Kookboeken top 10

Dit zijn onze 10 favoriete kookboeken

December komt eraan: de gezelligste maand van het jaar. Je kunt ons niet gelukkiger maken dan met Sinterklaas, kerst en oud en nieuw. Hoe leuk de decembermaand ook is, het vinden van leuke cadeaus is ieder jaar een grote uitdaging. Bij The Health Issue zijn we ervan overtuigd dat je (bijna) iedereen blij maakt met een kookboek. 

Maar hoe kies je een goed kookboek? Met dit blog maken we het je makkelijk. We hebben onze tien favoriete kookboeken, in willekeurige volgorde, op een rijtje gezet. 

#1: Simpel – Yotam Ottolenghi

Het receptenboek Simpel van Yotam Ottolenghi mag niet ontbreken in deze kookboeken top 10. Dit kookboek staat vol met simpele gerechten die er prachtig uitzien en verrukkelijk smaken. 

Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.

Denk je dat avocadoboter op toast met tomatensalsa out of your league is? Think again, de recepten van Ottolenghi zijn zo simpel dat zelfs mijn dochter van 5 ermee aan de slag kan. 

Ieder recept bevat handige en herkenbare illustraties die op een eenvoudige manier inzichtelijk maken welke kenmerken en smaken het recept heeft. 

#2: Jamie’s Super Food

Jamie Oliver is een van mijn favoriete chefs. Van jongs af aan keek ik al naar “the naked chef”, en ik heb zeker de helft van zijn kookboeken.

Het kookboek bevat gezonde (superfood)-recepten voor ontbijt, lunch, diner, snacks en drankjes. In het boek deelt Jamie Oliver zijn food-filosofie en hij besteedt aandacht aan het belang van groente en fruit als basis van een gezond voedingspatroon.

Gezond eten en je goed voelen wordt een koud kunstje met deze recepten voor een healthy en happy leven. Het ultieme boek voor iedereen die een gezonde eet- en leefstijl wil. Word de beste versie van jezelf.

#3: Groot Indonesisch kookboek – Beb Vuyk

Ik maak er geen geheim van: ik ben groot fan van de Indonesische (en de rest van de Zuidoost-Aziatische) keuken. Dit boek is een klassieker – de eerste versie kwam uit in 1973 en inmiddels zijn we al bij de 44e druk. Iedereen die van Asian Food houdt moet dit boek in huis hebben. 

Het bevat meer dan tweehonderd recepten. Natuurlijk wordt er aandacht besteed aan de klassiekers: nasi goreng, saté ajam en sambal. Maar je zult ook verrast worden door totaal onbekende Indonesische recepten.

#4: JapanEasy – Tim Anderson

Japans eten is mijn go to comfortfood. Mijn favorieten recepten zijn ramen, sushi en gyoza.

Het is een misvatting dat de Japanse keuken moeilijk en ingewikkeld is. De gerechten zijn juist heel toegankelijk en eenvoudig te maken. Ik ben het met je eens dat sommige bereidingswijzen of technieken (sushi rollen bijvoorbeeld) niet alledaags zijn. Maar met een beetje oefening heb je het zo onder de knie.

Daarom vind ik JapanEasy zo’n goed kookboek. Het laat je juist de eenvoud van Japans koken zien. Geen ingewikkelde kooktechnieken, zeldzame ingrediënten of urenlang gepruttel. 

Je begint met een aantal basissauzen en marinades, die vrijwel elk gerecht al een Japans tintje geven. Daarna ga je verder met geliefde Japanse gerechten: van sushi tot ramen en van yakitori tot tempura. De recepten worden duidelijk uitgelegd en zijn nooit moeilijk, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Wat die ingrediënten betreft heb ik nog wel een tip: ga naar de Aziatische toko of supermarkt, dat scheelt aanzienlijk in de prijs. En tegenwoordig heeft (bijna) iedere stad een Aziatische supermarkt.

#5: Lekker Fred – Vjeze Fur

Ja, je leest het goed… Vjeze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig heeft een kookboek. Het is echt een tof boek om te geven. 

Vjeze Fur is Vjeze Fur, verwacht dus geen traditioneel kookboek. Alles is anders. Het boek is een perfecte samenvatting van zijn leven, persoonlijkheid en stijl. 

Ondanks de bizarre foto’s, bijzondere taalgrappen en gevleugelde uitspraken: breng een pan water aan de sossa, sineesige rijst, mayomenaise en appellentaart, zijn de recepten met liefte samengesteld.

Er is een mix tussen klassieke recepten zoals limoen-meringuetaart, nasi kuning en familierecepten zoals de pindasoep van zijn moeder en de Wienerschnitzel van zijn vader. Over het algemeen geeft Vjeze goede adviezen over de ingrediënten.

#6: De zilveren lepel

De Zilveren Lepel is “the Godfather” onder de kookboeken.

In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zestig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven. Maar dit standaardwerk wordt ook steeds bijgewerkt, zodat zowel beginnende als gevorderde koks ook in het noordelijke deel van Europa echt Italiaans kunnen koken.

De nieuwe editie van De Zilveren Lepel telt bijna 1.500 pagina’s, met meer dan 2.000 authentieke recepten en 400 nieuwe foto’s. Uiteraard nog steeds met uitgebreide uitleg over kooktermen en keukengerei en een register waarin gezocht kan worden op ingrediënt, gang, Italiaanse en Nederlandse receptnaam.

#7: VEG van Jamie Oliver

VEG van Jamie Oliver: simpele en heerlijke vegetarische recepten voor iedereen!

VEG staat vol supermakkelijke, gezonde en betaalbare groenterecepten. De gerechten van Jamie knallen van kleur én smaak. 

Hij wil je ervan overtuigen dat groenten heerlijk en vullend zijn, en dat je met al dat heerlijks op je bord het vlees echt niet mist. Of je nu voor één of meer vleesvrije dagen per week gaat, helemaal vegetarisch kookt, of gewoon nieuwe, briljante ideeën wilt opdoen: met dit boek scoor je op alle fronten.

#8: Eten met Nijntje – Dick Bruna

Deze had je misschien niet verwacht. Maar koken doe je samen en voeding speelt een belangrijke rol in ons leven. Je kunt kinderen niet vroeg genoeg betrekken bij het bereiden van eten. 

In vijf korte verhalen neemt Nijntje je mee op ontdekkingstocht. Zo neemt ze een kijkje in de moestuin en in de boomgaard. Ook leert ze dat de koe melk geeft, waarvan weer kaas gemaakt kan worden. Samuel Levie, chef-kok én vader, bedacht speciaal bij deze verhalen 40 nieuwe recepten voor de allerkleinsten. Eenvoudig, gezond, voornamelijk vegetarisch en vooral erg lekker.

De recepten in dit kookboek zijn voor de hele familie, maar bij uitstek geschikt voor dreumesen, peuters en kleuters. Hoe maak je groenten tot hun lievelingseten? Hoe verleid je ze tot het proberen van nieuwe smaken?

#9: Sobremesa – Sergio Herman

In Sobremesa geeft sterrenchef Sergio Herman een culinaire rondleiding over zijn Ibiza. Volop genieten, met zijn allen aan tafel zitten en eindeloos natafelen, wat in het Spaans ‘Sobremesa’ heet. 

Precies dat geluk deelt Sergio in zijn nieuwe kookboek. Met de recepten in Sobremesa creëer je tafels vol geurende en kleurrijke gerechten die doen verlangen naar het warme, gelukzalige en vrije Ibiza. Disfruta!

#10: Basics to brilliance – Donna Hay

In dit prachtige kookboek deelt Donna Hay haar basisrecepten. Bij elk gerecht worden slimme variaties gegeven, waardoor één recept véél recepten wordt. Zo breid je op een natuurlijke manier je receptenrepertoire uit.

Wat te denken van een basisrecept voor de perfecte soufflé? Zodra je die onder de knie hebt, kun je gaan variëren. Dan zet je net zo gemakkelijk en vol vertrouwen een overheerlijke spinazie-kaassoufflé op tafel, of eentje met forel, of met pancetta.

Dit is Donna’s persoonlijke leidraad om je van basics naar betoverend te helpen. Met meer dan 200 recepten, en prachtige foodfotografie.