Deze foodtrends zijn trending onder millennials

Boerenkool superfood

De millennial leeft gemiddeld veel bewuster dan voorgaande generaties. Dit heeft enorme impact op de bestaande (fast)food-industrie. Voor een millennial is het bijvoorbeeld heel normaal om een sojamelk-cappuccino met agavesiroop te bestellen. De millennials (ook wel Generatie Y genoemd) zijn een demografische generatie. Simpel gezegd horen mensen die geboren zijn tussen 1980 en 2000 bij deze generatie.

Millennials zijn een groep om rekening mee te houden. Wij behandelen de foodtrends die belangrijk zijn voor deze bewuste generatie.

Lokaal voedsel 

Het concept ‘van boer tot bord’ is niet nieuw. Toch speelt het een grote rol in de levensstijl van millennials. Voor deze groep 20-plussers is het superbelangrijk dat het voedsel dat ze consumeren lokaal geoogst en gemaakt wordt. Denk aan ambachtelijke broden in de bakkerij in de binnenstad, ambachtelijk gebrouwen biertjes en natuurlijk de boeren- en verswarenmarkt in de stad.

Waarom lokaal voedsel zo belangrijk is voor millennials? Er is steeds meer interesse in waar voedsel vandaan komt en lokaal geproduceerd eten. Dit is beter voor het milieu en voor de lokale economie. Je kunt ervan uitgaan dat alles wat lokaal geproduceerd is, wordt gewaardeerd door millennials. 

Ook interessant: dit is de ultieme kookboeken top 10.

verswaren markt

Natuurlijke, biologische, verse en pure ingrediënten  

Millennials houden van natuurlijke en biologische producten. Dit is dan ook een van de redenen dat lokaal geoogst en geproduceerd voedsel zo populair is. Vaak is dit verser en natuurlijker dan alternatieven in de supermarkt. Voor millennials geldt dat authenticiteit en kwaliteit zwaarder wegen dan prijs.  

De millennial-generatie is kritischer op verpakte producten. Ze controleren de etiketten en zijn minder loyaal aan merken. Ook het imago van het merk is belangrijk. 

Authentiek eten

Millennials zijn een van de drijvende krachten achter de vraag naar authentieke smaken. Die authenticiteit gaat niet per se over een puristische benadering van inheemse recepten. 

Sushi kan dus geïnspireerd zijn op de Japanse keuken, maar hoeft niet de smaak en vorm van sushi uit de straten van Kyoto precies na te bootsen. Dit sushi restaurant in Den Bosch doet er bijvoorbeeld alles om de authenticiteit van sushi te waarborgen. 

Sushi trend 2021

Boerenkool 

Gezonde groene smoothies, boerenkool-salades, boerenkool-chips. Millennials zijn dol op boerenkool, want het is een goedkope superfood. Het zit bomvol gezonde voedingsstoffen, vitamines en mineralen. 

Plantaardig eten

De millennial-generatie is sociaal en maatschappelijk betrokken. Zij zijn kritisch op de herkomst van hun voedsel en welke gevolgen hun eetpatroon heeft op dierenwelzijn, het milieu en hun eigen gezondheid. 

Een plantaardig dieet (whole food plant based diet) is gebaseerd op de volgende principes:

  • Whole food is natuurlijk en onbewerkt voedsel. Dat betekent ongeraffineerd of minimaal geraffineerde ingrediënten. Nepkipstukjes valt niet onder whole food. 
  • Plantaardig houdt in dat al het voedsel afkomstig is van planten en geen dierlijke ingrediënten bevat. Zoals vlees, vis, melk of eieren.

Als je een écht plantaardig dieet volgt, eet je dus alleen natuurlijke en minimaal bewerkt plantaardig voedsel.

Wil je een keer vegetarisch koken?

In dit blog delen we de zeven beste vegetarische kookboeken. Elk boek heeft zijn eigen unieke kenmerken, van kindvriendelijke recepten tot gerechten die in één bakplaat worden bereid. De boeken zijn geschreven door gerenommeerde auteurs zoals Jamie Oliver en Yotam Ottolenghi.

Plantaardig eten

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten