• home
  • Lifehacks
  • 8 scriptie-tips om het scriptie-schrijven te overleven

8 scriptie-tips om het scriptie-schrijven te overleven

Scriptie schrijven tips

8 scriptie-tips van een ervaringsdeskundige

Iedere student weet dat het gaat komen: het schrijven van de scriptie. Als sjaars denk je nog: ach, dat duurt nog jaren. Die scriptie schrijven komt tegen die tijd wel goed. 

Geloof mij maar: dat valt flink tegen. Of nou ja, het duurt inderdaad nog een paar jaar, maar de dag dat je moet beginnen aan je scriptie komt sneller dan je denkt. En dan is het voor velen adiós iedere avond in de kroeg en hallo janken van de scriptie-stress in de studiezaal/UB/je kamer. 

Gelukkig kan het ook anders. 

Ik heb zowel mijn bachelorscriptie als masterscriptie overleefd en ben dus ervaringsexpert. Hier komen mijn 8 scriptie-tips, zodat je het schrijven van je scriptie gaat overleven.

Tip 1: luister naar je scriptiebegeleider

Je scriptiebegeleider is degene die verstand heeft van jouw onderwerp, dus als hij of zij zegt dat je biografische informatie over Alcibiades moet toevoegen in je scriptie over de gevolgen van de kredietcrisis van 2008, dan doe je dat.

Dat betekent niet dat je niet kritisch moet zijn – kritisch kunnen denken is juist wat je geleerd wordt tijdens je studie. Maar je kunt ervan uitgaan dat zijn of haar adviezen een positieve toevoeging zijn aan jouw scriptie. En dan denk je later in je proces: hé, deze toevoeging of invalshoek ondersteunt mijn punt heel goed!

Wees niet zo arrogant om te denken dat jij het als broekie beter weet dan je scriptiebegeleider die al 10 jaar hoogleraar is.

advies van scriptiecoach

Tip 2: scriptie-hulp nodig? Vraag het!

Het is niet erg om mensen om hulp te vragen. Sterker nog, ik denk dat er weinig mensen 100% in hun eentje hun scriptieproces doorlopen. Vlak voordat ik mijn masterscriptie inleverde, heb ik mijn vriend gevraagd om ’m nog eens over te lezen voor typefouten. En ik heb Nederlands gestudeerd.

Want, to be honest, in 30.000+ woorden kun je ervan uitgaan dat je iets over het hoofd hebt gezien qua taal of structuur. Vooral omdat je je eigen tekst al 100 keer gelezen hebt – dan skippen je ogen over foutjes die je hebt gemaakt, omdat je hersenen al van tevoren invullen wat er staat. 

Veel studenten schakelen daarnaast de hulp in van een scriptiecoach.

Met de hulp van een scriptie-expert kun je gericht bezig met waar jij tegenaan loopt. Je krijgt dan hulp op maat, zodat je je slaagkansen flink vergroot. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een taalcheck, maar een scriptiecoach kan ook helpen bij je planning, structuur van je scriptie of je scope vaststellen.

Tip 3: houd je scriptie-bronnen vanaf het begin bij 

Dit is echt een pro-tip. Want wat je niet wilt, is dat je eindelijk klaar bent met schrijven, en dat je dan nog een dag bezig bent met je referenties in de goede stijl zetten. Vooral als je nét voor de deadline klaar bent met schrijven. Dan wordt het een haastklus en geloof me, dat is niet wat je wilt met je bronvermelding. 

Nog erger – informatie uit een wetenschappelijk artikel halen, geen zin hebben om je bron in APA-stijl te zetten en denken: ach, die bron voeg ik later wel toe, dat vergeet ik niet. 

Newsflash: dat ga je wel vergeten. En dan pleeg je officieel plagiaat. Het maakt niet uit of je het per ongeluk of expres doet, andermans ideeën als de jouwe presenteren is not done. De plagiaat-checker van je onderwijsinstelling is onvermurwbaar. 

Dus: als je parafraseert of citeert, moet je direct de bron toevoegen. En zet ’m dan ook direct in de juiste referentiestijl. Dat scheelt je aan het einde heel veel kopzorgen. Je kunt er tijdens het schrijven wel geen zin in hebben, maar die zin gaat ook later niet komen. 

Ik heb dit zelf gelukkig vanaf het begin gedaan, maar zelfs toen zag ik bij de laatste check nog dingen die niet klopten, bijvoorbeeld een punt of komma die ergens miste in de voetnoten.

Gun jezelf een relaxte laatste scriptiedag (of -week), waarin je alles nog een keer kunt checken voordat je je scriptie gaat inleveren. Want het zou zonde zijn als je scriptie afgekeurd wordt omdat-ie vol vermijdbare fouten zit.

Tip 4: zorg voor een goede scope

Je onderzoeksvoorstel (of plan van aanpak) moet een goede focus hebben. Er is niets zo dodelijk voor een scriptie als een vage hoofdvraag met zwabberende deelvragen die alle kanten opgaan. 

Met een slechte scope ga je niet genoeg de diepte in, en dan kun je die voldoende wel op je buik kunt schrijven. Sterker nog: waarschijnlijk wordt je onderzoeksvoorstel of plan van aanpak dan niet eens goedgekeurd. En terecht, want je onderzoeksvoorstel is de fundering van je scriptie. 

Zorg dus voor een goed onderzoeksvoorstel, waarmee je je scriptie richting geeft. Als je als student Engels je scriptie over het oeuvre van Shakespeare gaat schrijven, wordt het moeilijk om een originele invalshoek te vinden. Maar kies ook geen onderwerp waar helemaal niks over te vinden is. Je wilt als student niet de allereerste zijn die over een onderwerp schrijft. Dat is 99% zeker out of your league, simpelweg omdat dat te veel tijd kost, en die tijd heb je als student helaas niet.

Scriptie schrijven

Tip 5: begin gewoon aan je scriptie

Ja, je kunt wel weken tegen het schrijven aanhikken (guilty), maar je moet gewoon beginnen. Het zijn ‘maar’ 8000, 10.000 of 30.000 woorden, afhankelijk van je opleidingseisen. En al miljoenen studenten zijn jou voorgegaan. Als zij het kunnen, kun jij het ook. Ja, ik weet dat een scriptieproces eenzaam kan lijken. En het liefst wil je het blijven uitstellen totdat er ineens *poef* een scriptie verschijnt. 

Helaas gaat dat niet gebeuren. En er zijn geen studenten die scripties schrijven in 1 dag of in 2 dagen. Of in ieder geval geen goede scriptie. Met eeuwig uitstelgedrag ga je je scriptie niet schrijven.

Als je eenmaal een gedegen onderzoeksvoorstel hebt waarmee je richting aan je scriptie geeft, moet je gewoon beginnen. Probeer het voor jezelf op te knippen. Je hoeft niet 10.000 woorden te schrijven, je moet eerst een hoofdstuk van 2.000 woorden schrijven. Nou, dat valt wel mee, toch? Dat zijn zo’n 4-6 A4’tjes.

Tip 6: leuke dingen doen tijdens het schrijven van je scriptie

Een scriptie schrijven is hard werken. Maar af en toe moet je ook even uit de boeken, voordat je vastgegroeid bent aan je bureau. Voor een goede scriptie moet je je ook goed in je vel voelen. Het is belangrijk om goed te slapen, dus laat die borrel af en toe even staan. 

Dat betekent niet dat je gelijk geheelonthouder moet worden. Maar misschien moet je wel even onze lijst met alcohol waar je minder brak van wordt bekijken.

Anyway, zorg ervoor dat je ook leuke dingen doet. Buig je sog-gedrag positief om en ga lekker sporten. Dat is ook nog eens goed voor je concentratievermogen.    

Plezier tijdens scriptie schrijven

Tip 7: begin niet met de inleiding

Hoewel het logisch lijkt, raad ik je af om met de inleiding te beginnen. Je inleiding moet van breed naar toegespitst gaan – een soort omgekeerde piramide.

Als je begint met je inleiding, is de kans groot dat je 1) vastloopt en 2) alles later moet herschrijven. Simpelweg omdat je aan het begin je scriptie nog moet vormgeven in je hoofd. Je weet nog niet precies wat je straks allemaal op papier hebt staan, dus hoe wil je dat gaan inleiden?

Vooral omdat het lastig is om te beginnen met schrijven (zie de tip hierboven), moet je voorkomen dat je direct aan het begin vastloopt. Dat zorgt alleen voor nog meer scriptie-stress en dat geeft de burger geen moed.

Ik ben gewoon begonnen met het schrijven van de hoofdstukken met theoretische achtergronden en vervolgens heb ik de tekstanalyses geschreven (mijn scriptie ging over een middeleeuws toneelstuk). Ik heb zelfs de conclusie grotendeels voor de inleiding geschreven.

Pin jezelf niet vast op de volgorde waarin je tekst uiteindelijk komt te staan. Als je de inleiding later schrijft, kun je veel preciezer te werk gaan. 

Chillen na werk

Tip 8: kies een leuk scriptie-onderwerp

Ik weet dat dit een dooddoener is. Maar geloof me, dit is mijn belangrijkste tip. Ik denk oprecht heel positief terug aan mijn scriptieperiode. Waarom? Omdat ik een scriptie-onderwerp had dat heel goed bij mijn interessegebied paste. Ik had zin om mijn onderwerp van verschillende kanten te belichten, vooral omdat er niet superveel over geschreven was. 

Ik weet ook wel dat mijn scriptie (net als elke andere scriptie) waarschijnlijk voor altijd ligt te verstoffen in de digitale repository van de RUG, maar ik vond het wel leuk om steeds meer te leren over mijn onderwerp.

Nu snap ik dat onderzoek niet voor iedereen is weggelegd. Ik dacht dat van mezelf ook. Maar doordat ik mijn onderwerp interessant vond, vond ik het schrijven van een scriptie helemaal niet zo verschrikkelijk als iedereen van tevoren zegt. 

Geen zorgen: je gaat je scriptie overleven

Het voelt nu misschien niet zo, maar je gaat het allemaal overleven. Nu hangt die scriptie nog als een soort zwaard van Damocles boven je hoofd en ja, het is even hard werken. Maar over een paar maanden kun je er eindelijk op terugkijken.

Nog even een samenvatting van mijn scriptie-tips:

  1. Luister naar je scriptiebegeleider
  2. Scriptie-hulp nodig? Vraag het!
  3. Houd je scriptie-bronnen vanaf het begin bij 
  4. Zorg voor een goede scope
  5. Begin gewoon aan je scriptie
  6. Leuke dingen doen tijdens het schrijven van scriptie
  7. Begin niet met de inleiding
  8. Kies een leuk scriptie-onderwerp

Als je deze tips in je achterhoofd houdt, komt het helemaal goed. En met een beetje geluk heb je geen helse tijd gehad en kun je zelfs trots zijn op je eindresultaat.

Kom maar op met die afstudeerborrel!

Dit artikel is geschreven door Tessa

Tessa schrijft op The Health Issue over lekker en gezond eten, borrelen en ontspanning.

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier