Matcha poeder: Japanse groene superfood-thee

Matcha basics

De gezondheidsvoordelen van matcha poeder zijn ongekend, dat zegt iedereen ten minste. Maar wat is matcha eigenlijk? En waarom is matcha-poeder zo gezond. In dit blog lees je wat matcha-poeder precies is en wat de belangrijkste gezondheidsvoordelen zijn. 

Wat is matcha-poeder precies? 

Wat-cha is matcha? Matcha is thee. In tegenstelling tot de thee die we meestal drinken, bestaat matcha niet uit losse blaadjes. Deze traditionele Japanse matcha-thee koop je namelijk in poedervorm. Dit kennen we als matcha-poeder. 

Letterlijk vertaald betekent matcha ‘poederthee’. Van matchapoeder kun je dus matchathee maken, maar je kunt het ook door gezonde smoothies of door je favoriete havermout-ontbijt roeren. 

Matcha-poeder is ontezettend gezond er zitten veel antioxidanten in matcha. Vooral het stofje EGCG is in hoge hoeveelheid aanwezig. Als je matchathee drinkt of wanneer je matcha poeder door je favoriete ontbijt roert, drink je het hele blad. Waardoor je 100% van de voedingsstoffen van het blad binnenkrijgt.

Dit zijn de 3 beste ceremoniële matcha-poeder producten:

Joy of matcha

De Ceremoniële Matcha thee van JOY of MATCHA is 100% biologisch, biedt een stabiele energieboost en zit boordevol antioxidanten. Deze hoogwaardige thee, met een rijke, romige smaak, bevordert concentratie, gezondheid en welzijn.

Beste prijs/kwaliteit

Matcha & Co’s

Matcha & Co’s Organic Premium Matcha is pure, 100% biologisch gecertificeerde ceremoniële kwaliteitsthee uit Uji, Japan. Het is antioxidant-rijk, cafeïne- en L-theanine bevattend, zonder toevoegingen. Bevat meer dan 80 doseringen.

Traditionele Matcha

beste matcha poeder

Ceremoniële matcha PREMIUM -Matcha & Co

bol.com logoBekijk prijs op Bol.com

Mr.MATCHA

De Matcha Ceremonial A Grade is een 30-gram, luchtdicht verpakte matcha thee uit Japan. Het is van biologische oorsprong, zonder toevoegingen en pesticiden, met handgeplukte bladeren van de eerste oogst. De thee wordt traditioneel verbouwd en geproduceerd in Shizuoka, met een delicate, umami-rijke smaak.

Hoogste kwaliteit Matcha-poeder

hoogste kwaliteit matcha

Japanse Ceremoniële A Grade Matcha Thee – Mr.MATCHA

bol.com logoBekijk prijs op Bol.com

Beste matcha poeder – Culinaire grade

Mito Matcha Thee

Dit natuurlijke, suikerhoudende Matcha poeder, gekweekt in de schaduw in Japan, zorgt voor constante energie en heeft een umami-smaak. Het bevat meer antioxidanten dan gewone groene thee. Genoeg voor 55-65 koppen.

Goedkoopste Matcha-poeder

matcha poeder kopen

Premium Matcha Thee – 100 Gram – Mito Herbs

bol.com logoBekijk prijs op Bol.com

Cupplement | Matcha

Dit premium, biologische Matcha poeder van Cupplement is 100% natuurlijk, rijk aan antioxidanten en proteïne, en verbetert concentratie en geheugen. Geschikt voor koken, bakken en dranken, levert ongeveer 90-100 kopjes. Bevat cafeïne.

Beste prijs/kwaliteit Matcha

goedkoop matcha

Premium Matcha – 90 Gram – Cupplement

bol.com logoBekijk prijs op Bol.com

 

Matcha poeder

Waar komt matcha vandaan?

Matcha is een bijzonder groen poedertje waar de hele wereld fan van is. Het is lekker en supergezond.

Net als groene thee is matcha afkomstig van de Camellia sinensis-plant. Matcha wordt op een unieke manier verbouwd. De matchaboeren bedekken de theeplanten 20 tot 30 dagen voor de oogst, zodat de bladeren beschermd zijn tegen direct zonlicht. Dit verhoogt de chlorofylproductie en het aminozuurgehalte, en het geeft de plant een donkergroene tint.

Zodra de groene theebladeren zijn geoogst, worden de stengels en aders verwijderd en worden de bladeren vermalen tot een fijn poeder. Dat poeder kennen we als matcha. Dankzij dit proces is matcha rijk aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, waaronder tannine en cafeïne.

Als je een kopje groene thee maakt, maak je de thee op basis van groene-theebladeren. En de bladeren gooi je weg nadat de thee genoeg getrokken heeft. 

Een kopje traditionele matchathee bevat ongeveer een theelepel matcha poeder dat vermengd wordt met eenderde kop heet water. Het poeder en de thee worden opgeklopt totdat het schuimt. Het opkloppen wordt gedaan met een traditionele bamboe-klopper.

Het water mag niet koken. Als het matcha-poeder te warm wordt, gaat de kwaliteit flink achteruit.

Matcha poeder kopen

Bij het kopen van matcha poeder moet je op een aantal belangrijke factoren letten. Allereerst is de kwaliteit van belang. Er zijn doorgaans twee soorten matcha te vinden: ceremoniële en culinaire grade. Ceremoniële grade matcha is de hoogste kwaliteit en wordt traditioneel gebruikt in theeceremonies in Japan.

Het heeft een fijner textuur, betere smaak en helderdere kleur dan culinaire grade. Je moet ook letten op de kleur: kwalitatieve matcha heeft een levendige groene kleur, terwijl een doffere of gelige kleur een teken kan zijn van mindere kwaliteit of ouderdom.

Daarnaast is de herkomst belangrijk. De beste matcha komt uit Japan, waar het klimaat en de bodem ideaal zijn voor de productie ervan. Tot slot, controleer de ingrediëntenlijst. Pure matcha zou geen toegevoegde suikers, smaakstoffen of andere vulstoffen moeten bevatten.

 

Hoe wordt matcha gemaakt?

In tegenstelling tot traditionele groene thee, worden matchabladeren bedekt met schaduwdoeken voordat ze worden geoogst. Dit stimuleert de groei van bladeren en zorgt voor  een betere smaak en textuur. De bladeren die gebruikt worden voor matcha worden met de hand geselecteerd.

De theebladeren worden vervolgens gestoomd om de gisting te stoppen, daarna worden ze gedroogd in een koude opslag. Dit verdiept de smaak. Nadat de bladeren gedroogd zijn, worden ze vermalen tot een fijn poeder. Dit moet heel voorzichtig gebeuren – als het matcha-poeder te warm wordt, gaat de kwaliteit flink achteruit. 

Je ziet het: er gaat flink wat werk in de productie van matcha zitten. Daardoor is het ook wat duurder dan andere theesoorten. Maar daar krijg je dan ook very much-a voor terug.

Ook interessant: aan deze 5 punten herken je de beste matcha-poeder.

De gezondheidsvoordelen van matcha 

Matcha heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen, dat zegt iedereen ten minste. Maar ik geloofde de barista niet op zijn of haar blauwe ogen, dus ik ben op onderzoek uitgegaan. En wat blijkt? Ze hebben gewoon gelijk, matcha is inderdaad supergezond. De belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rijtje:

Matcha-poeder

 • zit boordevol antioxidanten, waaronder het krachtige stofje EGCG.
 • verhoogt de stofwisseling en verbrandt calorieën.
 • ontgift effectief en natuurlijk.
 • kalmeert de geest en ontspant het lichaam.
 • is rijk aan vezels, chlorofyl en vitamines.
 • verbetert de stemming en helpt bij concentratie.
 • is rijk aan vitamine C, selenium, chroom, zink en magnesium.
 • kan ziekte voorkomen.
 • verlaagt cholesterol en de bloedsuikerspiegel.

Veel antioxidanten 

Er zitten veel antioxidanten in matcha. Vooral het stofje EGCG is in hoge hoeveelheid aanwezig. EGCG betekent, komt-ie, epigallocatechinegallaat. Antioxidanten houden vrije radicalen tegen, wat betekent dat het veroudering tegengaat en schade aan je immuunsysteem voorkomt. Uit het nieuwste antioxidantonderzoek blijkt dat matcha exponentieel meer antioxidanten bevat dan alle andere superfoods.

Gezondheidsfeiten over matcha:

 • Een kopje matcha-thee is het voedingswaarde-equivalent van 10 kopjes ‘gewone’ groene thee. 
 • Als je matcha drinkt, drink je het hele blad, waardoor je 100% van de voedingsstoffen van het blad binnenkrijgt.
 • Matcha-groene poederthee heeft 137 keer meer antioxidanten dan ‘gewoon’ gebrouwen groene thee. 

Hoeveelheid antioxidanten matcha

Matcha-poeder maakt je scherp

Heb je wel eens net te veel koffie gehad? Dat je het idee hebt dat je de lucht ziet bewegen? Ja, niet chill. 

Een van de meest onverwachte gezondheidsvoordelen van matcha poeder is dat drinkers de hele dag door een boost van energie ervaren. In één onderzoek werd gedacht dat dit afkomstig was van de cafeïne in matcha, maar er is later ontdekt dat het eigenlijk de combinatie was van verschillende natuurlijke eigenschappen van matcha.

Een ander recent onderzoek wees uit dat matcha-poeder het fysieke uithoudingsvermogen zelfs met 24% verbeterde.

De kick van matcha zorgt ervoor dat je helder en scherp bent: chill voor op je werk, maar niet als je naar bed gaat. Matcha is dus niet geschikt als slaapdrankje. Gelukkig hebben we eerder op een rij gezet wat je wél moet drinken voor het slapen

Tip: wist je dat er ook blauwe matcha bestaat? Blauw matcha-poeder wordt gemaakt van de gedroogde bloemen van de vlindererwtenplant. In dit blog lees je wat de verschillen zijn tussen blauwe en groene matcha.

blauwe matcha poeder

Stofwisselingboost

Matcha poeder is goed voor je stofwisseling, wat betekent dat het ondersteunt in de vetverbranding. Dat betekent niet gelijk dat je afvalt door liters matcha te drinken, maar het draagt wel bij aan een gezonde lifestyle. De stofwisselingboost hebben we te danken aan – daar is-ie weer – het stofje EGCG. 

Matcha zelf is bijna calorievrij en als je wilt afvallen is het een waardevolle toevoeging aan je dieet. Matcha verhoogt de stofwisseling en verbrandt vet. Maar nog belangrijker: matcha veroorzaakt geen stress in je lichaam. Het verhoogt de bloeddruk of hartslag niet, in tegenstelling tot cafeïne of andere vetverbranders.  

Een studie in het American Journal of Clinical Nutrition wees uit dat het consumeren van matcha groene thee de thermogenese (het lichaamseigen verbrandingspercentage) kan verhogen. En wel van een normale 8-10% tot 35-43% van het dagelijkse energieverbruik.

Tip: niet alleen matcha is een soort wondermiddel, cayennepeper is ook supergezond.

Hoe maak je een matcha latte? 

Een matcha latte maak je eigenlijk hetzelfde als matcha-thee. Maar bij een matcha latte meng je de matcha poeder met melk. Je kunt ook kiezen voor een vegan vervanger van melk. In dat geval kun je het beste kiezen voor een ongezoete variant. Voor een matcha latte heb je nodig: 

 • 1 schepje matcha
 • 25 ml water
 • 250 ml melk (of vervanger)
 • Zeefje
 • Matcha bamboe-klopper  

Warm de melk of de vegan vervanger op in een steelpannetje of in de magnetron. Doe de matcha door een zeefje in je glas of beker. Voeg het warme water toe (60-80 graden). Mix de thee en het water met je matcha-klopper totdat het poeder goed is opgenomen. Als de melk klaar is, klop je dit even door, zodat het een beetje schuimig wordt. Giet de melk bij de matcha, roer goed door en klaar ben je. 

Je kunt ook een iced matcha latte maken: dit gaat hetzelfde, maar dan doe je ook (als eerste) ijsklontjes in je glas. Je hoeft de melk dan natuurlijk ook niet op te warmen. 

Als je net begint met matcha drinken, kan het een beetje bitter lijken. Het duurt even voordat je de smaak kunt waarderen. In die overgangsfase kun je ook een matcha latte met bijvoorbeeld gezoete sojamelk maken.  

Matcha latte recept

Hoe maak je matcha-thee?

Voor matcha thee heb je iets meer geduld nodig dan voor ‘normale’ thee. Je hebt nodig: 

 • 1 schepje matcha poeder
 • 100 ml water
 • kommetje van ± 100 ml
 • zeefje
 • matcha bamboe-klopper  

Het schepje matcha voeg je officieel toe met een speciaal matcha-lepeltje. Heb je dit niet? Dan kun je een gewone theelepel gebruiken. 1 kleine tl matcha is genoeg. Doe de schepjes door een zeefje in je traditionele matcha kom. Zo zeef je eventuele klontjes eruit. 

Daarna schenk je het water erbij. Dit moet tussen de 60 en 80 graden zijn: net gekookt water is te heet. Net als bij groene thee, wordt matcha bitter van te heet water.

Als je het water bij het matcha-poeder hebt geschonken, klop je de matcha met de bamboe klopper. Het kloppen doet je niet, zoals normaal, in rondjes, maar in een w-vorm. Zo krijg je een schuimlaagje. 

Begin je net met matcha drinken? Dan moet je nog aan de smaak wennen. De kans bestaat dat je het eerst een beetje bitter vindt. Je kunt er dan voor kiezen om er een beetje honing of ahornsiroop bij te doen.  


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten