• home
  • Lifehacks
  • Je leeft gezond, maar je voelt je niet fit: dit moet je weten over chronische ontstekingen.

Je leeft gezond, maar je voelt je niet fit: dit moet je weten over chronische ontstekingen.

chronische ontsteking

Beweeg je regelmatig en eet je gezond, maar voel je je toch niet altijd fit? Dan kan het zijn dat je last hebt van een chronische ontsteking. Wat dit is en hoe dit ontstaat, leggen we je uit in dit blog. 

Wat is een ontsteking?

Met een ontsteking beschermt je lichaam zichzelf tegen infectie en ziekte. De witte bloedcellen vallen hierbij een bacterie of een virus aan om de ontsteking uit je lichaam te verdrijven. Het is dus eigenlijk een natuurlijk medicijn, waar je zelf niet eens bewust aan hoeft te denken. Hoewel een ontsteking zelf pijnlijk kan zijn, voorkomt je lichaam hier juist mee dat de bron zich kan verspreiden en dat de pijn nog erger wordt. 

Acute ontstekingen

Er zijn twee typen ontstekingen: acuut en chronisch. Een acute ontsteking ontstaat bijvoorbeeld bij een snee of ander klein wondje. Zodra je lichaam merkt dat het verwond is en dat een bacterie binnendringt, valt het deze plek aan. De symptomen kunnen daardoor vrij hevig zijn. Denk hierbij aan een rode plek die gezwollen is, warm aanvoelt en pijn doet. Een acute ontsteking is vaak binnen twee weken over. 

Chronische ontstekingen 

Een chronische ontsteking heeft een minder duidelijke oorzaak en ontstaat niet alleen bij verwondingen. Het kan namelijk ook door langdurige stress of auto-immuunziektes komen. Dit type ontsteking is vaak minder hevig, maar duurt wel langer – over het algemeen meer dan zes weken. De ontsteking is vaak inwendig, waardoor je misschien minder snel door hebt dat dit de oorzaak van je klachten is. 

Er bestaan verschillende typen chronische ontstekingen, die elk op een andere plek in je lichaam voorkomen.

Symptomen van een chronische ontsteking zijn minder goed te herkennen dan die van een acute ontsteking. Voorbeelden zijn vermoeidheid, pijn, gewichtstoename of -verlies, maar ook mentale klachten als depressie of angststoornissen. Dit zijn langdurige klachten, waardoor je niet gelijk merkt dat je een chronische ontsteking hebt. 

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) zit bijvoorbeeld in je longen. Symptomen zijn vermoeidheid, maar ook hoesten en benauwdheid. Van de laatste twee zul je geen last hebben wanneer je een chronische ontsteking in je darmen hebt. Daarbij komen naast vermoeidheid juist klachten als buikpijn of -krampen, diarree en koorts voor. Door deze uiteenlopende symptomen kun je lang rondlopen met een chronische ontsteking voordat je ontdekt waar je klachten vandaan komen. 

Wat kun je zelf doen?  

Een van de gevaarlijkste dingen die je op het internet kan doen, is pijnklachten googelen. De conclusie is namelijk vaak dat je nog maar een paar weken te leven hebt, terwijl dat meestal absoluut niet het geval is. Denk je last te hebben van een chronische ontsteking omdat je al langere tijd aan het hoesten bent of aanhoudende darmklachten hebt? Doe dan een test om erachter te komen wat de oorzaak van je klachten is. Dit kan tegenwoordig online, maar je kunt ook altijd bij de huisarts terecht. 

Wanneer de oorzaak bekend is, kun je gaan kijken wat je kunt veranderen in je (toch al gezonde) levensstijl. Een kleine aanpassing, zoals meer of minder zuivel, of een specifiek vitaminesupplement, kan al snel helpen. Het is daarvoor wel belangrijk om te weten wat je precies moet aanpassen. Schakel daarom specialistische hulp in, zodat je zonder eindeloos zelf experimenteren van je chronische ontsteking af komt. Hulp vragen is ten slotte ook gezond!   

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier