Dit zijn de 4 beste manieren om je leven te detoxen

Detoxen - 4 manieren

Het klinkt misschien wat heftig, maar we leven in een wereld vol gifstoffen en chemicaliën. Ga maar na: van bewerkt eten en make-up tot aan drugs – voor veel mensen is het dagelijkse kost. 

Steeds vaker proberen mensen van hun gifstoffen af te komen. Dit noemen we ook wel detoxen of ontgiften. De één eet alleen nog maar biologisch voedsel of stapt over op een volledig sapdieet. Een ander kickt af van drugs. In dit blog lees je 4 manieren waarop mensen hun leven detoxen.

1. De klassieke detox: sapjes en kuurtjes

Waarschijnlijk denk je bij detoxen aan sapjes en kuurtjes. Niet zo gek: dat is hoe de meeste mensen detoxen. Je gebruikt detoxproducten (sapjes) om het zogeheten ontgiftingsproces van je nieren, lever en darmen te ondersteunen. Zie het als een schoonmaakbeurt van je lichaamseigen ‘filters’. Zo’n kuur duurt meestal een paar dagen tot een ruime week.

Detoxen gezond of niet

2. Afkicken van roken of drugs

Spoileralert: sigaretten en drugs zijn slecht voor je. Er zitten vrijwel geen gezondheidsvoordelen aan en ze zitten vol met chemicaliën. Wil je stoppen? Een rook- of drugs detox is een goede manier om dit te doen. Met de professionele begeleiding wil je door een afkickkliniek drugs niet meer proberen. Door hulp van experts is het veilig en voel je je snel weer stukken beter.

3. Watervasten

Ook watervasten is een manier om te detoxen. Het idee is als volgt: je consumeert niets anders dan water, gedurende een sessie van 24 tot 72 uur. Langer kan wel, maar wordt niet aangeraden. 

Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je watervast? Je activeert het biologisch proces ‘autofagie’. Hierbij worden aangetaste cellen afgebroken en gerecycled tot nieuwe cellen. Daarbij kan het ook je metabolisme verbeteren en je bloeddruk verlagen.

4. Sport en zweet

Wist je dat sporten eigenlijk ook detoxen is? Lichaamsbeweging verlaagt niet alleen het risico op ziekten, maar je ontgift er ook je lichaam mee – door te zweten! Zo wordt je lichaam dus sterker en gezonder tegelijkertijd. Vergeet niet te douchen, zodat je al die gifstoffen uit je zweet wegspoelt.

Zoek je manieren om via sport te detoxen? Probeer CrossFit of boulderen eens. Het is een triple punch: je traint op conditie, kracht én ontgift je lichaam.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten