• home
  • Lifehacks
  • De ultieme handleiding voor het kopen van mondkapjes

De ultieme handleiding voor het kopen van mondkapjes

Mondkapjes kopen handleiding

Door het coronavirus kun je er niet meer omheen: mondkapjes. Ze zijn sinds kort verplicht in de meeste openbare binnenruimtes in Nederland. Je ziet de maskers in alle kleuren en met de meest bijzondere patronen voorbij komen. 

Al die keus maakt het soms lastig kiezen. Welk mondkapje koop je? Medisch of niet-medisch? Groot of klein? En waar kun je allemaal op letten bij het kopen van een mondkapje? Wij leggen het je uit.

Welke soorten mondkapjes zijn er?

Als je nu door de winkelstraat loopt, zie je mondkapjes waar je ook kijkt. Alle grote en kleine winkels hebben ze. Zelfs de kleermaker op de hoek heeft er een nieuwe productlijn bij gekregen. Veel mensen willen een mondkapje kopen, maar welke soorten zijn er?

Grofweg zijn er 3 soorten mondkapjes te onderscheiden: ademhalingsbeschermingsmaskers (FFP-maskers), medische gezichtsmaskers én niet-medische gezichtsmaskers.

FFP-maskers

Als het aankomt op bescherming, werken de FFP-maskers het beste. Ze beschermen tegen zowel stofdeeltjes als virussen in de lucht (zoals corona). Deze mondkapjes worden veel gebruikt in het ziekenhuis door artsen en personeel dat dichtbij besmette patiënten in de buurt komt. 

FFP-maskers zijn wegwerp-mondkapjes. Met andere woorden: je gebruikt ze één keer en daarna gooi je ze weg. De maskers kunnen niet worden gewassen. Heb je dit soort masker een paar uur gedragen? Dan moet je het vervangen voor een nieuwe.

Medische gezichtsmaskers

Medische gezichtsmaskers zijn de tweede variant. Deze mondkapjes beschermen je vooral voor besmetting door de drager van het masker. Ook beschermen ze tegen opspattend vloeistof, door niezen of hoesten. 

Niet-medische gezichtsmaskers

De meeste mensen lopen rond met het derde type mondkapje: niet-medische gezichtsmaskers. Er wordt gezegd dat ze niet direct tegen de kleinste virusdeeltjes beschermen, maar houden ongetwijfeld spetters van anderen tegen.

Niet-medische gezichtsmaskers zijn op te delen in twee categorieën: een wegwerp- en wasbare variant. De wegwerp mondkapjes bestaan vaak uit papier, de herbruikbare mondkapjes uit textiel of stof. Veel mensen maken de laatste variant ook zelf.

Waarop je moet letten bij het dragen van mondkapjes

Er is veel te doen over de mogelijke werking van mondkapjes in de openbare ruimte. Mogelijk helpen mondkapjes de verspreiding van virussen tegen te gaan. Het is daarbij wel belangrijk dat je een mondkapje correct gebruikt.

Een paar veelgehoorde richtlijnen zijn:

  • Was je handen voor en na het op- en afzetten van je masker
  • Zorg dat het mondkapje strak zit
  • Gebruik hetzelfde mondkapje niet te lang

(Bron: Consumentenbond)

Dit artikel is geschreven door Herre

Herre schrijft op The Health Issue vooral over drie van z'n hobby's: sport, reizen en lekker eten.

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier