• home
  • Leisure
  • De meest afgelegen vakantiebestemmingen [5 tips + fun facts]

De meest afgelegen vakantiebestemmingen [5 tips + fun facts]

Travel tips

Soms heb je geen zin in drukke toeristische trekpleisters, gillende kinderen en zeurende toeristen.

Soms heb je even genoeg van de mensheid.

Voor die gevallen heb ik 5 van de meest afgelegen vakantiebestemmingen voor je opgezocht.

Tristan da Cunha: Brits, maar dan anders

De eilandengroep Tristan da Cunha is Brits overzees gebied. Het hoofdeiland heet ook Tristan da Cunha en is als enige bewoond. Je kunt er Engels praten, maar daar houdt het gemak wel bij op.

Het ligt namelijk midden in de Atlantische Oceaan, zo ongeveer tussen Argentinië en Zuid-Afrika in. Als je erheen wilt, moet je aan boord stappen in Kaapstad. Deze boottocht duurt zes dagen.

Er gaat maar een handjevol schepen in het jaar naar Tristan da Cunha, dus plan je trip goed van tevoren. Je kunt niet zomaar op de boot stappen in Kaapstad: om Tristan da Cunha te bezoeken, moet je eerst toestemming hebben van het eiland.

Oh ja, en een retourtje met de boot kost ongeveer 1000 dollar. Maar als je eenmaal op het eiland bent, dan heb je ook wat.

Toegegeven, het klimaat is er niet al te best: de temperatuur is prima (zo’n 20 tot 30°C), maar het stormt er vaker wel dan niet.

Wat je wel krijgt: een uniek inkijkje in een vredelievende community, die voor elkaar zorgt. En rust. En dat was nou precies de bedoeling.

Fun fact: een van de eilanden in de eilandengroep heet Inaccessible Island.

Ittoqqortoormiit, maar alleen als je een dikke jas hebt

Groenland is op zichzelf al afgelegen. Dus als je even genoeg hebt van de drukte, is Groenland sowieso een prima keuze. Je moet natuurlijk wel tegen de kou kunnen.

Ittoqqortoormiit is zelfs voor Groenlandse begrippen afgelegen. Je kunt er alleen per helikopter komen. Drie maanden per jaar is de zee ook begaanbaar voor scheepvaart. De rest van de tijd zijn de wateren dichtgevroren.

Tip: fit blijven op vakantie, zo blijft je buik strak tijdens je vakantie. Ik denk dat je dit net zo verschrikkelijk vindt als ik: Terugkomen van vakantie met vakantiekilo’s.

Je wilt er natuurlijk bijlopen als een jonge god of godin op je zonovergoten vakantieoord. Zelfs op een van deze afgelegen vakantiebestemmingen.

Er is wel wat toerisme hier: de meeste mensen komen voor het Noorderlicht, dat je hier perfect kunt zien.

De plaats ligt zo noordelijk dat het een van de koudste permanent bewoonde plekken ter wereld is. In de winter is het gemiddeld -16°C, in de zomer 3°C. Pak je dus goed in.

In de de wintermaanden is er zo goed als geen zon, dus daar moet je tegen kunnen als je voor een wintertripje gaat.

Maar hé, het is wel lekker rustig daar.

Als je liever voor een van de meest zonnige bestemmingen gaat snap ik dat ook wel.

Fun fact: Floortje Dessing is er ook geweest. Dus dan is het met recht een afgelegen plek, toch?

Groenland afgelegen

Vive la France op de Kerguelen

De Kerguelen zijn een Franse eilandengroep. Het grootste eiland heet La Grande Terre. Dit is ook het enige bewoonde eiland. Er wonen vooral wetenschappers.

Als je hierheen wilt, moet je goed plannen: er gaan maar 4 schepen per jaar heen.

La Grande Terre ligt nog wat zuidelijker dan Tristan da Cunha. Het is er ook een stuk kouder: het eiland heeft officieel een toendraklimaat. Dat betekent dat de gemiddelde temperatuur niet boven de 10°C komt en dan groeien er geen bomen.

Net als Tristan da Cunha is het op de Kerguelen eigenlijk altijd stormachtig.

Fun fact: La Grande Terre heette vroeger Désolation.

Socotra, nu eigenlijk off-limits

Socotra is het grootste eiland van de Jemenitische Socotra-archipel, en vergeleken met de bestemmingen hiervoor lekker warm. Het heeft een tropisch klimaat.

Vanwege de oorlog in Jemen is het sinds 2014 zo goed als onmogelijk om op Socota te komen. Maar het is zo’n mooi eiland dat ik het wel graag wilde toevoegen aan deze lijst. Dan kun je het onthouden voor in de toekomst.

De flora en fauna is er erg bijzonder. Vooral de drakenboom en de komkommerboom zijn opvallen. De komkommerboom kom alleen op Socotra voor.

Fun fact: een derde van de natuur op Socotra is uniek op de wereld en komt dus alleen op deze eilandengroep voor.

Onontdekt in de VS: Supai

Je zou denken dat elke plek in de Verenigde Staten wel toegankelijk is, maar niets is minder waar. Supai ligt in Arizona, midden in de Grand Canyon. Het ligt officieel in het Havasupai indianenreservaat. De Havasupai-indianen wonen al meer dan 700 jaar op deze plaats.

Je moet toegangsgeld betalen, maar dat is zeker de moeite waard. De grootste attractie zijn de prachtige watervallen in het welbekende Grand Canyonlandschap.

Het is lastig om hier te komen. Als je Supai wil bezoeken, dan moet je er in principe te voet of te paard heen. Er is een mogelijkheid om er met de helikopter te komen, maar dat is natuurlijk veel minder avontuurlijk. En een beetje valsspelen, vind ik.

Dus werk aan je conditie, zodat je naar Supai kunt hiken.

Fun fact: omdat het zo afgelegen is, wordt de post per ezel naar Supai gebracht.

Waterval Supai

5 van de meest afgelegen vakantiebestemmingen

Zoals je ziet zijn veel van mijn tips voor de meest afgelegen vakantiebestemmingen eilanden. Maar er zijn ook twee plekken op het vasteland. Als je Groenland even niet telt als eiland, tenminste. De tips nog even onder elkaar:

  • Tristan da Cunha in de Atlantische Oceaan;
  • het Groenlandse Ittoqqortoormiit;
  • de Franse Kerguelen in de Indische Oceaan;
  • Socotra, de Jemenitische eilandengroep;
  • Supai, Arizona: midden in de Grand Canyon.

Dit artikel is geschreven door Tessa

Tessa schrijft op The Health Issue over lekker en gezond eten, borrelen en ontspanning.

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier