Inhoud van dit blog
Zelfs de beste slapers kunnen soms maar niet in (diepe) slaap komen. Of misschien duurt het altijd lang voordat je in slaap valt. Of je slaapt onrustig, waardoor je vaak wakker wordt.
Een slaapdrankje kan uitkomst bieden. In dit blog lees je welke drankje je het beste voor het slapengaan kunt drinken en welke drankjes juist voor slechte slaap zorgen.
Zelfs de beste slapers kunnen soms maar niet in (diepe) slaap komen. Of misschien duurt het altijd lang voordat je in slaap valt. Of je slaapt onrustig, waardoor je vaak wakker wordt. Ooit aan een van deze slaapdrankjes gedacht?
Slapeloosheid kan veel factoren hebben; en dat terwijl een goede nachtrust essentieel is. Slecht slapen zorgt voor overmatige slaperigheid overdag. Ook kom je ’s ochtends moeilijk uit bed na een korte of lichte nacht.
Kleine veranderingen kunnen al veel verschil maken als je ’s nachts slecht slaapt. Een slaapdrankje kan al flink helpen. Ik heb een lijst gemaakt van slaapopwekkende drankjes. Ik vertel ook door welke drankjes je juist slecht slaapt.
Deze dranken kun je het beste drinken als je in slaap wilt vallen.
Lees ook: wat zijn de voordelen van slapen in een koude slaapkamer?
Valeriaanwortel wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn rustgevende werking. Hippocrates (460-370 v.Chr) is de eerste die de rustgevende werking van valeriaan beschreef – en hij is de grondlegger van de westerse geneeskunde.
We kunnen dus wel zeggen dat valeriaan kalmeert. Een lekker warm kopje kruidenthee met valeriaanwortel brengt je lichaam tot rust.
Het is niet zo lekker, dus een thee-blend met valeriaan is misschien beter voor je smaakpapillen. Maar als je een echte die-hard bent, kun je het altijd proberen. Een beetje zoetstof doet ook wonderen.
SIP. is een slaapdrankje en zit bomvol met slaapbevorderende ingrediënten. Van SIP word je niet suf en moe. Deze slaapdrank zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, beter doorslaapt en ’s ochtends uitgerust wakker wordt.
Dit zijn de slaapbevorderende ingrediënten die voor beter slaap zorgen:
Een andere slaapopwekkende thee is kamille-thee. Niet iedereen vindt dit lekker, maar het is sowieso beter dan valeriaan.
Kamille-thee bestaat uit kamillebloemetjes. Het heeft een licht ontspannend effect. Kamillethee is daardoor een lekker drankje voor het slapen gaan.
Kamillethee heeft meer voordelen. Het is vanwege het kalmerende effect ook stressverlagend. Daarnaast is kamille goed voor je maag en darmen.
Dit is (voor mij) de grote verrassing in de lijst. Er zit een bekend slaapstofje in kersen: melatonine. Dit zorgt ervoor dat je biologische klok wordt gereguleerd. Als je het ’s avonds neemt, word je lekker slaperig.
Recept voor slaapdrankje met kersen
- 20 kersen
- 50 ml water of (vegan) melk
- Honing naar smaak (optioneel)
Doe de ingrediënten in de blender met een beetje water. Je kunt het beste alle stukjes laten zitten – dan krijg je alle goede stoffen binnen. Als je dat niet lekker vindt, kun je het drankje nog eens zeven.
Je kunt ook nog een banaan toevoegen, voor extra textuur (en zoetigheid). Dan wordt het meer een kersen-smoothie.
Dit is hét slaapdrankje voor je kind. Iedereen heeft wel de kinderherinnering van een beker warme melk voor het slapen gaan. Dit is op zichzelf al heel ontspannend.
Maar er is ook een andere reden dat je slaperig wordt van warme melk: het stofje tryptofaan. Daar word je slaperig van. Dat wordt automatisch aangemaakt door de vitamine B6, maar een beetje extra voor het slapen gaan kan je net dat extra zetje geven.
Voor een vegan alternatief kun je ook kiezen voor havermelk of amandelmelk. Vooral amandelmelk is een goed alternatief. Men zegt dat noten eten voor het slapen gaan goed is voor je nachtrust. Vloeibare noten voor het slapen gaan telt ook.
In amandelen zitten stofjes als tryptofaan, melatonine en magnesium: allemaal goed voor de nachtrust.
Je kunt ook specerijen toevoegen aan je warme melk. Melk met vanille, melk met kaneel of zelfs golden milk. Dit is een Ayurvedisch recept, dat (blijkbaar) bekend staat om zijn heilzame werking. Het is in ieder geval erg lekker.
Golden milk recept
- 400 ml amandelmelk of havermelk
- 1 tl kurkuma
- ½ tl kaneel
- ½ tl kardemompoeder
- snufje nootmuskaat
- snufje zwarte peper
- 1 tl honing of andere zoetstof
Doe alles bij elkaar in een steelpannetje en warm je golden milk op. Klaar! Je kunt je golden milk nog door een zeefje halen, maar dat hoeft niet per se.
Al deze drankjes kunnen helpen bij het in slaap vallen en doorslapen. Let op dat de rest van je avond ook rustgevend is voor het optimale resultaat. Zo kun je liters slaapdrankjes drinken, maar als je op bed nog een halfuur op je telefoon gaat scrollen, maak je alsnog geen melatonine aan.
Sowieso moet je goed gehydrateerd gaan slapen. Je hoort soms ook de tip van een halve liter water voor het slapen. Het nadeel hiervan is dat je dan ’s nachts wakker wordt omdat je naar de wc moet. Je kunt dus beter gedurende de dag veel water drinken.
Ik heb ook altijd een glas water naast mijn bed staan. Die kan ik dan leegdrinken als ik ’s ochtends wakker word. Handig voor als je niet makkelijk acht glazen water drinkt: zo heb je gelijk de eerste gehad!
Tip: is een watervast gezond of ongezond?
Daarnaast zijn er ook drankjes die je juist niet moet drinken als je wilt slapen. Vermijd deze drankjes dus ’s avonds.
Als je al in slaap valt als je rustig zit, kun je eens denken aan powernaps.
Ook kun je je slaap verbeteren door gebruik te maken van een slaap app of om de kans op een goede nachtrust te vergroten, kun je gebruik maken van slaap-oordoppen.
Ik hoor je denken. Huh, maar thee is toch goed voor het slapen gaan?
Niet alle thee. Kruidenthee met valeriaan en kamille is goed voor je nachtrust. Maar in zwarte thee zit theïne – en dat is dan weer een ander woord voor cafeïne.
Dus: vermijd zwarte thee ’s avonds als je een goede nacht wilt slapen.
Dit verwachtte ik niet, maar ook groene thee = slecht slapen. Hoe kan dat? Nou, vanwege dezelfde reden als zwarte thee. In groene thee zit namelijk ook cafeïne.
Groene thee of matcha zit vol goede stoffen. Maar je kunt het beter in de ochtend of middag drinken. Als je in de avond groene thee drinkt, bevordert dat je slaap zeker niet.
Alcohol helpt met het in slaap vallen, maar daar houdt het wel bij op. Alcohol verstoort je slaap, namelijk. Een van de effecten van alcohol is dat je lichter slaapt, en dus slechter. Je komt niet in je diepe REM-slaap, waardoor je minder uitgerust wakker wordt.
Alcohol en slaap is dus niet zo’n goede combinatie. Een slaapmutsje werkt dus eigenlijk niet zo goed voor je algehele nachtrust.
Je wist al wel dat koffie je alert maakt – daarom drink je het ’s ochtends op kantoor. Maar wist je dat je het beste al in de middag kunt stoppen met koffiedrinken?
Vooral als je gevoelig bent voor cafeïne, kan het zijn dat je ’s avonds nog last hebt van je kopje koffie van 4 uur. Het is dus beter om na een uur of 3 te stoppen met cafeïnehoudende dranken als koffie.
Tessa schrijft op The Health Issue over lekker en gezond eten, borrelen en ontspanning.