• home
 • Leisure
 • Dit zijn de beste kookboeken: de top 10 van 2023

Dit zijn de beste kookboeken: de top 10 van 2023

10 beste kookboeken

Zoek je een manier om lekker te koken, of gewoon wat inspiratie voor vanavond? Een goed kookboek kan altijd helpen! Koken is niet alleen iets wat we elke dag doen, het is ook een manier om te laten zien wie we zijn en wat we lekker vinden.

Van snelle gerechten uit “The Fast Five” van Donna Hay tot verrassende combinaties uit “Mezcla” van Ixta Belfrage, hier zijn 10 kookboeken die je echt eens moet bekijken.

Of je nu vaak kookt of net begint: in deze boeken vind je voor elk moment wel iets lekkers. Duik in de verhalen en recepten van deze topchefs en ontdek nieuwe smaken en ideeën.

Veel kookplezier!

Top 10 kookboeken in een snel overzicht:

 1. Mezcla – Ixta Belfrage
 2. Voer – Tobias Camman
 3. New Italian – Sergio Herman
 4. La Table de Caron – Alain Caron
 5. Bij Bijdendijk thuis – Joris Bijdendijk
 6. Karsu’s Kitchen – Karsu
 7. Simpel – Yotam Ottolenghi
 8. 5 Ingrediënten Mediterraan – Jamie Oliver
 9. Pien laat haar eten zien – Pien Wekking
 10. The Fast Five – Donna Hay

10. The Fast Five – Donna Hay

fast five kookboek top 10

Donna Hay’s nieuwste boek wordt geprezen om zijn prachtige vormgeving en heerlijke, makkelijk te maken recepten, hoewel één exemplaar onbeheerd werd achtergelaten bij de levering.

Pluspunten:

 • Heerlijke recepten
 • Makkelijk te volgen instructies
 • Prachtige vormgeving en foto’s.

Minpunten:

Geen minpunten genoemd in de recensies

Korte omschrijving van de recepten in dit kookboek: innovatief & mooi.

Donna Hay, de bestverkopende kookboekauteur van Australië, presenteert in “The Fast Five” een vernieuwing van doordeweekse klassiekers. 

Elk gerecht, zoals pasta, lasagne en taco’s, krijgt vijf smaakvolle varianten. Voorbeelden zijn bloemkooltaco’s met pittige varkensbuik en lasagne met chorizo en ricotta. Deze gerechten zijn niet alleen oogstrelend, maar ook snel te bereiden en hebben een restaurantwaardige smaak. 

Hay’s onderscheidende kenmerk is haar vermogen om toegankelijke en creatieve recepten te combineren met prachtige beelden. Ze heeft wereldwijd meer dan zeven miljoen kookboeken verkocht.

Wie is Donna Hay? 

Donna Hay is een culinair icoon met een unieke stijl van eenvoudige, seizoensgebonden recepten. Ze verkocht meer dan 7 miljoen boeken in 10 talen. Haar tv-shows worden in 14 landen uitgezonden. Ze heeft de populairste iPad-app in Australië, schrijft columns, ontwerpt keukenartikelen en bezit een webwinkel.

9. Pien laat haar eten zien – Pien Wekking

pien laat haar eten zien kookboek review

Pien’s kookboek wordt gewaardeerd om zijn prachtige foto’s en heerlijke, toegankelijke recepten, maar sommige lezers vinden dat het boek veel onnodige afbeeldingen bevat, ten koste van nieuwe recepten.

Pluspunten:

 • Heerlijke en toegankelijke recepten.
 • Prachtige vormgeving en foto’s.
 • Geschikt voor zowel dagelijkse maaltijden als speciale gelegenheden.

Minpunten:

 • Te veel foto’s die niet direct gerelateerd zijn aan de recepten.
 • Sommige recepten zijn al bekend van Instagram.

Korte omschrijving van de recepten in dit kookboek: feestelijk & toegankelijk

Pien Wekking, oorspronkelijk bekend om haar etentjes voor vrienden, begon tijdens de coronapandemie haar culinaire creaties op Instagram te delen. 

Haar gerechten, variërend van vistaco’s met avocado-limoensaus tot gegrilde-perziksalade met burrata, zijn zowel feestelijk als toegankelijk. In haar bestseller, met meer dan vijftig recepten, combineert Pien zonnige fotografie, boeiende verhalen en tips voor het organiseren van stressvrije etentjes. 

“Zullen we vanavond Pienen?” is nu een populaire uitdrukking, vooral onder studenten. Naast haar passie voor koken, studeert Pien Informatierecht in Amsterdam.

Wie is Pien Wekking?

Pien Wekking, opgegroeid met een liefde voor koken, organiseerde etentjes voor vrienden. Door corona deelde ze haar recepten op Instagram. “Zullen we vanavond Pienen?” is nu een bekende uitspraak onder studenten. Pien studeert Informatierecht in Amsterdam.

8. 5 Ingrediënten Mediterraan – Jamie Oliver

nieuwste boek jamie oliver

Korte omschrijving van de recepten in dit kookboek: Mediterraans & eenvoudig.

Jamie Oliver presenteert in zijn kookboek ‘5 ingrediënten mediterraan’ een verzameling van 120 recepten geïnspireerd door de mediterrane keuken. 

Elk recept bestaat uit slechts vijf ingrediënten, waarmee hij de essentie van snel en eenvoudig koken benadrukt. De recepten variëren van vegetarisch, vis en vlees tot pasta, salades, soepen en desserts.

Deze gerechten putten inspiratie uit diverse landen zoals Spanje, Frankrijk, Tunesië en Griekenland en beloven zonovergoten smaaksensaties voor iedereen.

Kookboek #8

jamie oliver mediterraan

5 Ingrediënten Mediterraan – Jamie Oliver

Bekijk prijs op Bol.com

Tip: bekijk ook onze 7 beste Italiaanse kookboeken.

Wie is Jamie Oliver? 

Jamie Oliver, wereldwijd bekend als chef-kok en campagnevoerder, heeft in 20 jaar bijna 50 miljoen boeken verkocht en bereikt 67 miljoen kijkers uit 182 gebieden. Hij stimuleert mensen om vers te koken. 

Met zijn liefdadigheidsinstelling streeft hij naar halvering van kinderobesitas in het VK tegen 2030. De Jamie Oliver Group ontving de B-Corp status voor hun inzet. Als bestverkopende non-fictieauteur in het VK schreef hij 31 kookboeken. 

Jamie’s culinaire reis begon op achtjarige leeftijd en leidde via The River Cafe naar zijn tv-debuut als The Naked Chef.

7. Simpel – Yotam Ottolenghi

simpel van ottolenghi

“SIMPEL” van Ottolenghi wordt geprezen als een gebruiksvriendelijk kookboek met overheerlijke, makkelijk te bereiden recepten, ideaal voor zowel dagelijks gebruik als voor speciale gelegenheden.

Pluspunten:

 • Goede recepten.
 • Praktisch en eenvoudig te volgen.
 • Mooie foto’s en uitvoering.

Minpunten:

 • Veel ovengerechten (80%).
 • Veel specerijen nodig, hoewel verkrijgbaar bij reguliere supermarkten.

kookboeken top 10 reviews

Korte omschrijving van de recepten in dit kookboek: eenvoudig & verleidelijk.

Yotam Ottolenghi’s kookboek “SIMPEL” breekt met zijn gebruikelijke complexiteit en biedt 130 makkelijk te bereiden gerechten, waarvan de meerderheid binnen 30 minuten klaar is. 

Dit alles zonder de kenmerkende Ottolenghi-smaak en verrassing te verliezen. Recepten variëren van avocadoboter op toast tot bevroren munt-en-pistache-chocoladecake. 

Het boek bevat handige iconen voor een snelle referentie per recept en is rijkelijk geïllustreerd met verleidelijke fullcolour foto’s.

Ook interessant: Ons blog met de 7 beste vegetarische kookboeken

Wie is Yotam Ottolenghi?

Yotam Ottolenghi, chef en eigenaar van diverse restaurants in Londen, staat bekend om het populair maken van ingrediënten als sumak en za’atar. 

Hij schrijft voor The Guardian en heeft 8 kookboeken uitgebracht, waaronder “Plenty”, “Jeruzalem” en de bestseller “Simpel”. Zijn nieuwste boek, “Flavour”, schreef hij samen met Ixta Belfrage.

6. Karsu’s Kitchen – Karsu

karsu kitchen kookboek turks

Het kookboek wordt gewaardeerd om zijn authentieke, makkelijke en heerlijke recepten, verrijkt met mooie foto’s en verhalen, hoewel sommige zoete recepten als slordig worden ervaren.

Pluspunten:

 • Authentieke en heerlijke recepten.
 • Makkelijk te volgen en te bereiden.
 • Mooie vormgeving, foto’s en achtergrondverhalen.

Minpunten:

 • Sommige zoete recepten zijn slordig en niet kloppend.
 • Enkele recepten zijn al bekend van andere bronnen.

Korte omschrijving van de recepten in dit kookboek: Turkse delicatessen

In “Karsu’s Kitchen”, het debuutkookboek van Karsu, verkent de lezer de rijkdom van de Turkse keuken met meer dan 75 recepten, variërend van vegetarische gerechten tot vis en vlees, en van mezze tot snelle maaltijden. 

Kookboek #6

Aangevuld met persoonlijke verhalen en een culinaire reis van Istanbul naar Hatay, is dit boek ook een visuele traktatie met foto’s van topfotografen Remko Kraaijeveld en Elvan Ünlü. 

Het bevat hoogtepunten uit Hatay, een UNESCO Culinair Werelderfgoed-regio, en Karsu’s eigen favoriete familierecepten. 

Wie is Karsu?

Karsu (1990) is een getalenteerde zangeres, pianiste en kok, bekend van internationale optredens en het tv-programma ‘De Beste Zangers’. Ze presenteert kookprogramma’s op 24Kitchen en haar debuutkookboek ‘Karsu’s Kitchen’ werd een bestseller.

5. Bij Bijdendijk thuis – Joris Bijdendijk

kookboek bijdendijk

Joris’ kookboek wordt gewaardeerd om zijn prachtige vormgeving, originele en toegankelijke recepten, verrijkt met boeiende achtergrondverhalen en inspirerende fotografie.

Pluspunten:

 • Originele en smakelijke recepten.
 • Mooi vormgegeven met prachtige foto’s.
 • Boeiende achtergrondverhalen en informatie.

Minpunten:

 • Er worden geen minpunten genoemd in de recensies

Korte omschrijving van de recepten in dit kookboek: eigentijds en gastronomisch.

In chef-kok Joris Bijdendijk’s kookboek ontdek je wat er bij hem thuis wordt geserveerd met ruim 250 recepten en duidelijke technieken, van het schoonmaken van een kreeft tot het bakken van brioche. 

Culinair journalist Joël Broekaert belicht de wetenschap en geschiedenis achter ingrediënten als boter, suiker, vuur en umami. Lovende woorden van Nicolette van Dam, Humberto Tan en Willie Wartaal benadrukken de authenticiteit, breedte en originaliteit van het boek.

Wie is Joris Bijdendijk? 

Joris Bijdendijk (1984), voormalig leerling van Ron Blaauw, klom snel op in de culinaire wereld. Hij werkte in Frankrijk bij Le Jardin des Sens*** en werd in 2013 chef bij Bridges, waar hij een Michelinster verdiende. Als executive chef van Restaurant RIJKS® behaalde hij in 2016 opnieuw een Michelinster.

4. La Table de Caron – Alain Caron

caron kookboek review

Bekijk prijs op Bol.com

Het kookboek biedt prachtige, inspirerende recepten met een Franse twist, verrijkt met schitterende fotografie, ideaal voor de gevorderde thuiskok die klassieke bistrotgerechten wil bereiden.

Pluspunten:

 • Inspirerende en goede recepten.
 • Mooi vormgegeven met prachtige foto’s.
 • Handige opmaaktips en duidelijke instructies.

Minpunten:

 • Niet geschikt voor de beginnende kok.
 • Sommige gerechten kunnen als ingewikkeld worden ervaren.

Korte omschrijving van de recepten in dit kookboek: bistro klassiekers.

In “La Table de Caron” presenteert de familie Caron moderne klassiekers uit hun kenmerkende bistrokeuken. Het boek weerspiegelt de ambiance van hun bistro in Amsterdam, waar je je in Parijs waant door de kwaliteit en sfeer. 

Kookboek #4

Van starters zoals oeufs durs mayonnaise tot desserts zoals tarte Tatin met crème-fraîche-ijs, dit kookboek biedt een verzameling van elegante gerechten waarmee je kunt dineren zoals de Carons.

Wie is Alain Caron?

Alain Caron, een Franse culinair expert, heeft in sterrenrestaurants gewerkt, diverse kookboeken geschreven, bekende chefs geïnterviewd, artikelen en culinaire fotografie verzorgd en is televisiekok. 

Hij presenteert nu het tv-programma ‘BinnensteBuiten’. Zijn boeken zijn verkrijgbaar op bol.com.

3. New Italian – Sergio Herman

sergio herman italian

Korte omschrijving van de recepten in dit kookboek: innovatief Italiaans.

Het kookboek wordt gewaardeerd om zijn prachtige vormgeving, verrassende en smaakvolle recepten, maar sommige gerechten zijn complex en vragen om specifieke ingrediënten.

Pluspunten:

 • Mooie vormgeving en fotografie.
 • Verrassende en smaakvolle recepten.
 • Heldere uitleg en receptuur.

Minpunten:

 • Sommige recepten zijn ingewikkeld en tijdsintensief.
 • Specifieke ingrediënten nodig die niet altijd makkelijk verkrijgbaar zijn.

Sergio Herman, geïnspireerd door de Italiaanse eetcultuur, presenteert een frisse blik op de geliefde Italiaanse keuken in zijn nieuwe boek. 

Hoewel de traditionele gerechten wereldwijd worden gewaardeerd, daagt Sergio uit door te experimenteren met nieuwe smaakcombinaties. Met meer dan zestig thuisvriendelijke recepten biedt hij een moderne draai aan klassieke Italiaanse schotels. 

Verwacht innovatieve variaties zoals pipe rigate en noordzeekrab carbonara of pappardelle met Zeeuwse mosselen en ‘nduja. Sergio’s benadering van ‘cucina nuova’ moedigt aan tot experimenten en verrassingen in de Italiaanse keuken.

Wie is Sergio Herman?

Sergio Herman, ooit chef-kok bij Oud Sluis***, beheert nu vijf toprestaurants waaronder Pure C** en The Jane**. Naast zijn culinaire ondernemingen richtte hij Frites Atelier op en publiceerde bestsellers zoals “Smaakmakers” en “New Italian”.

2. Voer – Tobias Camman

voer camman review

Korte omschrijving van de recepten in dit kookboek: eigentijds verfijnd.

Het kookboek van Tobias wordt gewaardeerd om zijn prachtige vormgeving, duidelijke en innovatieve recepten, maar sommige exemplaren zijn beschadigd bij bezorging.

Pluspunten:

 • Mooie vormgeving en fotografie.
 • Duidelijke en innovatieve recepten.
 • Geschikt voor zowel beginners als ervaren koks.

Minpunten:

 • Sommige exemplaren zijn beschadigd bij bezorging.
 • Enkele recepten zijn wellicht te complex voor beginners.

Dit boek richt zich op thuiskoks die hun kookkunsten willen verfijnen. Tobias introduceert unieke technieken en vernieuwende smaakcombinaties, waarbij hij traditionele recepten een moderne touch geeft. 

Ondanks de hoogwaardige resultaten zijn de recepten toegankelijk en niet extreem moeilijk. Met “Voer” kan elke kok een kwalitatief en indrukwekkend gerecht op tafel zetten.

Wie is Tobias Camman?

Tobias Camman, bekend van Instagram en zijn succes in De Fomoshow, lanceert zijn kookboek “Voer”. 

1. Mezcla – Ixta Belfrage

mezcla beste kookboek

Korte omschrijving van de recepten in dit kookboek: eclectische Fusion.

Het kookboek van Ixta Belfrage wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn unieke recepten, prachtige vormgeving en duidelijke instructies, met een mix van eenvoudige en uitgebreide gerechten.

Pluspunten:

 • Goede, unieke recepten met bijzondere combinaties.
 • Praktisch en duidelijk in uitleg.
 • Mooi vormgegeven met inspirerende foto’s.

Minpunten:

 • De lay-out van sommige pagina’s is niet optimaal.
 • Sommige ingrediënten kunnen moeilijk te vinden zijn voor sommige lezers.

Ixta Belfrage, medeauteur van de Ottolenghi-bestseller Flavour, presenteert met “Mezcla” haar unieke blend van smaken, geïnspireerd door haar Braziliaanse, Mexicaanse, Engelse roots en haar tijd in Italië. 

“Mezcla”, Spaans voor mix, vertegenwoordigt haar eclectische fusie van keukens en culturen. Dit kleurrijke kookboek bevat recepten variërend van snelle dagelijkse gerechten zoals geroosterde oesterzwamspiesjes tot uitgebreidere gerechten zoals hele currykip. Belfrage’s innovatieve benadering geeft een frisse draai aan klassieke gerechten.

Wie is Ixta Belfrage?

Ixta Belfrage, geboren in 1991, staat bekend om haar ‘onbeschaamd fusion’ kookstijl, geïnspireerd door Brazilië, Italië en Mexico.

Ze startte bij restaurant NOPI, werkte vijf jaar bij de Ottolenghi Test Kitchen en co-schreef de bestseller “Flavour” met Yotam Ottolenghi. In 2021 werd ze door Code Hospitality erkend als invloedrijke vrouw in de culinaire wereld en is nu receptcolumnist voor The Guardian.

Tot slot

Of je nu een doorgewinterde chef bent of net begint met koken, deze tien kookboeken bieden een schat aan culinaire inspiratie. Van de eenvoud van “The Fast Five” tot de eclectische fusion van “Mezcla”, er is voor elk wat wils.

Laat je leiden door de expertise van deze topchefs, duik in hun verhalen en recepten, en breng je kookkunsten naar een hoger niveau. Eet smakelijk!

€32,99
€34,99
Op voorraad
Bol.com
€26,99
Op voorraad
Bol.com
€23,99
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€34,99
Op voorraad
Bol.com
€38,99
Op voorraad
Bol.com
€33,99
Op voorraad
Bol.com
€39,99
Op voorraad
Bol.com
€29,99
Op voorraad
Bol.com
€32,99
Op voorraad
Bol.com

Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten