Wil je afvallen? Zo houd je je dieet wél vol

Dieet halen

Het grootste probleem van diëten? De motivatie om je dieet vol te houden.

Nou is het hele idee van diëten dat je bepaalde dingen niet mag eten of drinken. En dat is moeilijk. Of het nu gaat om een dieet om af te vallen of een dieet als specifieke eetwijze.

Meer over het verschil tussen die twee soorten dieet vind je in mijn blog over de populairste diëten.

Je dieet überhaupt volhouden is dus het moeilijkste van diëten. Ik heb hier 5 tips, zodat je de volgende keer je dieet wél volhoudt. Of je nu het afvallen wil volhouden, of een gezonde levensstijl wilt volhouden.

Wees lief voor jezelf

Nou is dit een tip die je sowieso moet toepassen, of je aan het diëten bent of niet. Maar ook met diëten geldt: wees lief voor jezelf.

Dus heb je een stuk taart genomen op een verjaardag? Of heb je toch een keertje vlees gegeten omdat je er zoveel zin in had?

Boeiend.

Als je een keer ‘terugvalt’, betekent dat niet dat je gelijk je hele dieet om zeep hebt geholpen. Dus ga er de volgende dag weer met frisse moed tegenaan. Zolang het maar niet te vaak gebeurt.

Het kan juist best zijn dat dat ene taartje of stukje vlees je extra motivatie geeft om daarna weer goed aan de slag te gaan met je dieet. En als je het niet had genomen, had je misschien gedacht: ‘Ja, ik mag ook niks meer eten, ik vind het helemaal niet leuk, laat maar zitten dat dieet.’

Altijd streng voor jezelf zijn is niet goed. Ook niet als je aan het diëten bent.

Sla niet door

Deze tip vloeit eigenlijk voort uit de eerste tip.

Als je een keer een foutje maakt, ga dan niet ineens een week op rantsoen. Je moet wel gewoon je brandstof binnenkrijgen. Een week op water en brood ‘compenseert’ misschien die avond uit eten, inclusief toetje. Maar het is niet goed voor je.

Hou je dieet dus op een normale manier vol. Als je elke keer als je een ‘fout’ maakt extra rigoureus gaat lijnen, werk je jezelf alsnog tegen en verdampt je motivatie als sneeuw voor de zon.

Aan de andere kant: als je elke dag toch chips pakt, gaat er ook iets niet helemaal goed. Dan volg je nu misschien niet het juiste dieet voor jouw levensstijl.

Een dieet is makkelijker vol te houden als het bij jouw manier van leven past. Heb je het altijd druk? Ga voor een simpel dieet. Ben je begaan met dieren? Wordt vegan of vegetariër.

Lekker vegan eten

Geen verleidingen, geen problemen

Als er geen verleidingen zijn, hoef je ze ook niet te weerstaan.

Dus alle zooi je huis uit. Wil je afvallen? Dag chips, chocola, koekjes, room, fristi. Gooi het niet weg, maar geef het aan anderen die het wel mogen eten. Ga je voor een vegan lifestyle? Geef dan je vlees, eieren en melkproducten weg. Leren schoenen kun je ook gewoon verkopen.

Gooi geen eten weg, dat is zonde.

Als je een feestje of uitje hebt, bestaat de kans dat je alsnog in de verleiding komt. Maar geen nood: ook dan kun je de verleiding minimaliseren.

Zorg ervoor dat je voor een feestje goed gegeten hebt. Dan hoef je geen borrelnootjes te eten. Meestal hebben mensen tegenwoordig trouwens ook wel gezondere snacks op een feestje zoals snoepgroente. Dus dat scheelt.

Drink ook voldoende water voordat je ergens heengaat. Dat stilt de trek ook. Maar hou jet binnen de perken, want er kleven ook risico’s aan te veel water drinken.

Als je lekker uit eten gaat, zijn er ook genoeg gezonde opties op de kaart. Dus denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden.

Solo diëten is moeilijk

Als je in een eentje een dieet volgt, maak je het jezelf wel heel moeilijk. Je kunt twee dingen doen:

  • diëten met vrienden of familie;
  • diëten met professionele hulp.

Het werkt altijd het beste om een dieet te volgen met mensen om je heen. Ga samen met je beste vriend of vriendin diëten. Dan kun je ook samen sporten. En samen klagen. Gedeelde smart is halve smart.

Hier hebben we 3 tips om sporten vol te houden. Kun je die ook gelijk uitproberen.

Heb je een partner? Het is ideaal als die ook met je meedoet. Of je in ieder geval ondersteunt. Als er steeds meerdere porties op tafel staan omdat de ander wel koolhydraten of vlees wil eten, is het voor jou moeilijker om je dieet vol te houden.

Samen in een groep

Professionele hulp bij diëten

Als je geen slachtoffers bij je dierbaren kunt vinden, dan kun je er ook voor kiezen om professionele hulp in te schakelen. Zoek eens op diëtisten of afvalcoaches bij je in de buurt. Als zo iemand een oogje in het zeil houdt, is het makkelijker om een dieet vol te houden.

Misschien zijn er ook wel meetings bij jou in de buurt van mensen die hetzelfde dieet volgen. Dit geldt als je wilt afvallen, maar ook als je bijvoorbeeld paleo of vegan eet.

Dus, wil je je dieet volhouden?

Volg dan in ieder geval deze 4 tips:

  1. Wees lief voor jezelf.
  2. Sla niet door.
  3. Geen verleidingen.
  4. Dieet samen.

Dit artikel is geschreven door Tessa

Tessa schrijft op The Health Issue over lekker en gezond eten, borrelen en ontspanning.

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier