Lever is een echte superfood. Lever bevat meer vitamines en mineralen dan alle andere soorten vlees, vis, groente en fruit.
De lever is het grootste orgaan in menselijke en dierlijke lichamen en als voedingsmiddel biedt het een schat aan gezondheidsvoordelen.
Het eten van lever is zo oud als de weg naar Rome. In dit blog vertellen we alles dat je moet weten over het eten van lever. We geven antwoord op vragen als: “waarom is lever gezond” en “wat zijn de voedingswaarden van lever”.
De lever is het grootste orgaan in het lichaam van zowel mensen als dieren en speelt een cruciale rol in diverse belangrijke processen, zoals het verteren van voedsel, het opslaan van voedingsstoffen en het filteren en ontgiften van schadelijke stoffen.
Bij onze voorouders was orgaanvlees, inclusief lever, een vast onderdeel van het dieet en bood het waardevolle voedingsvoordelen.
Lever is voor veel mensen een echte superster als het gaat om gezond eten. Denk aan mensen die het Paleo-dieet volgen, topsporters en CrossFit-atleten. Of degenen die alleen vlees eten in het Carnivore dieet. Waarom? Lever zit boordevol voedingsmiddelen die ons lichaam nodig heeft. Bovendien maken we ook gebruik van alles wat een dier ons te bieden heeft.
Alle soorten lever bevatten meer vitamines en mineralen dan spier- en orgaanvlees en zelfs veel fruit en groenten. Maar, ze bevatten niet de vezels die je in groenten en fruit vindt.
Lever zit vol met eiwitten, ijzer en B-vitamines. Het is ook een van de beste dierlijke bronnen van vitamine A. Een portie runderlever bijvoorbeeld, levert al meer dan 100% van je dagelijkse behoefte aan vitamine A. Voldoende vitamine A binnenkrijgen is in verband gebracht met een lager risico op aandoeningen zoals staar en borstkanker.
Daarnaast is lever ook een goede bron van:
Een portie rundvleeslever van 100 g bevat:
- 198 Kcal
- 24.8g eiwit
- 9.5g vet
- 3.6g koolhydraten
- 7.8mg ijzer
- 4.3mg zink
- 17300mcg vitamine A
- 1.1mcg vitamine D
- 290mcg foliumzuur
Lever komt niet alleen van runderen. In Nederland worden verschillende soorten lever gegeten, zoals kip, kalf, varken, lam en eend. Elk van deze levers heeft zijn eigen unieke smaak en voedingsprofiel. Dus als je eens iets anders wilt proberen, zijn er genoeg opties.
Lever is een van de meest voedingsrijke voedingsmiddelen ter wereld, met aanzienlijke hoeveelheden ijzer, riboflavine, vitamine B12, vitamine A en koper.
Door slechts één portie lever te eten, kun je alle dagelijks aanbevolen hoeveelheid van de meeste van deze vitamines en mineralen binnenkrijgen. Daar kan geen multivitamine-pil tegenop.
Tip: wil je meer weten over het carnivore diet? In dit blog delen we de beste boeken over het carnivore diet.
IJzer is een van de meest voorkomende mineraaltekorten. Een ijzertekort kan leiden tot bepaalde soorten bloedarmoede, wat zich uit in vermoeidheid, spierzwakte en een gebrek aan concentratie.
Lever is een uitstekende bron van zowel ijzer als vitamine B12, die samenwerken om ervoor te zorgen dat je bloedcellen goed functioneren.
Sterker nog, een van de vroegste behandelingen voor bloedarmoede was het regelmatig eten van runderlever. Tegenwoordig kan het toevoegen van een paar porties lever aan je wekelijkse dieet helpen om bloedarmoede te verminderen of te voorkomen.
Lever bevat ook vitamine K, wat essentieel is voor de botgezondheid. Vitamine K helpt je lichaam bij het verwerken van calcium en het toevoegen ervan aan je botten. Hierdoor helpt het de sterkte van je skelet te behouden.
Voldoende vitamine K in je dieet is in verband gebracht met een lager risico op chronische aandoeningen zoals osteoporose. Vitamine K is ook belangrijk voor het behoud van een gezond circulatiesysteem.
Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. Dezelfde vitamines en mineralen die lever zo voedzaam en gezond maken, kunnen er in grote hoeveelheden mogelijk voor zorgen dat je nadelen ervaart.
Dit zijn een aantal mogelijke nadelen als je grote hoeveelheden lever eet:
Lever bevat veel voedingscholesterol. Hoewel veel mensen zonder problemen voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte kunnen eten, moeten mensen die hun cholesterol proberen te verlagen of cholesterolmedicijnen gebruiken hun inname in de gaten houden. Te veel cholesterol kan je risico op hartziekten verhogen.
Het is mogelijk, en gevaarlijk, om te veel vitamine A binnen te krijgen. Het consumeren van grote hoeveelheden lever kan leiden tot symptomen van vitamine A-toxiciteit, wat gebeurt wanneer je eigen lever de overtollige vitamine A niet snel genoeg kan verwerken. De meeste artsen raden mensen zonder vitaminegebreken aan om slechts één portie lever per week te eten.
Zwangere vrouwen: Vermijd lever om het risico op te veel vitamine A te verminderen.
Ouderen: Beperk de inname van lever tot eens per week.
Kinderen: Kinderen hebben per definitie minder voedingsstoffen nodig dan volwassenen, dus ook voor hen geldt: beperk de consumptie van lever
Lever, met al zijn voedingsvoordelen, verdient zeker een plekje op ons bord. Maar, zoals bij elk voedingsmiddel, is het belangrijk om het met mate te consumeren.
Overleg met gezondheidsdeskundigen kan nuttig zijn, vooral als je medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt. Voed je lichaam op de juiste manier, waardeer de rijkdom van dit superfood en ontdek de veelzijdigheid ervan in de keuken.
Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.