Maca poeder

In Nederland is maca, of Peruaanse ginseng, niet zo bekend, maar wij verwachten dat daar nog wel verandering in gaat komen. Wij praten je alvast bij en beantwoorden de volgende vragen: wat is maca, is maca gezond en wat kun je met maca?

Wat is maca? 

Om verwarring te voorkomen: maca is niet hetzelfde als het groene matchapoeder. Maca groeit hoog in Andes-gebergte in het Zuid-Amerikaanse Peru. En dan bedoel ik ook echt hoog: we hebben het hier over 4000+ meter hoogte.

De wortel van deze plant heeft goede eigenschappen. De maca-wortel komt voor in de kleuren geel, zwart en rood. De maca-wortel ziet er een beetje uit als een aardappel in radijsvorm, maar officieel is het verwant aan de kool. 

De maca-wortel is rauw heel stevig en bijna niet te verteren. Daarom wordt maca eigenlijk alleen verkocht en gebruikt als poeder.

Fun fact: maca groeit door alpaca-poep. 

alpaca met maca poeder

Is maca-poeder gezond?

Maca-wortelpoeder is the new kid on the block in de superfoodwereld. En dat is niet voor niks, het heeft goede eigenschappen. Het wordt ook al eeuwenlang als medicijn gebruikt in de traditionele Peruaanse cultuur. We zetten de voordelen van maca voor je op een rijtje.

Eigenschappen van maca

Maca:

  • is rijk aan antioxidanten
  • zit vol ijzer en calcium 
  • is rijk aan vitaminen, zoals vitamine C
  • geeft een energieboost 
  • schijnt hormoonregulerend te werken 

Er is nog niet heel veel onderzoek naar de maca-wortel gedaan en de onderzoeken die er zijn spreken elkaar tegen. Zo wordt de hormoonregulerende werking van maca nog betwist. Sommigen zeggen dat het libidoverhogend en prostaatverkleinend werkt, en dat het werkt tegen overgangssymptomen, anderen zeggen dat dat onzin is. 

Maar: baat het niet, dan schaadt het niet. Zolang je maximaal 2 tl op een dag neemt, kun je prima maca aan je dagelijkse routine toevoegen.

Is maca een wonderpoeder? 

Maca is niet, net als matcha, een echt wonderpoeder. Matcha is gemaakt van pure groene-theebladeren van hoge kwaliteit. Maca heeft wel voordelen, maar het is misschien beter te vergelijken met blauwe matcha: poeder van de vlindererwtenplant. 

Maca en blauwe matcha hebben beide wel een positief effect op je gezondheid. De gezondheidsvoordelen verschillen wel van elkaar, maar duidelijk is dat blauwe matcha en maca minder gezondheidsvoordelen hebben dan de OG groene matcha. 

Hoe gebruik je maca? 

Maca-poeder kun je toevoegen aan van alles: smoothies en ontbijtbowls, bijvoorbeeld. Je kunt ook macawortel-poeder toevoegen tijdens het bakken, bijvoorbeeld als je een taart of cake maakt. 

Maca latte

Als je een keer iets met maca wilt maca, kun je voor deze maca latte gaat. Ik vind ’m zelf vegan het lekkerst. Je hebt nodig:

  • 380 ml (vegan)melk
  • 2 dadels (pitje eruit!)
  • 1 tl macapoeder
  • 1 tl carobpoeder
  • ½ tl vanillextract

Voor een vegan alternatief voor melk raad ik amandelmelk aan. Kokos- of sojadrink kan ook gewoon. Carob-poeder is een alternatief voor cacaopoeder. Als je geen carob-poeder hebt, kun je ook cacaopoeder gebruiken. 

Warm de melk op, gooi alles in de blender en klaar is je maca latte.