Inhoud van dit blog
Yup, it’s that time of the year again… De r is weer in de maand. Bereid je voor op snotterende collega’s, dikke truien en soep van je moeder.
In dit blog lees je alles over de meest voorkomende herfstkwaaltjes. En die zijn heel vervelend. Daarom heb ik ook remedies en tips voor je opgezocht. Ik vertel je over de herfstdip, droge huid en lippen en die eeuwige verkoudheid.
Niet alleen herfstkwaaltjes, maar ook seizoensgroenten horen bij de herfst. Check onze lijst met alle herfstgroenten en herfstfruit (+infographic).
Tip: cocktails maken de wereld altijd wat mooier. Eens? Kijk dan naar de lijst met onze lievelingscocktails voor de herfst.
Als jijzelf of iemand in je omgeving symptomen vertoont, kun je verschillende dingen doen. Maar het belangrijkste is erover praten. Mensen met seizoensgebonden depressies keren vaak naar binnen, omdat ze geen energie hebben voor contact met anderen. Zo wordt het alleen maar lastiger om je te kunnen uiten en in actie te komen.
Herfstdip, winterdip en herfstblues zijn geen officiële termen. Toch kent iedereen ze. Officieel worden ze seizoensgebonden depressies genoemd.
Iemand met een herfstdip vertoont depressieve kenmerken zoals:
een sombere houding;
- weinig energie;
- snel emotioneel;
- moeite met slapen;
- rusteloosheid.
Dit kun je doen als jijzelf of iemand in je omgeving depressieve symptomen vertoont:
Het is bijna een wonder als je de koude maanden van het jaar doorkomt zonder snotneus. En al noemen we het in de volksmond ‘kou vatten’, dat klopt eigenlijk niet. Een verkoudheid is namelijk een virus.
Je krijgt het vaak met alles erop en eraan: snotteren, niezen, verhoging, opgezette klieren vlak onder je oren en last van je keel.
Waar die loopneus vandaan komt? De slijmvliezen in je neus en keel maken meer vocht en slijm (snot) aan dan als je niet verkouden bent. Ze zwellen flink op, waardoor je neus dicht gaat zitten.
De #1 remedie tegen je verstopte neus: Veel water drinken! Hierdoor raken je slijmvliezen minder opgezwollen. Je gaat waarschijnlijk ook makkelijker ademen, omdat er meer lucht door je neus komt.
Misschien moet je er niet aan denken, maar sporten kan ervoor zorgen dat je neus minder verstopt raakt.
Hoe goed deze tips ook werken, het liefst ben je natuurlijk niet verkouden. Daarom een paar handige manieren hoe je een verkoudheid kunt voorkomen:
In de herfstmaanden heeft je huid het niet makkelijk. Je huid wordt door de temperatuurverschillen snel droog en voelt schraal aan. Vooral na het douchen kan de huid licht schilferig aanvoelen. Bij sommige mensen kan het zelfs zorgen voor kleine barsten in de huid.
Dat wil natuurlijk niemand.
Dus zocht ik een paar tips die je er vanaf helpen.
Hoe voorkom je een droge huid?
- Smeer je huid in met (vette) crème. Veel mensen vinden vaseline prettig.
- Sta korter onder de douche. Te lang (en te warm) douchen kan je vochtbalans verstoren.
- Was je handen niet te warm en gebruik zo min mogelijk zeep.
- Drink voldoende water. (Maar niet te veel water, want dat is ook gevaarlijk)
- Houd de verwarming zo laag mogelijk. Zo blijft de atmosfeer vochtig en droogt je huid minder of zelfs niet uit.
Je lippen zijn erg dun en kunnen geen talg of zweet aanmaken. Hierdoor voelen ze snel droog en schraal aan als het koud is.
Hoe kouder het is, des te lastiger het is om je lippen vochtig te houden. Het is heel verleidelijk om je lippen vochtig te maken met je tong. Doe dit niet! Speeksel droogt lippen alleen maar meer en sneller uit.
Het is ontzettend vervelend als je keelpijn hebt. Keelpijn komt vaak voor als het kouder wordt en dan laat iedereen zich erdoor verrassen. Veel mensen krijgen keelpijn als ze verkouden zijn. In sommige gevallen kan het zo heftig zijn, dat je er koorts van krijgt.
Je kunt keelpijn krijgen door een virus. Dit virus is besmettelijk en kan worden overgedragen als iemand praat of hoest. Er komen dan kleine druppels speeksel vrij, die jij vervolgens weer inademt.
Je hebt nog meer mogelijk oorzaken van keelpijn. Rokers lopen bijvoorbeeld een groter risico op keelpijn dan niet-rokers.
En als afsluiter de beste tip ever…
NEEM EEN GEMBERSHOT!
Myron was 10 jaar lang topschaatser en is nu fulltime fitness freak. Voor The Health Issue deelt hij nu zijn kennis over een gezonde lifestyle. En gembershots.