• home
  • Lifehacks
  • Wat kun je het beste doen tegen een kater: 7 bewezen anti kater tips

Wat kun je het beste doen tegen een kater: 7 bewezen anti kater tips

Anti kater tips

Wat te doen tegen een kater?

Te veel alcohol drinken kan je de volgende dag de nodige kopzorgen bezorgen. 

Een kater is het gevolg van te veel alcohol drinken. Als je een kater hebt, kun je last hebben van de volgende symptomen: vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, dorst en overgevoeligheid voor licht en/of geluid.

Aan anti-kater-tips geen gebrek. Sommige tips om een kater te voorkomen zijn zo oud als de weg naar Rome. Variërend van het drinken van een glas olijfolie voordat je alcohol gaat drinken tot het eten van een rauw ei. Maar van de meeste anti-kater-middelen is nooit wetenschappelijk aangetoond dat ze werken. 

Voor The Health Issue ging ik op zoek naar eenvoudige en op feiten gebaseerde tips om een kater te voorkomen of te genezen.

Anti kater tips infographic

#1. Drink na ieder glas alcohol minstens één glas water

Alcohol is vochtafdrijvend en droogt je lichaam uit. Uitdroging is niet de enige oorzaak van je kater, maar het draagt voor een groot deel bij aan de symptomen. Hoofdpijn, duizeligheid en extreme dorst bijvoorbeeld. 

Op de avond zelf kun je niet vroeg genoeg beginnen met water drinken. Door de gezelligheid kun je het water drinken vergeten. Om het jezelf makkelijker te maken, kun je bij ieder drankje een glas water bestellen. Of, nog beter, een karaf water op tafel zetten.

Het is bewezen dat het drinken van water sommige kater-symptomen kan verlichten en soms kan het de kater helemaal voorkomen.

Een goede vuistregel is dat je voor ieder glas alcohol een glas water moet drinken. Het is niet bewezen dat deze methode uitdroging voorkomt, maar waarschijnlijk kan het je wel helpen je alcoholinname te matigen.

Begin je pas met water drinken vlak voordat je naar bed gaat? Let op: als je te veel water drinkt voor het slapengaan kun je alsnog misselijk worden.

#2. Drink een biertje in de ochtend

Dit heeft iedereen wel eens geroepen: als je brak bent, drink je de volgende ochtend gewoon een biertje. Er zijn maar weinig helden die het ook daadwerkelijk doen. 

Maar deze anti-kater-methode lijkt toch echt te werken. 

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van een alcoholisch drankje de volgende ochtend de kater-symptomen kan verminderen.

Het zit namelijk zo: alcoholische dranken bevatten methanol. Als je alcohol drinkt, wordt dit stofje opgenomen in je lichaam. Wanneer je gestopt bent met alcohol drinken, zet je lichaam methanol om naar formaldehyde. Dit is een giftige stof die de oorzaak kan zijn van sommige kater-symptomen.

Maar het drinken van alcohol wanneer je een kater hebt kan dit proces stoppen. Alcohol heeft namelijk invloed op de manier waarop methanol wordt afgebroken. 

Dit is waarschijnlijk niet de meest gezonde manier om je kater te verhelpen en waarschijnlijk ook niet het lekkerste katerontbijt. Maar “it ain’t stupid if it works”.

#3. Zorg dat je genoeg slaapt

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want de meeste katers zijn niet gepland. Maar een slaaptekort kan je kater aanzienlijk verergeren. 

Daarom is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Vermoeidheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid zijn allemaal kater-symptomen die verergerd kunnen worden door een gebrek aan slaap.

Als je goed slaapt, is je lichaam beter in staat om te herstellen. Bovendien kan slaap helpen om de symptomen te verlichten en een kater draaglijker maken.

Het is bewezen dat alcohol een negatieve invloed heeft op je nachtrust. Het wordt in verband gebracht met verminderde slaapkwaliteit en -duur. In dit blog delen we tips om je slaap te verbeteren.

slapen tegen een kater

#4. Zorg voor een goed ontbijt

Een goed ontbijt is een van de meest bekende anti-kater-tips. Eieren met spek staat bekend als het ultieme anti kater ontbijt. 

Een goed en gezond ontbijt kan je bloedsuikerspiegel handhaven.  

Je ontbijt kan dus direct bepaalde kater-symptomen verlichten of zelfs wegnemen. Bovendien is het eten van een gezond ontbijt belangrijk, omdat je de vitamine- en mineralen-reserves kunt aanvullen. 

Overmatige alcoholinname is een aanslag op je lichaam en je kunt alle hulp gebruiken. En extra vitamines en mineralen zijn altijd welkom.

Er is geen direct bewijs dat aantoont dat een lage bloedsuikerspiegel een directe oorzaak is van je kater. Maar het eten van een voedzaam, gezond en stevig ontbijt de ochtend na het drinken kan de symptomen van je kater helpen verminderen.

anti kater ontbijt

#5. Drink ‘lichte’ drank

In het British Medical Journal heeft een onderzoek gestaan naar alcohol en katers. The New York Times schrijft hierover: 

The drink that produced the most hangover symptoms was brandy, followed by red wine, rum, whiskey, white wine, gin and vodka.

Wat valt op? Donkere drank staat garant voor een kater. Dat komt doordat er minder zooi in lichte drank zit. In donkere drank zitten allemaal verschillende stoffen. Die zijn een extra belasting voor je lichaam. En als je lichaam al alcohol moet verwerken, kun je beter niet ook nog al die andere extra stoffen naar binnen werken.  

Ook suikerige drankjes zijn over het algemeen een no-go. De simpele reden hiervoor is dat je de alcohol dan minder proeft. Daardoor drink je er meer van, dus je bent brakker. Laat die cocktails maar staan, dus.

Het drinken van lichte drank kan dus helpen bij het voorkomen van een kater. 

alchohol en kater

#6. Maak optimaal gebruik van supplementen

Het onderzoek naar het gebruik van supplementen bij het bestrijden van een kater is beperkt. Maar er is aangetoond dat sommige supplementen de kater kunnen verlichten. 

Hier komen ze: 

  • Rode ginseng. Uit een onderzoek bleek dat rode ginseng de alcoholconcentratie in het bloed verminderde.
  • Gember. Uit onderzoek blijkt dat het combineren van gember met bruine suiker en mandarijnextract verschillende kater-symptomen verbetert, waaronder misselijkheid.
  • Matcha-poeder: de antioxidanten helpen je lichaam om sneller te herstellen. Een ander voordeel van matcha-poeder is dat het helpt je ​​lever te beschermen.

#7. Drink minder alcohol

Dit wil niemand horen, daarom is het mijn laatste tip. Maar dit is echt de ultieme tip om een kater te voorkomen: minder alcohol drinken

De beste manier om kater te voorkomen, is om minder te drinken. Want hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op een kater. Bovendien wordt de kans op een hele nare kater groter als je heel veel drinkt.

 

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten