• home
 • Food blog
 • Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van maca

Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van maca

Maca poeder

De macaplant is enorm populair. Maca is een echte superfood. De plant komt uit Peru en is beschikbaar in poedervorm of als supplement. De officiële naam is Lepidium meyenii.

Macawortel werd door de Inca’s gebruikt als krachtmiddel, en als middel om de vruchtbaarheid en sex drive te verbeteren. Ook wordt beweerd dat maca de energie en het uithoudingsvermogen verbetert.

In Nederland wordt maca verkocht als superfood. Je kunt de volgende benamingen tegenkomen: maca, maca-poeder, maca-wortel, Peruaanse ginseng of Lepidium meyenii. 

In dit blog praten we je bij over de gezondheidsvoordelen van maca en beantwoorden we een aantal vragen over maca.

In Nederland wordt maca verkocht als superfood. Je kunt de volgende benamingen tegenkomen: maca, maca-poeder, maca-wortel, Peruaanse ginseng of Lepidium meyenii.

In dit blog praten we je bij over de gezondheidsvoordelen van maca en beantwoorden we een aantal vragen over maca.

alpaca met maca poeder

Wat is maca? 

Maca groeit hoog in het Andes-gebergte in het Zuid-Amerikaanse Peru. En dan bedoel ik ook echt hoog: we hebben het hier over 4000+ meter hoogte. Zelfs voor een plant is het moeilijk om in deze zware omstandigheden te overleven. 

Maca is een kruisbloemige groente, net zoals broccoli, bloemkool en boerenkool. De groente kent een rijke geschiedenis van culinair en medicinaal gebruik in Peru. 

Het belangrijkste eetbare deel van de plant is de wortel, die ondergronds groeit. Deze wortel heeft goede eigenschappen en komt voor in de kleuren geel, zwart en rood. De maca-wortel ziet er een beetje uit als een aardappel in radijsvorm, maar officieel is het verwant aan de kool. 

De maca-wortel is rauw heel stevig en bijna niet te verteren. Daarom wordt maca eigenlijk alleen verkocht en gebruikt als poeder. Het poeder wordt verwerkt in havermout of gezonde smoothies.

De populariteit van maca is explosief gestegen. Ter illustratie: de export van maca uit Peru is gestegen van ruim 1,4 miljoen dollar in 2001 naar ruim 6,1 miljoen in 2010. Om verwarring te voorkomen: maca is niet hetzelfde als het groene matchapoeder.

zo ziet een maca plant eruit

Dit zijn 3 belangrijke gezondheidsvoordelen van maca

Maca-wortelpoeder is the new kid on the block in de superfoodwereld. En dat is niet voor niks, want het heeft goede eigenschappen. 

Het wordt ook al eeuwenlang als medicijn gebruikt in de traditionele Peruaanse cultuur. Hieronder noemen we de voordelen van maca.

1) Maca kan het libido van mannen en vrouwen verhogen

Een verminderde sex-drive kan funest zijn voor je relatie. Er zijn duizenden middeltjes beschikbaar, maar hoe weet je wat wel werkt en wat niet? Als je de sex-driveproblematiek googelt, beland je vaak op dubieuze websites. 

Uit diverse onderzoeken blijkt dat maca het libido kan stimuleren. Uit een 12 weken durend onderzoek, waarbij de ene helft van de onderzochten maca toegediend kreeg en de andere helft een placebo, bleek dat de sex-drive na 8 weken toenam

2) Maca kan je stemming verbeteren

Maca kan je stemming een boost geven. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat maca je stemming kan verbeteren.

Het gebruik van maca wordt ook in verband gebracht met verminderde angst en symptomen van depressie, vooral bij vrouwen die in de overgang zijn.

Dit komt door flavonoïden: plantaardige stoffen die van nature aanwezig zijn in de maca-plant. 

3) Maca is heel erg voedzaam

Maca is een goede bron van koolhydraten, vitaminen en mineralen. 

De voedingswaarde van maca-poeder

Een portie (28 gram) macawortelpoeder bevat:

 • Calorieën: 91
 • Koolhydraten: 20 gram
 • Eiwit: 4 gram
 • Vezel: 2 gram
 • Vet: 1 gram
 • Vitamine C: 133% van de ADH
 • Koper: 85% van de ADH
 • IJzer: 23% van de ADH
 • Kalium: 16% van de ADH
 • Vitamine B6: 15% van de ADH
 • Mangaan: 10% van de ADH

Eigenschappen van maca

Maca:

 • is rijk aan antioxidanten
 • zit vol ijzer en calcium 
 • is rijk aan vitaminen, zoals vitamine C
 • geeft een energieboost 
 • schijnt hormoonregulerend te werken 

Is maca een wonderpoeder? 

Maca is niet net als matcha een echt wonderpoeder. Matcha is gemaakt van pure groene-theebladeren van hoge kwaliteit. Maca heeft wel voordelen, maar het is misschien beter te vergelijken met blauwe matcha: poeder van de vlindererwtenplant. 

De wetenschap lijkt te ondersteunen dat maca positieve effecten heeft, maar voor sluitend bewijs er is nog niet genoeg onderzoek gedaan. Ga dus niet op eigen houtje proberen je depressie te behandelen met maca-poeder.

Maca en blauwe matcha hebben beide wel goede voedingsstoffen en dus een positief effect op je gezondheid. De gezondheidsvoordelen verschillen wel van elkaar, maar duidelijk is dat blauwe matcha en maca minder gezondheidsvoordelen hebben dan de OG groene matcha. 

Hoe gebruik je maca? 

Maca-poeder kun je toevoegen aan van alles: smoothies en ontbijtbowls, bijvoorbeeld. Je kunt ook macawortel-poeder toevoegen tijdens het bakken, bijvoorbeeld als je een taart of kwarkbrood maakt. 

Belangrijk: het gebruik van maca wordt afgeraden voor zwangere vrouwen!

Een makkelijk recept met maca

Maca is makkelijk te verwerken in je dagelijkse dieet. Als je een keer iets met maca wilt maken, kun je voor deze maca latte gaat. Ik vind ’m zelf vegan het lekkerst. 

Je hebt nodig:

 • 380 ml havermelk
 • 2 dadels (pitje eruit!)
 • 1 tl macapoeder
 • 1 tl carobpoeder
 • ½ tl vanillextract

Voor een plantaardig alternatief voor melk raad ik amandelmelk aan. Kokos- of sojadrink kan ook gewoon. Carob-poeder is een alternatief voor cacaopoeder. Als je geen carob-poeder hebt, kun je ook cacaopoeder gebruiken. 

Warm de melk op, gooi alles in de blender en klaar is je maca latte. 


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten