Matcha poeder, de groene superfood-thee

Matcha basics

De gezondheidsvoordelen van matcha poeder zijn ongekend, dat zegt iedereen ten minste. Maar wat is matcha eigenlijk? En waarom is matcha-poeder zo gezond. In dit blog lees je wat matcha-poeder precies is en wat de belangrijkste gezondheidsvoordelen zijn

Wat is matcha-poeder precies? 

Wat-cha is matcha? Matcha is thee. In tegenstelling tot de thee die we meestal drinken, bestaat matcha niet uit losse blaadjes. Deze traditionele Japanse matcha-thee koop je namelijk in poedervorm. Dit kennen we als matcha-poeder. 

Letterlijk vertaald betekent matcha ‘poederthee’. Van matchapoeder kun je dus matchathee maken, maar je kunt het ook door gezonde smoothies of door je favoriete havermout-ontbijt roeren. 

Matcha-poeder is ontezettend gezond er zitten veel antioxidanten in matcha. Vooral het stofje EGCG is in hoge hoeveelheid aanwezig. Als je matchathee drinkt of wanneer je matcha poeder door je favoriete ontbijt roert, drink je het hele blad. Waardoor je 100% van de voedingsstoffen van het blad binnenkrijgt.

Matcha poeder

Waar komt matcha vandaan?

Matcha is een bijzonder groen poedertje waar de hele wereld fan van is. Het is lekker en supergezond.

Net als groene thee is matcha afkomstig van de Camellia sinensis-plant. Matcha wordt op een unieke manier verbouwd. De matchaboeren bedekken de theeplanten 20 tot 30 dagen voor de oogst, zodat de bladeren beschermd zijn tegen direct zonlicht. Dit verhoogt de chlorofylproductie en het aminozuurgehalte, en het geeft de plant een donkergroene tint.

Zodra de groene theebladeren zijn geoogst, worden de stengels en aders verwijderd en worden de bladeren vermalen tot een fijn poeder. Dat poeder kennen we als matcha. Dankzij dit proces is matcha rijk aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, waaronder tannine en cafeïne.

Als je een kopje groene thee maakt, maak je de thee op basis van groene-theebladeren. En de bladeren gooi je weg nadat de thee genoeg getrokken heeft. 

Een kopje traditionele matchathee bevat ongeveer een theelepel matcha poeder dat vermengd wordt met eenderde kop heet water. Het poeder en de thee worden opgeklopt totdat het schuimt. Het opkloppen wordt gedaan met een traditionele bamboe-klopper.

Het water mag niet koken. Als het matcha-poeder te warm wordt, gaat de kwaliteit flink achteruit.

Hoe wordt matcha gemaakt?

In tegenstelling tot traditionele groene thee, worden matchabladeren bedekt met schaduwdoeken voordat ze worden geoogst. Dit stimuleert de groei van bladeren en zorgt voor  een betere smaak en textuur. De bladeren die gebruikt worden voor matcha worden met de hand geselecteerd.

De theebladeren worden vervolgens gestoomd om de gisting te stoppen, daarna worden ze gedroogd in een koude opslag. Dit verdiept de smaak. Nadat de bladeren gedroogd zijn, worden ze vermalen tot een fijn poeder. Dit moet heel voorzichtig gebeuren – als het matcha-poeder te warm wordt, gaat de kwaliteit flink achteruit. 

Je ziet het: er gaat flink wat werk in de productie van matcha zitten. Daardoor is het ook wat duurder dan andere theesoorten. Maar daar krijg je dan ook very much-a voor terug.

Ook interessant: aan deze 5 punten herken je de beste matcha-poeder.

De gezondheidsvoordelen van matcha 

Matcha heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen, dat zegt iedereen ten minste. Maar ik geloofde de barista niet op zijn of haar blauwe ogen, dus ik ben op onderzoek uitgegaan. En wat blijkt? Ze hebben gewoon gelijk, matcha is inderdaad supergezond. De belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rijtje:

Matcha-poeder

 • zit boordevol antioxidanten, waaronder het krachtige stofje EGCG.
 • verhoogt de stofwisseling en verbrandt calorieën.
 • ontgift effectief en natuurlijk.
 • kalmeert de geest en ontspant het lichaam.
 • is rijk aan vezels, chlorofyl en vitamines.
 • verbetert de stemming en helpt bij concentratie.
 • is rijk aan vitamine C, selenium, chroom, zink en magnesium.
 • kan ziekte voorkomen.
 • verlaagt cholesterol en de bloedsuikerspiegel.

Veel antioxidanten 

Er zitten knetterveel antioxidanten in matcha. Vooral het stofje EGCG is in hoge hoeveelheid aanwezig. EGCG betekent, komt-ie, epigallocatechinegallaat. Antioxidanten houden vrije radicalen tegen, wat betekent dat het veroudering tegengaat en schade aan je immuunsysteem voorkomt. Uit het nieuwste antioxidantonderzoek blijkt dat matcha exponentieel meer antioxidanten bevat dan alle andere superfoods.

Gezondheidsfeiten over matcha:

 • Een kopje matcha-thee is het voedingswaarde-equivalent van 10 kopjes ‘gewone’ groene thee. 
 • Als je matcha drinkt, drink je het hele blad, waardoor je 100% van de voedingsstoffen van het blad binnenkrijgt.
 • Matcha-groene poederthee heeft 137 keer meer antioxidanten dan ‘gewoon’ gebrouwen groene thee. 

Hoeveelheid antioxidanten matcha

Matcha-poeder maakt je scherp

Heb je wel eens net te veel koffie gehad? Dat je het idee hebt dat je de lucht ziet bewegen? Ja, niet chill. 

Een van de meest onverwachte gezondheidsvoordelen van matcha poeder is dat drinkers de hele dag door een boost van energie ervaren. In één onderzoek werd gedacht dat dit afkomstig was van de cafeïne in matcha, maar er is later ontdekt dat het eigenlijk de combinatie was van verschillende natuurlijke eigenschappen van matcha.

Een ander recent onderzoek wees uit dat matcha-poeder het fysieke uithoudingsvermogen zelfs met 24% verbeterde.

De kick van matcha zorgt ervoor dat je helder en scherp bent: chill voor op je werk, maar niet als je naar bed gaat. Matcha is dus niet geschikt als slaapdrankje. Gelukkig hebben we eerder op een rij gezet wat je wél moet drinken voor het slapen

Tip: wist je dat er ook blauwe matcha bestaat? Blauw matcha-poeder wordt gemaakt van de gedroogde bloemen van de vlindererwtenplant. In dit blog lees je wat de verschillen zijn tussen blauwe en groene matcha.

blauwe matcha poeder

Stofwisselingboost

Matcha poeder is goed voor je stofwisseling, wat betekent dat het ondersteunt in de vetverbranding. Dat betekent niet gelijk dat je afvalt door liters matcha te drinken, maar het draagt wel bij aan een gezonde lifestyle. De stofwisselingboost hebben we te danken aan – daar is-ie weer – het stofje EGCG. 

Matcha zelf is bijna calorievrij en als je wilt afvallen is het een waardevolle toevoeging aan je dieet. Matcha verhoogt de stofwisseling en verbrandt vet. Maar nog belangrijker: matcha veroorzaakt geen stress in je lichaam. Het verhoogt de bloeddruk of hartslag niet, in tegenstelling tot cafeïne of andere vetverbranders.  

Een studie in het American Journal of Clinical Nutrition wees uit dat het consumeren van matcha groene thee de thermogenese (het lichaamseigen verbrandingspercentage) kan verhogen. En wel van een normale 8-10% tot 35-43% van het dagelijkse energieverbruik.

Tip: niet alleen matcha is een soort wondermiddel, cayennepeper is ook supergezond.

Hoe maak je een matcha latte? 

Een matcha latte maak je eigenlijk hetzelfde als matcha-thee. Maar bij een matcha latte meng je de matcha poeder met melk. Je kunt ook kiezen voor een vegan vervanger van melk. In dat geval kun je het beste kiezen voor een ongezoete variant. Voor een matcha latte heb je nodig: 

 • 1 schepje matcha
 • 25 ml water
 • 250 ml melk (of vervanger)
 • Zeefje
 • Matcha bamboe-klopper  

Warm de melk of de vegan vervanger op in een steelpannetje of in de magnetron. Doe de matcha door een zeefje in je glas of beker. Voeg het warme water toe (60-80 graden). Mix de thee en het water met je matcha-klopper totdat het poeder goed is opgenomen. Als de melk klaar is, klop je dit even door, zodat het een beetje schuimig wordt. Giet de melk bij de matcha, roer goed door en klaar ben je. 

Je kunt ook een iced matcha latte maken: dit gaat hetzelfde, maar dan doe je ook (als eerste) ijsklontjes in je glas. Je hoeft de melk dan natuurlijk ook niet op te warmen. 

Als je net begint met matcha drinken, kan het een beetje bitter lijken. Het duurt even voordat je de smaak kunt waarderen. In die overgangsfase kun je ook een matcha latte met bijvoorbeeld gezoete sojamelk maken.  

Matcha latte recept

Hoe maak je matcha-thee?

Voor matcha thee heb je iets meer geduld nodig dan voor ‘normale’ thee. Je hebt nodig: 

 • 1 schepje matcha poeder
 • 100 ml water
 • kommetje van ± 100 ml
 • zeefje
 • matcha bamboe-klopper  

Het schepje matcha voeg je officieel toe met een speciaal matcha-lepeltje. Heb je dit niet? Dan kun je een gewone theelepel gebruiken. 1 kleine tl matcha is genoeg. Doe de schepjes door een zeefje in je traditionele matcha kom. Zo zeef je eventuele klontjes eruit. 

Daarna schenk je het water erbij. Dit moet tussen de 60 en 80 graden zijn: net gekookt water is te heet. Net als bij groene thee, wordt matcha bitter van te heet water.

Als je het water bij het matcha-poeder hebt geschonken, klop je de matcha met de bamboe klopper. Het kloppen doet je niet, zoals normaal, in rondjes, maar in een w-vorm. Zo krijg je een schuimlaagje. 

Begin je net met matcha drinken? Dan moet je nog aan de smaak wennen. De kans bestaat dat je het eerst een beetje bitter vindt. Je kunt er dan voor kiezen om er een beetje honing of ahornsiroop bij te doen.  

Bonus: Matcha ziet er cool uit 

Matcha is een foodhype geworden omdat het zoveel gezondheidsvoordelen heeft. Maar de felgroene kleur heeft daar ook flink aan bijgedragen. Dat maakt het ook een Instagram-lieveling. Matcha wordt door van alles gegooid: taart, pannenkoekjes, ijs en ga zo maar door.

En terecht: de groene kleur ziet er heel mooi uit. 

Matcha ijs

De Matcha-markt

Foodhypes zijn de beste hypes. Want bij iedere nieuwe hype leer je weer iets nieuws kennen. Maar matcha is meer dan een hype. 

Matcha is Japans en matcha-theebladeren worden in Japan al eeuwenlang gebruikt als basis voor het maken van authentieke Japanse groene thee, die gedronken wordt tijdens officiële Japanse ceremonies. 

Matcha is ontzettend populair. Marktonderzoekers verwachten dat de matcha-markt in de komende vijf jaar groeit naar 3,86 miljard euro. Dit komt grotendeels door een toenemende vraag naar matcha in de westerse wereld. De vraag naar gezonde en voedzame voedingsmiddelen en dranken wordt aangewakkerd, doordat het aantal chronische ziekten groeit. Uit dit marktonderzoek blijkt het volgende: 

 • De antioxiderende eigenschappen en vitamine-samenstelling van matcha hebben de matcha-vraag wereldwijd gestimuleerd.
 • De marktgroei wordt gestimuleerd tijdens de voorspellingsperiode door twee ontwikkelingen: het stijgende aantal gezondheidsbewuste consumenten, en het consumentenbewustzijn over de gezondheidsvoordelen van matcha.

Omvang matcha markt

Dit artikel is geschreven door Tessa

Tessa schrijft op The Health Issue over lekker en gezond eten, borrelen en ontspanning.

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier