De 7 beste Italiaanse kookboeken van 2023

beste Italiaanse kookboeken

Droom je ook weleens van een leven in het zonnige Italië? Waar je door charmante dorpjes struint, genietend van de meest verrukkelijke streekgerechten? 

Helaas kunnen we niet allemaal direct onze koffers pakken en vertrekken. Maar wat als we Italië gewoon naar onze keuken halen? Met een paar goede Italiaanse kookboeken, wat verse ingrediënten en een beetje liefde kun je de magie van de Italiaanse keuken zelf ervaren. 

Duik met ons mee in de rijke smaken van Italië, zonder je huis te verlaten.

We hebben een lijst gemaakt met 7 must-have Italiaanse kookboeken voor iedereen die via eten een reisje naar Italië wil maken. 

Net als in veel landen, heeft Italië tal van streekgerechten en unieke ingrediënten. Dit maakt de keuken zo divers. Sommige gerechten ken je vast al, zoals risotto en ravioli, maar er is zoveel meer te ontdekken. 

Hoe dan ook, in deze lijst met Italiaanse kookboeken vind je vast een manier om je in Italië te wanen. 

Heb je al honger? Laten we dan beginnen met koken. En oh ja, eet smakelijk!

Dit is mijn persoonlijke top 3: 

 • La Cucina: Een verzameling van 2000 authentieke Italiaanse recepten, gedocumenteerd door de Italiaanse Academie van Keuken om de tradities van de Italiaanse plattelandskeuken te behouden.
 • Pasta: The Spirit and Craft of Italy’s Greatest Food: Het boek is een uitgebreide gids voor alles wat met pasta te maken heeft.
 • Jamie’s Italy: Jamie Oliver’s unieke benadering van de Italiaanse keuken, waarin hij de authentieke gerechten van verschillende regio’s verkent, verrijkt met boeiende verhalen en prachtige fotografie.

1. La Cucina Trad Home Cooking Of Italy 

Bekijk prijs op bol.com

Bekijk prijs op amazon.nl

la cucina italiaans kookboek

Dit vind ik een van de tofste kookboeken. Het verhaal achter dit kookboek is fantastisch. La Cucina, een uitgebreide verzameling van 2000 authentieke Italiaanse recepten, is essentieel voor liefhebbers van de Italiaanse keuken.

 • Pluspunt: Het boek biedt een uitgebreide collectie van 2000 authentieke Italiaanse recepten, is praktisch toepasbaar en biedt toegankelijke, heldere uitleg.
 • Minpunt: Het boek bevat geen foto’s. Sommige lezers vinden dat niet prettig.

Vijftig jaar geleden kwamen Italiaanse geleerden en wetenschappers bijeen om traditioneel Italiaans koken te behouden. 

Ze richtten de Italiaanse Academie van Keuken op om klassieke recepten uit elke regio te documenteren. Na onderzoek in dorpen en gesprekken met grootmoeders en boeren, documenteerden ze 2.000 recepten die de essentie van Italiaanse plattelandskeuken vastleggen. 

Elk recept geeft de regionale herkomst aan en benadrukt de variatie in ingrediënten en technieken. Het boek bevat ook historische recepten die een blik werpen op vroegere volksculturen. “La Cucina” is een eenvoudige, authentieke kookgids en een onmisbaar naslagwerk voor elke kookliefhebber.

2. De zilveren lepel 

Bekijk prijs op bol.com

Bekijk prijs op amazon.nl

zilveren lepel kookboek cover

Dit is een ware klassieker en onmisbaar in ieder huishouden. De Zilveren Lepel is de onmisbare bijbel van authentieke Italiaanse recepten, inspirerend maar kent enkele vertaalproblemen.

 • Pluspunt: Het boek is inspirerend met goede en duidelijke recepten, geschikt voor zowel beginnende als gevorderde koks.
 • Minpunt: Er zijn opmerkingen over slechte vertalingen en daardoor fouten in sommige recepten.

De Zilveren Lepel is een essentieel kookboek voor liefhebbers van de Italiaanse keuken, door velen gezien als dé bijbel van authentiek Italiaans koken. 

Al meer dan zeventig jaar is het boek een bestseller in Italië en wordt het van generatie op generatie doorgegeven. Deze herziene editie bevat meer dan 2.000 recepten, zowel eenvoudige als originele, met gedetailleerde uitleg over kooktermen en keukengerei. 

Het boek biedt een handig register om te zoeken op ingrediënt, menugang en zowel Italiaanse als Nederlandse receptnamen. Het is onmisbaar voor zowel beginnende als ervaren koks die de Italiaanse keuken willen verkennen.

3. Jamie’s Italy

jamie oliver italy

Bekijk prijs op bol.com

Bekijk prijs op amazon.nl

“Jamie’s Italy” biedt een authentieke, hartelijke kijk op Italiaanse gerechten met unieke recepten, boeiende verhalen en prachtige beelden van het land.

 • Pluspunt: Jamie’s boek is authentiek en vangt de ware essentie van de Italiaanse keuken en cultuur, met een unieke benadering die verschilt van andere kookboeken. Hij presenteert originele, eenvoudige recepten en combineert dit met boeiende verhalen en prachtige fotografie.
 • Minpunt: Er worden geen minpunten genoemd in de geanalyseerde beoordelingen. 

Jamie Oliver is diep geïnspireerd door de Italiaanse keuken en zijn reizen door het land. In “Jamie’s Italy” verkent hij de authentieke Italiaanse gerechten van verschillende regio’s, leert hij van lokale meesters en verzamelt hij meer dan 120 nieuwe recepten.

Deze recepten, variërend van risotto tot stoofpotten, zijn gestructureerd als traditionele trattoria-menu’s. Het boek biedt niet alleen recepten, maar ook verhalen van lokale vissers, bakkers en “Mamas”, die hun eeuwenoude kooktips delen. 

Het weerspiegelt de passie van de Italiaanse keuken en de centrale rol van eten in het gezinsleven. Jamie voelt zich diep verbonden met Italië en zijn rijke culinaire tradities.

Tip: lees ook onze ultieme top 10 kookboeken van 2023

4. Pasta: The Spirit and Craft of Italy’s Greatest Food, with Recipes

pasta kookboek

Italiaans eten en pasta gaan hand in hand. Met dit boek heb je een masterclass pasta maken in handen. Het boek is een uitgebreide gids voor alles wat met pasta te maken heeft, maar let op: de recepten hebben buitengewoon grote porties.

Bekijk prijs op bol.com

Bekijk prijs op amazon.nl

 • Pluspunt: Het boek is zeer informatief en biedt uitgebreide details over het maken van verschillende soorten pasta, sauzen, noedels en recepten. Het wordt zelfs beschreven als een “encyclopedie van alles wat met pasta te maken heeft”.
 • Minpunt: De porties in de recepten zijn erg groot, wat door sommige lezers als overdreven wordt ervaren.

Missy Robbins, een chef-kok uit New York, is een expert op het gebied van pasta en heeft twee van Amerika’s meest bekende pastarestaurants, Lilia en Misi, opgericht. 

Ondanks de eenvoudige ingrediënten van pasta, gemaakt van alleen meel en water of eieren, kent de kunst van het pastamaken een rijke traditie van meer dan vijf eeuwen. Robbins deelt in haar boek stapsgewijze recepten voor veertig handgemaakte pastavormen en honderd pastagerechten. 

Ze biedt inspiratie, instructies en aanmoediging om de kunst van het pastakoken te beheersen. 

Het boek, rijkelijk geïllustreerd met foto’s van zowel gerechten als beelden uit Italië, is een viering van pasta als het hart van de Italiaanse keuken.

5. Pasta Grannies: Comfort Cooking

beste italiaanse kookboek ooit

Authentiek Italiaans kookboek vol liefdevolle recepten van grootmoeders, hoewel sommige Europese metingen aanpassing vereisen voor Amerikaanse koks.

Bekijk prijs op bol.com

Bekijk prijs op amazon.nl

 • Pluspunt: Het boek wordt geprezen voor authentieke Italiaanse recepten, die eenvoudig te volgen zijn en leiden tot heerlijk huisgemaakt eten.
 • Nadeel: Er worden geen minpunten genoemd in de recensies.

In “Pasta Grannies: Comfort Cooking” biedt Vicky Bennison, auteur van de bestseller “Pasta Grannies”, een kijkje in de authentieke Italiaanse keuken door middel van hartverwarmende recepten en verhalen van Italiaanse grootmoeders. 

Deze grootmoeders, of ‘nonna’s’, staan bekend om hun passie voor koken en delen hun eeuwenoude familierecepten, van handgemaakte pasta tot verrukkelijke desserts. De recepten zijn divers, variërend van eenvoudige handgerolde spaghetti tot complexere creaties. 

Dit boek is niet alleen een culinaire reis, maar ook een viering van de Italiaanse levensstijl en tradities. Het benadrukt de waarde van koken met liefde en het belang van het gebruik van goede ingrediënten. 

Het boek is bekroond met de James Beard Award en inspireert lezers om te koken met het hart, net zoals de nonna’s dat doen.

klein italiaans stadje

6. Lidia’s Mastering the Art of Italian Cuisine

Bekijk prijs op bol.com

Bekijk prijs op amazon.nl

lidia italiaans kookboek

Lidia’s boek is een authentieke en uitgebreide gids voor Italiaans koken, boordevol geweldige recepten, hoewel het ontbreekt aan foto’s van bereide gerechten.

 • Pluspunt: Het boek bevat een uitzonderlijk aantal geweldige recepten en biedt uitgebreide educatieve informatie over Italiaanse ingrediënten en kooktechnieken, waardoor de lezer zich begeleid en opgeleid voelt.
 • Minpunt: Het boek mist foto’s van de bereide gerechten, wat sommige lezers teleurstellend vinden.

Lidia, de bekroonde presentatrice van “Lidia’s Kitchen”, biedt samen met haar dochter Tanya een ultieme masterclass over Italiaans koken. 

Dit boek, een combinatie van Lidia’s passie voor lesgeven en haar diepgaande kennis van Italiaanse culinaire tradities, bevat alles over ingrediënten, technieken en keukengerei. Ze introduceert standaard ingrediënten – van vlees en vis tot granen en specerijen – en legt uit hoe je ze moet kopen, bewaren en bereiden. 

Met 400 recepten, variërend van klassiekers tot Lidia’s eigen originele creaties, is dit een allesomvattende gids voor Italiaanse gerechten. Het boek is onmisbaar voor iedereen die Italiaans wil koken en bevat zelfs een woordenlijst voor culinaire termen en uitdrukkingen.

7. Essentials of Classic Italian Cooking – 30th Anniversary Edition

Bekijk prijs op bol.com

Bekijk prijs op amazon.nl

italiaans koken

Marcella Hazan’s “Essentials of Classic Italian Cooking” is een diepgaande gids voor authentieke Italiaanse gerechten, gewaardeerd om haar expertise en toegankelijkheid.

 • Pluspunt: Marcella Hazan’s expertise en authentieke aanpak in het boek bieden diepgaand inzicht in de Italiaanse keuken, met duidelijke instructies die zelfs beginners kunnen volgen om authentieke Italiaanse gerechten te maken.
 • Minpunt: Sommige reviewers vinden de recepten herhalend of niet interessant.

Een van de meest geliefde kookboeken aller tijden, van “de Koningin van de Italiaanse Keuken”, heeft nu een prachtige nieuwe editie. 

Dit tijdloze boek bevat klassieke Italiaanse recepten, variërend van Basil Bruschetta tot de enige tomatensaus die je ooit nodig zult hebben. Marcella Hazan, geboren in Italië en schrijfster van kookboeken, introduceerde de technieken van traditioneel Italiaans koken in de VS en Groot-Brittannië.

In haar magnum opus biedt ze een handleiding voor koks van elk niveau, met recepten zoals Risotto met Schelpen en Kip Cacciatora. 

Dit is hét Italiaanse kookboek voor iedereen, rijk geïllustreerd en bevat bijna vijfhonderd heerlijke Italiaanse recepten.

Tot slot

Italië is niet alleen een plek, maar een ervaring, een gevoel. Door de bladzijden van deze kookboeken te bladeren en hun recepten te proberen, kun je een vleugje van dat magische Italiaanse gevoel in je eigen keuken brengen. 

Laat je inspireren door de verhalen, de tradities en natuurlijk de verrukkelijke smaken. Dus, of je nu een beginner bent of een ervaren kok, duik in de wereld van de Italiaanse keuken. Buon appetito!

Wil je een keer vegetarisch koken?

In dit blog delen we de zeven beste vegetarische kookboeken. Elk boek heeft zijn eigen unieke kenmerken, van kindvriendelijke recepten tot gerechten die in één bakplaat worden bereid. De boeken zijn geschreven door gerenommeerde auteurs zoals Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi.

italiaans dorp met eten

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten