Zo kies je de juiste sportkleding

De juiste sportkleding

Om te zeggen dat sporten belangrijk is, zou een understatement zijn. De redacteuren van The Health Issue zijn stuk voor stuk sportliefhebbers. Bovendien hebben we het geluk dat we diverse sporten kunnen uitproberen voor The Health Issue. Zo heeft Herre zich verdiept in boulderen en Jouke in CrossFit. Tessa verdiept zich vooral in sportvoeding.

Maar in hoeverre heeft sportkleding effect op je performance? In dit blog delen we tips voor de juiste sportkleding.

De juiste sportkleding

Om te beginnen moet je vaststellen wat voor sportkleding je nodig hebt. Dit hangt voor een groot deel af van de sport die je gaat beoefenen. Voor sommige sporten is het heel simpel: ga je zwemmen? Dan heb je badkleding en een zwembril nodig.

Als je gaat hardlopen, heb je in eerste instantie een hardloopoutfit en hardloopschoenen nodig. Maar misschien heb je ook wel baat bij compressiesokken. Compressiekousen zijn hoge sportsokken die nauw sluiten vanaf de enkel tot net onder de knie. De druk die de kousen uitoefenen op je voeten en onderbenen zorgt ervoor dat je spieren minder snel verzuren.

In tegenstelling tot andere sporten, is het moeilijk om een trainingssessie in de sportschool te verbeteren door speciale compressiesokken of een goede zwembroek te dragen.

In plaats daarvan ligt de nadruk op hoogwaardige stoffen, vochtafvoerend en ademend vermogen en gewicht. Het is belangrijk dat je je lekker voelt in je sportkleding en dat je outfit voldoet aan de sportschool-etiquette.

Gezondheidstrends 2020

Sportschool-etiquette

Als het op kleding voor de gym aankomt, zijn er niet enorm veel regels waaraan je je moet houden. De belangrijkste factoren zijn pasvorm, kleur en stijl.

De juiste fit van je sportkleding

Wanneer je gaat trainen in de sportschool, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je outfit perfect past. Ongeacht je work-out: van gewichtheffen tot cardio tot yoga, een perfecte fit is een must. En met perfect bedoelen we kleding die je armen, benen en taille een volledig bewegingsbereik geven om elke oefening aan te kunnen. Het is absoluut niet de bedoeling dat je sportkleding te strak zit.

Volledig bewegingsbereik houdt niet in dat je de meest wijde T-shirts en korte broeken uit je kast moet plukken. Veel merken maken sportkleding die goed aansluit, zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Katoen en polyester blends helpen hier veel bij, dus houd dit soort kledingstukken in de gaten. Vaak zijn joggingbroeken en yoga broeken, shirts en compressiekleding van deze stoffen gemaakt.

Mindfullness is gezond

De ideale fit verschilt per sport. Zo is het erg belangrijk dat je jogging- en yoga broeken in de juiste maat koopt. Yoga is erg intensief. Je beweegt, stretcht en draait. Je moet je vrij in alle richtingen kunnen bewegen. Daarom wordt vaak aangeraden om bij yoga wat strakkere kleding te dragen. Dit zit tijdens de yogales minder in de weg.

Voor CrossFit is een korte broek en t-shirt voldoende. Door de diversiteit aan oefeningen zijn goede CrossFit schoenen een must. Aan de ene kant moeten deze stevigheid bieden tijdens de lift- en krachtoefeningen. Tegelijkertijd moeten ze soepel zijn voor het touwklimmen en hardlopen.

De juiste kleur van je sportkleding

Van performance naar stijl. Bij het combineren van sportkleding wil je er natuurlijk ook fatsoenlijk uitzien. Daarvoor kun je letten op de kleurencombinatie van je shirt en broek. Voorkom dat je top en broek dezelfde kleur hebben. We raden je aan om de kleuren een beetje op te breken. Dit kun je doen door een fel topje te combineren met een grijze of zwarte sportbroek, of andersom.

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten