• home
  • Food blog
  • Seizoensfruit: volledige herfstfruit-lijst [met infographic]

Seizoensfruit: volledige herfstfruit-lijst [met infographic]

Citroen meloen en granaatappel herfst-fruit

Lijst van seizoensfruit in de herfst.

Onze seizoensgroente-lijst was zo populair dat ik ook een lijst van herfstfruit wilde maken.

Deze lijst is wat korter dan de lijst met seizoensgroenten in de herfst – er is nu eenmaal wat minder fruit te verkrijgen in de donkere maanden.

Toch is er genoeg heerlijk fruit dat de moeite waard is. Veel fruit dat in de herfst verkrijgbaar is, is het hele jaar te verkrijgen.

In de seizoensgroente-lijst stonden veel vergeten groenten, maar eigenlijk heb je geen vergeten fruit. Waarschijnlijk ken je alles op de lijst, maar wist je niet wanneer wat in seizoen is.

Met seizoensfruit bedoel ik fruit dat gewoon buiten gekweekt wordt. Het liefst in Nederland, maar in principe tel ik ook Zuid-Europa mee. Anders wordt het wel een heel kort lijstje. De producten uit Europa die in deze lijst staan, zijn volgens de groente- en fruit-kalender van Milieu Centraal ook een goede keuze.

Fruit is sowieso goed om te eten: de vitaminen en mineralen in fruit kunnen helpen met het voorkomen van een herfstdip. Heb je moeite om genoeg vitamine binnen te krijgen? Smoothies zijn de oplossing! In dit blog 22 gezonde smoothie recepten.

We hebben een handige infographic gemaakt met onze lievelings-herfstgroenten en herfstfruit. Onze hele lijst met seizoensfruit in de herfst staan onder de infographic.

Infographic Herfst

Appels

De appel is zo’n klassieker omdat-ie eigenlijk het hele jaar door te verkrijgen is. Appels zijn ‘gewoon’ heel lekker. Maar appels zijn ook geliefd om mee te bakken. Een appeltaart met kaneel doet het altijd goed, vooral in de koude herfst. Je kunt ook appel door een stamppot gooien, of zelfs door een curry. Of je kunt een appeltaartsmoothie maken.

Bramen

Bramen worden gezien als zomerfruit, maar Nederlandse bramen zijn tot in november te koop. Deze kwetsbare vrucht moet je met liefde behandelen. En: hoe groter ze zijn, hoe lekkerder. Bramenjam is heel lekker, maar ook in smoothies en zelfs in salades zijn ze lekker.

Citroen

Citroenen zijn echt multifunctioneel. Gooi nooit zomaar de schil weg: die zit ook vol smaak. Gebruik een raspje om het geel van de schil eraf te halen. Daarna mag je van mij pas het vruchtvlees gebruiken. Let er voor de duurzaamheid op dat je citroenen uit Zuid-Europa koopt, en niet de overzeese versie.

Druiven

Druiven heb je in verschillende varianten: wit, rood en blauw. Veel druiven in de supermarkt zijn pitloos. Je kunt druiven gewoon zo eten, maar ook (gehalveerd) in een salade zijn ze lekker. Bij druiven moet je, net als bij veel andere fruitsoorten, voor de duurzaamheid op het land van herkomst letten. Koop liever geen druiven die van de andere kant van de wereld komen.

Frambozen

Frambozen zijn het hele jaar te koop, maar Nederlandse frambozen kun je tot in november kopen. Wist je dat je zomerframbozen en herfstframbozen hebt? Frambozen zijn lekker in je ontbijtbowl, of door smoothies.

Granaatappel

Granaatappels zien er nogal vreemd uit, maar van binnen bewaren ze een schat aan pitjes. Het is wel moeilijk om deze pitjes eruit te krijgen. Deze video helpt je misschien om de volgende keer makkelijk een granaatappel te ontpitten. Extra tip: als je geen zin hebt om ze er allemaal uit te pulken, kun je ook met een (houten) pollepel op de vrucht slaan. Dan komen ze ook los. Granaatappelpitjes zijn vooral lekker in salades. Ook in warme gerechten zijn ze lekker – probeer maar eens granaatappel in een couscous-gerecht.

hoe snij je een granaatappel

Kersen

Als je het echt goed wilt doen, moet je alleen kersen in de zomer eten; dan komen ze namelijk uit Nederland. Maar in oktober kun je ze nog uit Griekenland krijgen, dus dat is ook goed. Je hebt zoete en zure kersen. Kersenjam is erg lekker, maar in stoofschotels of als saus bij kip zijn ze ook verrassend lekker. Of je eet ze ‘gewoon’. Let wel op de pit.

Kiwi

Kiwi’s heetten vroeger Chinese kruisbes. Gelukkig is de naam nu wat flitsender. Kiwi’s zijn vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse kiwivogel – dus niet andersom. Sommige mensen eten kiwi met schil. In principe kun je alleen de gele (gold) kiwi met schil eten. Groene kiwi’s zijn niet zo lekker met schil, door de haartjes. Je kunt kiwi’s het beste gewoon uitlepelen. Kiwi’s zijn ook geschikt voor in taarten.

Mandarijnen

Je kunt het hele jaar door mandarijntjes krijgen. Meestal worden mandarijnen gewoon gepeld en opgegeten. Als je ze in een gerecht wilt verwerken, kan dat ook. In salades zijn ze lekker, maar mandarijn is ook lekker door je ochtendyoghurt of op taarten. Enige nadeel: je collega’s vinden het misschien minder leuk als je een mandarijn op kantoor eet. Sommige mensen vinden de geur niet lekker. Kies om duurzaamheidredenen voor mandarijnen uit Spanje of desnoods Marokko.

Meloen

De charentaismeloen komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Lekker dichtbij, dus. Dit is die groene meloen met bruinige streepjes. Van binnen zijn deze meloenen oranje. Ham en meloen is een beproefd recept, en dat is niet voor niets. Deze klassieker is heel lekker als voorgerecht of borrelhapje.

Nectarine

Nectarines lijken op perziken, en dat is niet voor niets. De nectarine is als gemuteerde perzik ontstaan – wel al 300 jaar geleden trouwens. Je kunt nectarines eten met en zonder schil (wel eerst even wassen). Je kunt ze wel in de koelkast bewaren, maar dan gaat de smaak wel achteruit.

Peer en stoofpeer

De herfst is the time to shine voor stoofpeertjes. Maar ook de gewone peer kun je in de herfst uit Nederland krijgen. Je kunt een peer schillen, maar ik vind dat zelf altijd zonde. In de schil van de peer zitten namelijk goede voedingsstoffen die je dan gewoon weggooit. Je kunt peren lekker verwerken in salades, maar ook op plaattaarten en met bijvoorbeeld gorgonzola zijn peren erg lekker. Stoofpeertjes kun je op heel veel manieren bereiden. Met wijn of met bessensap, met of zonder suiker (verschilt per stoofperenras), kaneelstokjes, kruidnagel… je kunt veel kanten op met dit klassieke herfst- (en winter)fruit.

Perzik

Perziken komen in de herfst uit Zuid-Europa. Net als bij de nectarine kun je de schil van de perzik eten nadat je ’m gewassen hebt. Deze zoete vrucht doet het natuurlijk goed in toetjes. In een salade of in mediterrane warme gerechten kun je ook perziken verwerken. Deze perziksmoothie is ook niet verkeerd!

Appel perzik herfst-fruit

Pruimen

Nederlandse pruimen kun je alleen in de zomermaanden krijgen. Maar in de herfst komen ze nog uit bijvoorbeeld Frankrijk. Ook andere Zuid-Europese landen produceren pruimen in de herfstmaanden. Je kunt ook deze vrucht met schil eten. Verschillende soorten pruimen hebben een verschillende smaak. Dat varieert van zoet tot zurig. Pruimen kun je lekker tot jam verwerken. Je kunt ze ook in warme gerechten gebruiken, bijvoorbeeld in stoofpotjes.

Sinaasappel

Sinaasappels komen vooral uit Uruguay en Zuid-Afrika, maar ook bijvoorbeeld uit Spanje. Je ziet deze citrusvrucht vaak ook in warme gerechten voorkomen. Ook het sap is lekker – dat kun je ook in sauzen gebruiken, trouwens. De schil kun je net als die van een citroen heel goed gebruiken als smaakmaker in cocktails en gerechten. Wodka jus is ook lekker, by the way.

Bron: Verse Oogst en Milieu Centraal.

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten