• home
  • Food blog
  • Kickstart je dag met een kop matcha-thee: meer energie en betere focus

Kickstart je dag met een kop matcha-thee: meer energie en betere focus

Matcha thee maken

Als je iedere dag een kop matcha-thee drinkt, kan dat een positief effect hebben op je energieniveau en algemene gezondheid.

Matcha-thee boost je energielevels, de kick van matcha zorgt ervoor dat je helder en scherp bent. En in tegenstelling tot koffie, zorgt matcha niet voor de cafeïne kriebels. 

Dit komt door de hoge concentratie flavonoïden en L-theanine in matcha. Doordat deze stofjes het serotonine-, GABA- en dopamineniveaus verhogen hebben ze een ontspannende werking.

Ook als je last hebt van stress of angst biedt een kop matcha-thee uitkomst. Uit onderzoek blijkt namelijk dat L-theanine een een positieve effect heeft op je gemoedstoestand. Matcha helpt je om te ontspannen, zonder slaperigheid te veroorzaken. 

Bovendien is de combinatie tussen L-theanine en cafeïne ijzersterk, het aminozuur kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie en het verhogen van de focus en alertheid. 

Een bijkomend voordeel van matcha thee is dat je enorm veel antioxidanten binnenkrijgt. Vooral het stofje EGCG is in hoge hoeveelheid aanwezig. EGCG betekent, komt-ie, epigallocatechinegallaat. 

Tip: in dit blog hebben we 5 lekkere matcha-recepten voor je verzameld.

Antioxidanten houden vrije radicalen tegen, wat betekent dat het veroudering tegengaat en schade aan je immuunsysteem voorkomt. Uit het nieuwste antioxidantonderzoek blijkt dat matcha-poeder exponentieel meer antioxidanten bevat dan alle andere superfoods.

Wil je zelf matcha thee maken? 

Je kunt matcha-thee warm of koud drinken, of je kunt een lekkere matcha-smoothie maken. Matcha thee maken is heel eenvoudig, dit is het recept: 

Ingrediënten

  • 1 theelepel matcha-poeder
  • 150 ml heet water (het water mag niet koken)

Hoe maak je matcha-thee? 

  • Schep 1-2 bamboelepels matcha-poeder in een kom, gebruik de bamboe matcha-klopper om het poeder los te kloppen.  
  • Mix het matcha-poeder met 75 ml heet water (75-80C) tot er een dikke pasta ontstaat. Het water mag niet koken!
  • Gebruik de matcha-klopper om de matcha-thee op te kloppen, je kop matcha-thee is klaar als er een lichte schuimlaag ontstaat. 

Tip: aan deze 5 eigenscahppen herken je de kwaliteit van matcha.

Matcha poeder

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier