• home
  • Lifehacks
  • Slaapproblemen? Slaap-oordoppen voor een betere nachtrust

Slaapproblemen? Slaap-oordoppen voor een betere nachtrust

slapende vrouw in bed

Goede slaap is heel belangrijk voor je. Hoe je hebt geslapen, bepaalt namelijk hoe jij je overdag voelt.

Om de kans op een goede nachtrust te vergroten, schakelen steeds meer mensen een beetje hulp in. De een zweert bij slaapdrankjes, terwijl een ander liever yoga of mindfulness gebruikt om zen te worden. In dit blog bespreek ik een andere, makkelijk in zetten methode: slaap-oordoppen

Want hoe graag we iedere nacht ook 8 uurtjes van de wereld zijn, het lukt lang niet altijd. Misschien ben je ‘s avonds te druk in je hoofd waardoor je moeilijk in slaap komt. Maar het kan ook zijn dat je buren hebt die ervan houden om 4 dagen per week een feestje te vieren.

Die laatste, omgevingsgeluid, is één van de meest gehoorde stoorzenders als het op slaap aankomt. Van een snurkende partner tot luidruchtige buren – storende omgevingsgeluiden houden je wakker.

Wat zijn slaap-oordoppen?

Slaap-oordoppen zijn kleine dopjes die je in je oren plaatst tijdens het slapen. Ze zijn er in verschillende varianten. Van zacht of hard, groot of klein, het doel is altijd gelijk: omgevingsgeluid dempen zodat jij beter gaat slapen.

Grof genomen zijn er twee categorieën slaap-oordoppen: standaard en op maat gemaakte oordoppen. In de standaard en op maat gemaakte oordopjes zit geen technologie verwerkt. Er zijn ook oordopjes waarbij dit wel het geval is, met zogeheten noise-masking technologie (waarover later meer).

Tip: wat zijn de voordelen van slapen in een koude slaapkamer?

De voordelen van slaap-oordoppen

Betere slaap betekent betere gezondheid

Zoals ik eerder al schreef is slaap essentieel voor je gezondheid. Langdurig slecht slapen kan dan ook serieuze gevolgen hebben voor hoe jij je voelt. Een goede nachtrust vermindert de kans op een hoge bloeddruk en een depressie.

Goedkope oplossing

Ook als het op je gezondheid aankomt, negeren de meesten van ons kleine pijntjes in het begin. Pas als het echt erg is, doen we er iets mee. En dan zijn de zorgkosten soms niet mals. Slaap-oordoppen kosten niet veel en zijn een goedkope oplossing voor veel lichte slapers. Je kunt ook proberen om je slaap te verbeteren door een slaap-app te gebruiken. 

Is slapen met oordoppen schadelijk?

Sommige mensen vragen zich -terecht- af of het schadelijk is om elke nacht met oordoppen in te slapen. Het korte antwoord: nee, mits je je oren én doppen goed schoonhoudt. Doe je dat, dan hoef jij je geen zorgen te maken.

Wanneer je vaak oordoppen gebruikt, kan er zich oorsmeer opbouwen. Als je je oren niet schoonhoudt, kun je daar op termijn last van krijgen. Daarnaast zijn sommige oordoppen een ideale omgeving voor bacteriën. Ook dit kan een oorontsteking veroorzaken.

Als gevolg van teveel oorsmeer of een oorontsteking, kan je gehoor tijdelijk verminderen. En ook al bestaan er ergere dingen in het leven, prettig is het niet.

Soorten slaap-oordoppen

Oké, nu je al iets meer over slaap-oordoppen weet is het tijd om de verschillende varianten toe te lichten. Ik geef je per categorie een voorbeeld.

Standaard (universele) slaap-oordoppen

Deze standaard oordoppen zijn de populairste variant en worden meestal gemaakt van schuim. Met ‘standaard’ doel ik trouwens op de maat: vrijwel iedereen past ze, het is een one size fits all. Door ze fijn te knijpen, worden ze kleiner en passen ze gemakkelijk in je gehoorgang.

Deze oordoppen zijn verreweg de goedkoopste optie van de drie: voor een paar euro heb je ze al. In de meeste gevallen koop je deze oordopjes niet per paar, maar in een doosje met een stuk of zes. Het zachte en poreuze schuim waarvan deze oordopjes worden gemaakt, is trouwens een perfecte leefomgeving voor bacteriën. Vervang de oordopjes dus regelmatig!

Het is trouwens goed om van jezelf te weten of je kleine of grote gehoorgangen hebt. Als de oordopjes eigenlijk iets te groot zijn voor jouw oor, krijg je na een paar dagen last. Zelf heb ik relatief smalle gehoorgangen en voor mij is dit dus iets waarop ik moet letten.

Een iets duurdere, standaard variant is SleepSoft van Alpine. Een paar van deze oordoppen kost ook niet veel, meestal tussen de 10 en 15 euro. Het voordeel van de Sleepsoft ten opzichte van de ‘bulk’ oordoppen is dat er zachte filters in zitten waardoor ze ook voor zijslapers comfortabel blijven zitten. Daarnaast maak je ze makkelijk schoon met een bijgeleverd staafje.  

De standaard oordoppen zijn perfect voor als je niet te veel geld wilt uitgeven en toch beter wilt slapen.

Op maat gemaakte slaap-oordoppen

Naast de standaard oordoppen kun je er ook voor kiezen om oordoppen op maat te laten maken. Ze zitten vaak beter dan hun goedkopere tegenhanger dankzij de perfecte pasvorm. Deze oordoppen bestaan meestal uit siliconenmateriaal en worden aangemeten tijdens je bezoek aan een expert.

Belangrijk om mee te nemen in je besluit is dat er zowel zacht als hard silicoon bestaat. De harde variant heeft als voordeel dat je ze lang kunt gebruiken, maar ze zijn niet heel comfortabel tijdens het slapen. Oordoppen van zacht materiaal hebben een betere fit en zitten vaak iets lekkerder.

Het comfort en de demping kwaliteit van op maat gemaakte oordoppen, maken dat ze populair zijn onder lichte slapers. Ze blokkeren voornamelijk geluid met lage frequenties. Denk hierbij aan geluiden zoals gesnurk of door je straat rijdende auto’s. De hogere frequenties, zoals het geluid van je wekker of een huilende baby, hoor je nog wel.

Slaap-oordoppen met noise-masking technologie

Een paar jaar geleden kwam audio-baas Bose met een bijzonder product op de markt: de Bose noise-masking sleepbuds™. Deze oordoppen zijn speciaal ontwikkeld voor nachtrust; ze zitten lekker en maskeren omgevingsgeluid door rustgevende geluiden af te spelen. 

Enthousiast geworden? Dan heb ik slechts nieuws voor je. De oordoppen inmiddels niet meer verkrijgbaar. De sleepbuds™ bleken problemen te hebben, waarbij met name de accu van de oordopjes kuren had. Om die reden is Bose, voor nu, gestopt met het produceren van dit innovatieve product. Terug naar de tekentafel dus.

Ondanks de problemen met het product waren de reacties heel positief. Klanten gaven aan dat ze heerlijk sliepen, ook wanneer er veel omgevingsgeluid was. Wat nu? In de tussentijd werkt Bose ongetwijfeld hard door aan een verbeterde versie van hun innovatieve product.

Top 3 slaap-oordoppen

We hebben een top 3 van slaap-oordoppen samengesteld. Door de verhalen en ervaringen van kopers te lezen, kregen we een goed beeld van de voor- en nadelen van diverse modellen.

3. Op maat gemaakte slaap-oordoppen

Op nummer 3 staan de op maat gemaakte slaap-oordoppen. Als je oordoppen op maat laat maken, weet je in ieder geval zeker dat ze goed zitten. Door de perfecte pasvorm wordt omgevingsgeluid heel goed geblokkeerd. Je kunt eindelijk weer rustig slapen. Ik hoor je al zeggen, waarom staan ze dan niet op nummer 1? Nou, vanwege het relatieve prijsverschil met de andere plugs. Daardoor is de drempel om te kopen voor veel mensen aan de hoge kant. Misschien vind je het fijner om eerst goedkopere oordoppen uit te proberen, zodat je went aan het idee. Zo kun je bepalen of je het de investering waard vindt.

2. Sleep Plugs van Get Plugged

Volgens Get Plugged zelf zijn deze Sleep Plugs de zachtste oordoppen op de markt. Ze zitten hierdoor erg comfortabel, zo valt te lezen in de meeste reviews. Voor een enkeling zijn deze oordoppen bijna te zacht, waardoor ze lastig zijn in te brengen. Waarom dan nummer 2? Ze kosten nog geen tientje. Daar kun je geen buil aan vallen.

1. SleepSoft van Alpine

De naam van deze oordoppen verklapt het al een beetje: met deze doppen in je oren sleep je soft. Ik heb de SleepSoft van Alpine op 1 gezet op basis van de tientallen zeer positieve reviews die ik voorbij zag komen. Deze oordoppen zitten niet alleen comfortabel, ze dempen omgevingsgeluid tot maar liefst 25 dB. Ze werken wat dat betreft dus beter dan de meeste universele oordoppen en zijn daarnaast nog steeds schappelijk geprijsd ook.

Als je door omgevingsgeluid last hebt van gebroken nachten, bieden slaap-oordoppen een vrij eenvoudige oplossing. Zet het omgevingsgeluid uit en slaap makkelijker door. Je zult snel merken hoe het niet alleen je nacht, maar ook je dag, positief beïnvloedt.

Het is wat mij betreft in ieder geval het proberen waard.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten