• home
  • Leisure
  • Digital nomad: wat is dit en waarom is het zo populair?

Digital nomad: wat is dit en waarom is het zo populair?

digital nomad werkplek

Digital nomad. Deze twee woorden heb je ongetwijfeld vaker gehoord. Dat is niet zo gek, want de populariteit van het begrip en het beroep is in de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. 

Op televisie, in boeken, en op het internet: je komt het overal tegen. Maar wat zijn digital nomads eigenlijk? In dit blog vertel ik je er meer over.

Wat is een digital nomad

Er zijn verschillende soorten digital nomads. Iemand kan als freelancer opdrachten uitvoeren, maar ook (op afstand) voor een bedrijf werken. Er zijn trouwens ook behoorlijk wat digital nomads die ondernemer zijn en bijvoorbeeld een webshop of online marketingbureau runnen. 

Los van de onderlinge verschillen hebben alle digital nomads wel iets gemeen. Ze werken allemaal locatie-onafhankelijk en gebruiken digitale technologie om hun werk uit te voeren. Om een wat meer specifieke uitleg te geven, haal ik de twee woorden even los van elkaar.

De d van digitaal

Je raadt het al, een digital nomad werkt digitaal. Daarmee bedoel ik dat ze vaak niet meer nodig hebben dan een stabiele internettoegang, stroom en een laptop. 

Om effectief te kunnen werken, gebruiken veel digital nomads een aantal handige apps. Hieronder vind je drie paar handige voorbeelden. Ik weet zeker dat je er zelfs als non-digital nomad iets aan hebt. 

Bonus tip: dit zijn de beste slaap apps.

  • Trello. Deze app is ideaal om op een overzichtelijke manier aan projecten te werken. Ook het afwerken van takenlijsten gaat supereenvoudig.
  • Evernote. Als je Evernote gebruikt, vervliegt een goed idee nooit weer. Je slaat er van alles in op: ideeën, foto’s, handige lijstjes, en nog veel meer.
  • WeTransfer. Een makkelijke manier om grote bestanden naar klanten te sturen is via WeTransfer. Selecteer je bestand, tik in wie de ontvanger is en versturen maar. De maximale bestandsgrootte is 2GB, aardig groter dan de gemiddelde mailbox toestaat.

Een nomad reist de hele wereld over

Vanuit het oud-Grieks staat het woord nomade voor mensen die geen vaste woon- of werkplaats hebben. Deze nomaden trekken met hun vee (waar ze hun geld mee verdienen) van plek naar plek. Digital nomads doen eigenlijk hetzelfde, maar in plaats van koeien of schapen gaan ze met hun laptop van het ene naar het andere land. 

Binnen de grenzen van hetzelfde land kunnen digital nomads op verschillende plekken werken. Sommige digital nomads werken het liefst in drukke omgevingen, zoals cafés en andere openbare plekken waar veel andere mensen zijn. 

Anderen vinden het juist fijn om in een kantoorachtige omgeving te werken, in de buurt van andere digital nomads. Deze ‘kantoren’ worden ook wel co-working spaces genoemd. Je huurt hier bijvoorbeeld per dag, week of maand een werkplek en kunt hier in alle rust je werk doen. Een voordeel van deze plekken is dat de voorzieningen er goed zijn, zoals snel internet en een fatsoenlijke werkplek. 

Een persoonlijke favoriet is Roam. Bij Roam huur je niet alleen een werkplek, je leeft er ook echt. Samen met andere digital nomads woon en werk je samen in een prachtig ‘resort’ waar je van alle gemakken bent voorzien. Deze community vind je nu nog in Tokio, Bali, Miami en San Francisco, maar Roam bouwt al nieuwe locaties over de hele wereld.

Het werkende leven van een digital nomad

Een digital nomad werkt en leeft dus over de hele wereld. Van tropische oorden tot aan wereldsteden, je kiest de werkplek die bij je past. Een bijkomend voordeel van werken waar je woont, is dat je niet elke dag op en neer hoeft of last hebt van files. Ook bepaal jij je eigen werktijden. Werk je ’s ochtends het productiefst? Afhankelijk van de specifieke opdracht deel je de dag in zoals je wilt. 

Met deze voordelen op een rij, begrijp ik heel goed waar de populariteit vandaan komt. Het zou me dan ook niks verbazen als het aantal digital nomads de komende jaren sneller dan ooit stijgt.

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten