man houdt een powernap

Is een powernap goed of slecht voor je?

Powernaps: de ene raadt ze af, de ander zegt dat het wonderen doet. Wij geven de voordelen en nadelen van dit middagdutje.

Maar eerst: Wat zijn powernaps? 

Powernap betekenis

Een powernap is een kort dutje van ongeveer 15 tot 25 minuten. De meesten houden maximaal een half uur aan. De meeste mensen die overdag een dutje doen, gaan na de lunchtijd even slapen.

De beste tijd verschilt per persoon, maar het is het beste om voor 3 uur ’s middags te slapen. Anders schop je je biologische klok in de war en slaap je ‘s avonds niet.

Tip: kun je ’s nachts moeilijk in slaap vallen? Van deze drankjes wordt je slaperig.

Betekenis van powernap

Wat zijn de voordelen van een powernap?

Een powernap kan helpen om je concentratie weer op peil te krijgen. Je bent na een kort slaapje weer scherp, zodat je de hele middag en avond door kunt. 

De voordelen van een powernap op een rij

  • Een powernap is erg gezond, een kort slaapje vermindert spanning en stress.
  • Je lichaam en geest krijgen rust.
  • Een powernap geeft een boost aan je concentratievermogen
  • Dankzij een powernap neemt je productiviteit neemt toe
  • Na een powernap ben je creatiever
  • Uit onderzoek van NASA blijkt dat je geheugencapaciteit toeneemt, waardoor je beter in staat bent om dingen te leren.

Powernap voordelen

Als je een powernap doet, blijf je in je lichte slaap. Je hersenen krijgen dus een mini-herstart, zonder dat je gebroken wakker wordt, omdat je midden in een diepe slaap zat. Win-win dus.

Pro tip: als je een kopje koffie drinkt voordat je begint met je awesome power nap, wordt je helemaal fris wakker. Dat komt doordat de cafeïne even nodig heeft om in te kicken. Precies als jij wakker wordt, begint de koffie te werken. Perfect!  

Lees ook: 8 scriptie-tips van een ervaringsdeskundige

Sommige mensen zijn trouwens fan van wat ik de alternatieve powernap noem. Deze duurt 90 minuten. Waarom zo lang? Na anderhalf uur heb je 1 remslaapcyclus gehad. 

Je wordt wel wat vermoeider wakker dan een korte powernap, maar sommigen zweren hierbij. De rest van de middag en avond schijn je er namelijk meer profijt van te hebben. 

Heb je weinig tijd? Het schijnt dat je zelfs na 5 minuten slapen de voordelen al merkt. Heb je last van een herfstdip? geef je lichaam een boost met cayennepeper.

Wat zijn de nadelen van een powernap?

Vervelend aan middagdutjes: als je vergeet je wekker te zetten, dan slaap je te lang en word je groggy wakker. Dat was nou net niet de bedoeling… 

Het is trouwens niet zo dat je met een powernap een slaaptekort kunt inhalen. Als je ‘s nachts weinig slaap krijgt, of ‘s avonds laat in slaap valt, dan repareer je dat niet met een middagdutje. Zorg er dus voor dat je ‘s nachts genoeg uur slaap krijgt

Powernaps zijn perfect om weer even scherp te worden, maar je kunt ze niet gebruiken om je slechte nachtrust in te halen. Weet je dat ook weer!