Alle soorten havermout op een rij

alle soorten haver

Havermout is populairder dan ooit. In het ontbijtgranenschap van de supermarkt vind je allerlei soorten havermout. Maar welke havermout moet je kiezen? En waarom zijn er zoveel soorten havermout?

In dit blog lees je welke soorten er zijn en waar je ieder type havermout het beste voor kunt gebruiken.

Ook bij The Health Issue zijn we groot fan van havermout. Bijna iedereen werkt hier ’s morgens op kantoor overnight oats naar binnen en de havermout-recepten gaan over en weer. Lees hier waarom je je dag met havermout moet beginnen.

Alle havermout-soorten op een rij

Havermout komt van haver. Het is een graansoort, net als rogge, spelt en tarwe. Havermout is een volkoren graan-product en bestaat uit haverkorrels. Deze haverkorrels zijn geknipt en geplet.

Tip: wat is het verschil tussen havermout en Brinta? Je leest het in deze blog.

afbeelding van ongeoogste ruwe haver

Ruwe haver

Dit is ruwe haver, de haver is klaar om geoogst te worden. Zo ziet haver er dus uit voordat de pitten (grutten) worden gescheiden van de schillen en stelen. De kans dat je haver zo tegenkomt in de supermarkt is vrij klein, maar dan weet je in ieder geval hoe ruwe haver eruit ziet. 

Hele havergrutten

Gort is de graankorrel. Nadat de ruwe haver geoogst is, wordt de haver schoongemaakt en de oneetbare schillen verwijderd. Dan hou je de havergrutten over. Dit product wordt meestal in bio-winkels verkocht. Het meest bekende gortproduct in de supermarkt is waarschijnlijk gortepap. 

Gesneden haver

Als de grutten in twee of drie stukken worden gesneden met een scherp metalen mes, krijg je (logischerwijs) gesneden haver. Omdat het met een metalen mes wordt gesneden, heet dit ‘staal-gesneden haver’. Het voordeel van gesneden haver is dat het sneller kookt dan havergrutten, omdat het water beter in de kleinere stukken kan dringen. Staal-gesneden haver wordt ook wel Ierse havermout genoemd.

Schotse havermout

Schotse havermout wordt niet gesneden, maar geplet. Dus in plaats van een scherp stalen mes, wordt een scherpe steen gebruikt om de havermout te ‘snijden’. Daardoor ontstaan er gebroken stukken van verschillende grootte. Volgens havermout-puristen resulteert het gebruik van Schotse havermout in een romiger pap dan staal-gesneden havermout.

Gerolde haver 

Gerolde haver is “gewone” havermout en in twee varianten te krijgen. In principe is het proces hetzelfde, ook de voedingswaarde is (bijna) hetzelfde. 

Traditionele gerolde haver 

Traditionele gerolde haver ontstaat wanneer havergrutten worden gestoomd en vervolgens tot vlokken worden gerold. Dit proces stabiliseert de gezonde oliën in de haver, zodat het langer vers blijft. Dit zorgt ook voor een snellere kooktijd.

Instant gerolde haver

Als de havervlokken dunner gerold en langer gestoomd worden, krijg je instant haver. De voedingswaarde blijft hetzelfde, want ook instant haver is een hele korrel. Alleen de textuur verandert. Doordat de korrel dunner is en langer wordt gestoomd, kan de haver sneller vocht absorberen en garen.

Havermeel

Havermeel is een volkorenbloem. Je kunt havermeel gebruiken om te bakken. 

Wanneer gebruik je welke havermout soort? 

  • Havermoutpap of oatmeal: gesneden havermout, Schotse havermout of gerolde haver
  • Overnight oats: gerolde haver
  • Zelf havermelk maken: gerolde haver
  • In mueslirepen: gerolde haver
  • In gezonde smoothies: instant oats
  • In gortepap: hele havergrutten

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten