3 Redenen om een detox te proberen

Detoxen gezond of niet

Detoxen betekent ontgiften. Je lichaam kan een groot deel van de troep zelf opruimen. Maar soms kun je je lichaam wel een steuntje in de rug geven. En dat doe je door te detoxen! Wij geven 3 redenen om eens een detox te proberen. 

Je kunt op talloze manieren detoxen. Een paar voorbeelden: 

  • watervasten;
  • supplementen;
  • sapkuren;
  • klysma’s;
  • oil-pulling.

Met de eerste drie verander je je inname, de laatste twee detox-manieren richten zich op het actief verwijderen van gifstoffen die al in je lichaam zitten. 

Met detoxen help je je lever

Je lever is je persoonlijke detoxmachine. Alle giftige stoffen worden in je lever afgebroken. Geen wonder dat je je afvraagt: maar wie zorgt er dan voor mijn lever? Nou, jij! Door een detox te doen, help je je lever te reinigen

Voor je lever werkt het uiteraard het allerbeste om even minder giftige stoffen tot je te nemen. Onze levers worden vooral blootgesteld aan een overdosis alcohol. Door gezond te eten en geen alcohol te drinken, maak je je lever al heel blij. Ook medicatie kan je lever flink belasten – maar dat heb je in de meeste gevallen ook daadwerkelijk nodig, in tegenstelling tot alcohol. 

Detox juice

Detoxen zorgt voor gewichtsverlies

Om gewicht te verliezen, kun je het beste gewoon gezond eten. Meer onbewerkt plantaardig eten, bijvoorbeeld. Crashdiëten zijn niet goed voor je: je verandert je eetpatronen uiteindelijk niet, waardoor het welbekende jojo-effect optreedt. Maar af en toe een detox daarentegen kan geen kwaad. 

Van een detox kun je afvallen. Dat geldt vooral voor detoxes waarbij je bewust even minder en gezonder eet, bijvoorbeeld een sapkuur. Let er wel op dat je niet te lang alleen maar sappen of water drinkt: dan kun je rekenen op een tekort aan verschillende voedingsstoffen. En let erop dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt, anders verlies je alleen maar spiermassa. Door een korte, effectieve detox kun je je net even wat beter in je vel voelen. 

Detoxen kan je levensstijl verbeteren

Een detox is natuurlijk geen wondermiddel. Maar als je een periode gaat ontgiften, word je je wel bewust van wat je normaal tot je neemt. Door een detoxkuur te volgen, confronteer je jezelf als het ware met wat je normaal in je lichaam stopt. 

Dat betekent niet dat je nooit meer een chipje kunt eten. Maar vaak is die realisatie de eerste stap naar een gezondere levensstijl. Als je merkt dat je je energieker en gezonder voelt, wil je dat ook echt doorzetten! Zo kan een detox bijdragen aan het volgen van een langdurige gezondere manier van leven.  

Af en toe even stilstaan bij wat je iedere dag naar binnen propt is altijd goed. De ene zweert bij een sapkuur, de ander doet aan watervasten. Wat je ook doet: doe het met mate.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten