• home
  • Food blog
  • Vegetariër of veganist? Op deze 3 dingen moet je op letten

Vegetariër of veganist? Op deze 3 dingen moet je op letten

Plantaardig eten

Eet en drink jij in principe alles? Dan ben je waarschijnlijk geen vegetariër of veganist. Die eerste groep eet namelijk geen vlees, de tweede eet of drinkt überhaupt geen dierlijke producten. Als je niet goed oplet, krijg je met zo’n dieet te weinig belangrijke vitamines binnen. In dit blog lees je op welke 3 dingen je als ‘vega’ moet letten en hoe jij alsnog aan je benodigde dosis vitamines komt.

Voorkom een tekort aan vitamine B12 

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine voor het menselijk lichaam. Het zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen, die je nodig hebt voor het vervoeren van zuurstof in je bloed. Ook draagt B12 bij aan een goed werkend zenuwstelsel. 

Je vindt vitamine B12 in bijvoorbeeld vlees, eieren en melkproducten. Maar omdat je dat als veganist of vegetariër niet eet, wordt het aangeraden vitamine B12-supplementen bij te slikken. Een tekort aan vitamine B12 zorgt namelijk voor vermoeidheid, zwakke spieren, geheugenverlies en oorsuizen. En daar zit niemand op te wachten.

Lees ook: vegan en omega-3: zo krijg je genoeg vetzuren binnen.

Slik extra ijzer bij

Ook een ijzertekort ligt op de loer voor veganisten en vegetariërs. Want er zit misschien wel ijzer in plantaardige voedingsmiddelen als brood, groente en peulvruchten, toch is dat niet altijd voldoende. De reden? Je lichaam neemt ijzer uit dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis en kip, vaak beter op. Met name veganisten moeten daarom letten op hun ijzerinname. Gelukkig zijn er genoeg ijzersupplementen op de markt. Wil je als vega(n) afvallen en buikvet verbranden? Let dan nóg meer op je ijzer.

Naast het bijslikken van vitamine met ijzer, is een goede hoeveelheid vitamine C ook belangrijk. Dit helpt bij de opname van non-heemijzer, dat in brood, aardappelen en groente zit. Neem jij extra veel vitamine C, bijvoorbeeld om de griep te voorkomen? Combineer dat met een koolhydraatarm dieet en je verkleint de kans op ontstekingsreacties nog verder.

Last but not least: magnesium

De derde vitamine waar je als veganist of vegetariër op moet letten, is magnesium. Al ligt een tekort hieraan veel minder snel op de loer dan bij vitamine B12 of ijzer, toch is het goed om ook je magnesiuminname in de gaten te houden. Magnesium zorgt namelijk voor een goede werking van spieren en is belangrijk voor sterke botten.

Magnesium zit in zowel dierlijke producten als volkorenproducten, groenten en bepaalde noten. Eet je te weinig van deze voedingsmiddelen? Dan kun je altijd voor de zekerheid ook magnesium als voedingssupplement nemen. Zo blijft je dagelijkse dosering op peil.

Wil je een keer vegetarisch koken?

In dit blog delen we de zeven beste vegetarische kookboeken. Elk boek heeft zijn eigen unieke kenmerken, van kindvriendelijke recepten tot gerechten die in één bakplaat worden bereid. De boeken zijn geschreven door gerenommeerde auteurs zoals Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten