• home
  • Leisure
  • Tips voor het besparen op wisselkoersen tijdens je rondreis

Tips voor het besparen op wisselkoersen tijdens je rondreis

backpacker

Je wil een mooie reis maken, maar ook goed op je geld letten. Logisch! Een aspect waar je veel kunt besparen, is omgaan met wisselkoersen. Wanneer je van het ene land naar het andere reist, is het vaak nodig om van de ene valuta naar de andere om te rekenen. In dit artikel geven we je waardevolle tips om je te helpen besparen op wisselkoersen tijdens het rondreizen.

1. Cash nodig? Pin niet te vaak

Vraag jezelf eerst af of je wel cash nodig hebt. Maak je bijvoorbeeld een rondreis naar IJsland? Dan heb je daar geen cashgeld nodig. Ga je naar Azië? Dan is cashgeld nog heel normaal.

Voor iedere opname van cashgeld betaal je een vast bedrag. Dit kan soms wel een paar euro zijn. Voorkom dus dat je kleine bedragen pint. In verhouding verlies je dan een hoop geld.

2. Gebruik een lokale geldautomaat

Een van de handigste manieren om tijdens je rondreis geld te wisselen, is door een lokale geldautomaat te gebruiken. Zo krijg je meestal een goedkopere wisselkoers dan bij wisselkantoren of hotels. Houd er echter rekening mee dat je bank transactiekosten in rekening kan brengen voor internationale opnames.

3. Vermijd valutaconversie

Bij het betalen met een creditcard in een vreemde valuta word je vaak gevraagd of je de transactie wil omrekenen naar je eigen valuta. Dit wordt “dynamische valutaconversie” (DCC) genoemd. Over het algemeen is het logischer om de betaling te weigeren en in de lokale valuta te betalen, aangezien de wisselkoers van de handelaar vaak minder gunstig is dan die van je eigen bank.

4.Pas op voor wisselkantoren

Het gebruik van een lokale geldautomaat is meestal de beste optie, maar in sommige gevallen moet je een wisselkantoor gebruiken. Vermijd grote wisselkantoren in drukke toeristische gebieden, omdat deze vaak hoge kosten en ongunstige wisselkoersen hebben. Zoek naar kleinere kantoren met betere tarieven.

5. Onderhandelen over grote deals

Voor sommige transacties, zoals de aankoop van edele metalen en edelstenen, bespaar je niet zozeer op de wisselkoers, maar met name op hoeveel je betaalt. Oefen je onderhandelingsvaardigheden en probeer een betere prijs te krijgen. In veel landen is het onderhandelen over de prijs heel normaal.

foto van vrouw in de heuvels

6. Vermijd het wisselen van geld op de luchthaven

Het is zinvol om op de luchthaven geld te wisselen, maar de wisselkoersen zijn hier meestal minder gunstig dan elders. Wissel dus een klein bedrag in om aan je eerste behoeften te voldoen en zoek vervolgens naar betere opties buiten de luchthaven.

7. Reis met verschillende valuta’s

We raden je aan om niet al je geld in één valuta in te wisselen. Neem in plaats daarvan een mix van verschillende valuta mee, vooral als je naar meerdere landen reist. Zo heb je de lokale valuta bij de hand als je aankomt en kun je later grote bedragen wisselen op goedkopere locaties.

In Turkije accepteren ze bijvoorbeeld massaal euro’s door de hoge inflatie. Hier kan je je voordeel mee doen, maar het kan ook nadelig voor je uitpakken.

8. Gebruik mobiele apps

Er zijn nu verschillende mobiele apps die je helpen de beste wisselkoersen te vinden. Deze apps helpen je tarieven van verschillende aanbieders te vergelijken en de goedkoopste optie te kiezen, bijvoorbeeld als je je euro’s voor IJslandse kronen wilt wisselen.

Ook kun je via deze app een tegoed aanhouden in andere valuta. Zo voorkom je valutaconversie en kan je profiteren van gunstige wisselkoersen. Wisselkoersen verschillen namelijk dagelijks en worden bepaald door de financiële markten. Als je dit een beetje volgt, kan je hier extra van profiteren. 

9. Praat met de lokale bevolking

Als je niet weet waar je geld kunt wisselen, vraag dan de lokale bevolking om advies. Zij kennen meestal de beste plaatsen met gunstige wisselkoersen.

10. Lees je in over de betalingsgewoontes van een land

Is het gebruikelijk om tip te geven? Zijn bedragen inclusief btw? Heb je cashgeld nodig? Het zijn allemaal vragen waar je research naar kan doen. Ook is het slim om van tevoren uit te zoeken of het slimmer is om met je creditcard of je normale bankpas te betalen. De kosten verschillen vaak.

In Noord-Amerika moet je alles bijvoorbeeld doen met Canadese of Amerikaanse dollars. Ga je voor het eerst die kant op

Bespaar ook geld op jouw volgende rondreis

Met de juiste strategie is het zeker mogelijk om tijdens het toeren te besparen op wisselkoersen. Doe je onderzoek, vermijd onnodige kosten en gebruik de nieuwste technologie om de beste wisselkoersen te vinden. Door verstandig geld te wisselen, kun je voordeliger van je reis genieten.  


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten