’ wordt geprezen om zijn duidelijke, heerlijke recepten en smakelijke foto’s, waardoor zowel beginnende als ervaren koks geïnspireerd raken om de Indonesische keuken te verkennen.

Pluspunten:

 • Goede recepten
 • Praktisch
 • Mooie foto’s/uitvoering

Minpunten:

 • (niet specifiek genoemd in de reviews)

Het ‘Basisboek Indonesisch’ van Francis Kuijk biedt 130 stapsgewijze recepten uit de authentieke Indonesische keuken. 

Francis, bekend als finalist van ‘Heel Holland Bakt’, deelt de gerechten waarmee ze is opgegroeid, vaak overgedragen van generatie op generatie. 

Het boek belicht de veelzijdigheid van de Indonesische keuken, van zoete tot zoutige en pittige smaken, en bevat recepten voor dagelijkse maaltijden, smaakmakers, bijgerechten en zowel zoete als hartige snacks. Daarnaast biedt het informatie over ingrediënten, keukengerei en kooktechnieken. 

Francis geeft ook tips voor het samenstellen van een traditionele Indonesische rijsttafel. Met dit boek duik je diep in de rijke tradities van de Indonesische culinaire wereld.

5. Indostok

INdostok sate kookboek

Bekijk prijs op Bol.com

Bekijk prijs op Amazon.nl

Indostok wordt geprezen als een inspirerende en creatieve culinaire gids, rijk aan authentieke en verrassende saté-recepten, versterkt door prachtige fotografie en een persoonlijke touch van de auteurs.

Pluspunten:

 • Goede, authentieke recepten.
 • Prachtige foto’s en uitvoering.
 • Inspirerend en praktisch.

Minpunten:

 • Sommige gerechten nog niet uitgeprobeerd (onvolledige ervaring).
 • Specifieke focus op saté kan beperkend zijn voor sommigen.

“Indostok” is een ode aan saté, waarin het mysterie achter de onweerstaanbare aantrekkingskracht van dit gerecht wordt onthuld. 

Na het succes van “Indorock”, duikt dit boek dieper in de wereld van saté, waarbij het de lezer meeneemt op een culinaire reis vol passie en inspiratie. Verschillende experts, van culinaire journalisten tot rocksterren met Indische roots, prijzen het boek voor zijn vernieuwende kijk op een traditioneel gerecht.

Ze benadrukken hoe het boek saté opnieuw definieert, verheft en viert, waardoor het meer is dan alleen een eenvoudig grillgerecht. Het is een must-have voor elke liefhebber van de Indische keuken.

6. Blauw

Beste indo kookboek

Bekijk prijs op Bol.com

Bekijk prijs op Amazon.nl

De recensies prijzen het kookboek van Restaurant Blauw voor zijn authentieke en makkelijk te volgen Indonesische recepten, prachtige foto’s en duidelijke uitleg, waardoor het koken een feestje wordt.

Pluspunten:

 • Authentieke en goede recepten.
 • Praktische en duidelijke uitleg.
 • Mooie foto’s en vormgeving.

Minpunten:

 • Er hadden nog meer recepten in mogen staan.

Restaurant Blauw presenteert 70 van zijn signatuurgerechten in een nieuw boek, waarmee liefhebbers de authentieke Indonesische keuken thuis kunnen ervaren. 

De gerechten, variërend van pittige stoofpotjes tot zoete lekkernijen, vertegenwoordigen de rijke diversiteit van de Indonesische eilanden. 

Dit boek, samengesteld door Meta van den Boomen, neemt je mee op een culinaire reis door Indonesië, waarbij je kennismaakt met traditionele recepten met een moderne twist, zoals Sate Maranggi van ossenhaas en Laksa met kokos en garnalen. 

Het is een viering van de rijke smaken en tradities van de Indonesische keuken.

7. Baru Belanda

baru belanda kookboek

Bekijk prijs op Bol.com

Bekijk prijs op Amazon.nl

“Baru Belanda” wordt geprezen als een visueel prachtig en inspirerend kookboek dat authentieke Indische gerechten in een modern jasje steekt, hoewel sommige recepten complex zijn voor de gemiddelde kok.

Pluspunten:

 • Goede recepten
 • Mooie foto’s/uitvoering
 • Inspirerend

Minpunten:

 • Moeilijke recepten
 • Veel ingrediënten vereist

In “Baru Belanda” ontdekt sterrenchef Pascal Jalhay zijn Indische roots en moderniseert de traditionele Indische keuken. 

Geïnspireerd door jeugdherinneringen en bijdragen van diverse gastchefs, combineert hij het beste van het verleden met hedendaagse culinaire innovaties. Dit boek is niet alleen een eerbetoon aan de rijke Indische keuken, maar ook een weergave van Jalhay’s passie en creativiteit. 

Het bevat bijdragen en recepten van vooraanstaande chefs en culinaire experts, waarmee Jalhay de Indische keuken naar een nieuw, modern niveau tilt.

Tot slot

Dus, klaar om je keuken te vullen met de geuren van Indonesië?

Met deze kookboeken wordt elk gerecht een culinair avontuur. Of je nu gaat voor een traditionele “rijsttafel” of een modern fusiongerecht, deze boeken hebben voor ieder wat wils.

En het mooie is: je hoeft geen chef-kok te zijn om deze gerechten te maken. Pak een boek, verzamel je ingrediënten en begin aan je culinaire reis door Indonesië.

Selamat makan!

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten