• home
  • Leisure
  • 6 ‘verboden’ middelen door de jaren heen

6 ‘verboden’ middelen door de jaren heen

Verboden drugs opiumwet

Sommige drugs zijn verboden, andere verdovende of oppeppende middelen juist weer niet. Hoe zit dat precies? Wat is de geschiedenis van drugs toestaan en niet toestaan? Wij kijken naar middelen die vroeger toegestaan waren, maar nu verboden zijn. Of andersom! 

Geschiedenis van drugs en andere middelen

Om maar bij het begin te beginnen: vroeger mocht alles. Je kon veel drugs zelfs gewoon bij de drogist kopen.

Wanneer zijn sommige drugs illegaal geworden?

Pas sinds de opiumwet zijn sommige drugs verboden. De opiumwet ging in 1919 van kracht, en verbood het recreatieve gebruik en de handel in opium, heroïne en morfine. In de loop der jaren zijn hier steeds middelen bijgekomen. 

Cocaïne

Cocaïne komt van de cocaplant, en is  al eeuwenlang interessant voor de mens. In de 19e eeuw heeft een wetenschapper de stof cocaïne uit een cocablad weten te isoleren. Daarna werd het al snel gebruikt om soldaten op te peppen. In de jaren 1880 werd ook een drankje met cocaïne uitgevonden: iedereen kent het verhaal wel van Coca-Cola. Dat heet zo omdat er vroeger cocaïne in zat. 

Cocaïne is een van de drugs die direct in de Opiumwet is opgenomen. Het is intussen al meer dan 100 jaar een verboden middel. 

Koffie

Zelfs je dagelijks kopje koffie is soms illegaal geweest. Vroeger hebben geestelijken in Mekka en Italië het geprobeerd te verbieden, maar dit was altijd maar tijdelijk. Ook in Zweden is koffie een tijdje verboden geweest: en dit is nog geen 300 jaar geleden. 

Leuk weetje: de koning van Pruisen heeft koffie in 1777 verboden, omdat hij bier belangrijker vond. 

Gelukkig is koffie op een paar uitzonderingen na altijd legaal geweest. Je hoeft je vooralsnog geen zorgen te maken dat je je dagelijkse cafeïnestoot moet missen.  

koffie vroeger drugs

Meth

Methamfetamine bestaat in verschillende vormen. Crystal meth is 10 jaar geleden een stuk bekender geworden door de serie Breaking Bad. Meth is een soort coke on steroids en de sterkste drug op de Nederlandse markt.

Meth is extreem verslavend. Toch werd ook methamfetamine vroeger gewoon gebruikt. 

Net als coke was het ideaal om soldaten aan het front een flinke oppepper te geven. In de Tweede Wereldoorlog werd het door beide strijdende partijen ingezet. Zo konden soldaten langer doorvechten en hadden ze minder snel honger. In die tijd werd het vooral in pilvorm gebruikt. 

Alcohol

Alcohol is zo ongeveer de beste vriend én grootste vijand van de mensheid. Je kunt wel zeggen dat het de meest geaccepteerde drug ter wereld is. Heb je wat gedronken dit weekend? Grote kans dat je daarover een grap kunt maken met collega’s. Stond je stijf van de crystal meth of cocaïne? Dat kun je waarschijnlijk beter voor je houden, tenzij je je baan kwijt wilt. 

Vroeger is alcohol meerdere perioden verboden geweest: dit noemen we meestal een drooglegging. Vaak had dit onbedoelde effecten. Zo gingen veel mensen alsnog zelf alcohol brouwen. 

Tegenwoordig is alcohol verboden in strenggelovige (meestal islamitische) landen. Scandinavië handhaafde vroeger ook een alcoholverbod. Nu is alcohol daar niet meer verboden, maar de prijzen van alcohol zijn daar nog steeds hoog. Daar is dus een flink ontmoedigingsbeleid – vergelijkbaar met hoe Nederland met roken omgaat. 

In verschillende westerse landen wordt steeds meer gewezen op de negatieve gezondheidseffecten van alcohol.

is alcohol verboden drugs

Lachgas 

Lachgas werd vroeger als narcosemiddel gebruikt. Sinds een paar jaar wordt lachgas in slagroompatronen veel gebruikt als recreatief middel, vooral in Nederland. 

Vooral de laatste jaren is het in populariteit toegenomen. Hoe kan dat? In 2016 heeft het Europese Hof geoordeeld dat het geen geneesmiddel, maar een genotsmiddel is. Daardoor mogen lachgaspatronen worden verkocht. Met name onder jongeren is lachgas (N2O) superpopulair. 

Lachgas zorgt voor een korte roes. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt het in combinatie met zuurstof als anesthesie gebruikt. Er wordt nog onderzoek naar gedaan, maar af en toe recreatief gebruik van lachgas lijkt geen heftige langetermijngevolgen te hebben. 

Het recreatief gebruik van lachgas is legaal in Nederland. Het kabinet wil het op termijn als softdrug opnemen in de opiumwet. 

lachgas drugs

Wiet

Nederland is beroemd vanwege het gedoogbeleid. In principe mag iedereen boven de 18 mag een coffeeshop inlopen en wiet kopen. 

Trouwens: in hennepzaad zit geen THC. Dat kun je dus gewoon door je ontbijtje roeren! Lees alles over hennepzaad in ons blog.

Wiet is net als andere drugs lange tijd legaal geweest, en daarna een lange tijd overal illegaal geweest. Waren we eerst koploper in ons ruimhartige softdrugsbeleid, nu worden we aan alle kanten ‘ingehaald’ door landen als Canada en Uruguay

Middelen: dan weer verboden, dan weer legaal 

Van sommige middelen is het verbazingwekkend dat ze ooit legaal of juist illegaal zijn geweest. Deze 6 middelen zijn soms verboden en soms legaal geweest: 

  • cocaïne
  • koffie
  • meth
  • lachgas
  • alcohol 
  • wiet 

Dit artikel is geschreven door Health Issue redactie

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier