4 tips om je weerstand te verhogen

weerstand verhogen

We hebben heerlijk genoten van een zonovergoten zomer. Maar nu de ‘r’ weer in de maand zit en de blaadjes binnenkort van de bomen vallen, is het ook weer de tijd van het jaar om je weerstand een boost te geven.

De eerste verkoudheidjes en dagen dat je je minder fit voelt, beginnen vaak in de herfst. We hebben 4 tips voor je om je fysieke en mentale weerstand te verhogen!

Wat is weerstand?

Je weerstand is het vermogen van je lichaam om je te beschermen tegen ziektes. Je weerstand kun je verhogen door een gezonde leefstijl en de juiste voeding. Heb je een (te) lage weerstand?

Dan heb je sneller kans op bijvoorbeeld griep of verkoudheid. Je weerstand kan bijvoorbeeld lager zijn door slaapgebrek, stress of te weinig beweging. Gelukkig kun je daar iets aan doen! En soms kun je zelfs hulp krijgen van je zorgverzekering!

1. Gezonde voeding en genoeg drinken

Een gezond eetpatroon staat bovenaan ons lijstje met tips. Het belangrijkste is om voldoende vezels binnen te krijgen. Het advies van het Voedingscentrum is zo’n 30 tot 40 gram vezels per dag. Je haalt vezels uit volkorenproducten, peulvruchten, groente en fruit. Krijg je bij het avondeten niet voldoende binnen?

Eet dan ’s middags als tussendoortje bijvoorbeeld een schaaltje wortels en paprika. Of smeer je brood met hummus of avocado. Daarnaast is het belangrijk om genoeg te drinken op een dag. En dan liever niet glazen frisdrank of 6 koppen koffie. Het liefst water!

Lekker vegan recept

Zet bijvoorbeeld een grote fles water naast je neer en maak het je doel om tenminste 1 zo’n fles leeg te drinken. Daarnaast kun je natuurlijk nog steeds een kop thee of koffie drinken. Wil je voedingsadvies van een expert? Kijk dan in de voorwaarden van je zorgverzekering of je daar verzekerd voor bent.

2. Een regelmatig slaappatroon

Naast goede voeding, is een regelmatig slaappatroon erg belangrijk. Terwijl je slaapt, herstelt je lichaam. En een goed ritme helpt daarbij.

Ga iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en zet je wekker ook op een vast tijdstip. Na een tijdje is je lichaam eraan gewend en zul je zelf ook lekker slapen en uitgerust wakker worden.

3. Voldoende beweging

Bewegen is gezond. Door genoeg te bewegen is je lichaam beter in staat om afvalstoffen af te voeren. Wil je 2 vliegen in 1 klap slaan?

Beweeg dan buiten. Je lichaam maakt dan meteen vitamine D aan vanuit het zonlicht. Ook die vitamine draagt bij aan een hogere weerstand. Ga bijvoorbeeld in je lunchpauze buiten wandelen. Of trek na het avondeten nog even de schoenen aan voor een lekkere wandeling.

Hardlopen in de winter

4. Voldoende ontspanning

We hebben een druk leven. We werken lange dagen, hebben na werk sociale verplichtingen en racen van hot naar her. Maar voldoende rust en ontspanning is zo belangrijk voor je weerstand.

Kijk eens kritisch naar je agenda. Moet je echt overal bij zijn? Of kun je misschien iets skippen. Een handig tip is om wekelijks een me-time momentje in de plannen. Blok bijvoorbeeld een avond en vul die helemaal in zoals jij wil. Misschien haal jij je rust uit een lange avondwandeling of zit je liever met een boek op de bank.

Of probeer eens te mediteren. Mindfulness kan helpen om meer rust in je hoofd te krijgen. Soms kun je ook een vergoeding van je zorgverzekering krijgen. Heb je dat nu niet? Dan is het misschien goed om voor volgend jaar te kijken als je weer een nieuwe zorgverzekering gaat afsluiten.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten