Striae en cellulite: wat is het? 

Striae en cellulite

Iedereen kent cellulite en striae: strepen of bobbeltjes op je huid. Maar wat is het nu precies? Hoe ontstaat het, en kun je er iets tegen doen? Wij leggen het uit. 

Striae door snelle groei 

Striae of striemen zijn strepen op je huid. Zowel mannen als vrouwen kunnen striae hebben. Deze striemen ontstaan als je sneller groeit dan je huid kan bijbenen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je langer wordt, aankomt, zwanger bent of als je krachttraining doet. Of en hoeveel je het krijgt, is deels erfelijk bepaald.

Bij het ontstaan kan striae roze of lichtpaars zijn. Na verloop van tijd vervaagt de kleur meestal en wordt het lichter. Uiteindelijk is de kleur van striae vaak net iets lichter dan je huidskleur. Soms kan striae een beetje jeuken of gevoelig zijn, maar het heeft verder geen negatief effect op je gezondheid. Wist je dat meer dan de helft van de vrouwen striae heeft? 

Cellulite door hormonen 

Cellulite wordt ook wel sinaasappelhuid genoemd. Het ziet eruit als kleine bultjes of putjes op je huid. Dit ontstaat door een minder goede bloedcirculatie en vochtafvoer. Hierdoor kan je lichaam moeilijk vet, afvalstoffen en vocht afvoeren. 

Cellulite komt vaker voor bij vrouwen, maar het kan ontstaan bij ieder gewicht en bij ieder geslacht. Veel mensen denken dat cellulite betekent dat je overgewicht hebt, maar dat is dus absoluut niet het geval.

Vooral het hormoon oestrogeen veroorzaakt cellulite. Dat is de reden dat vrouwen het vaker hebben dan mannen. Daarnaast heb je een grotere kans op cellulite als het in je familie zit. Het is net als striae niet gevaarlijk of schadelijk en je hoeft je er dus geen zorgen om te maken.  

Kun je striae en cellulite voorkomen? 

Het is lastig om striae en cellulite te voorkomen. Deels ontstaat het gewoon doordat je lichaam door de jaren heen verandert. Je kunt de kans op de hoeveelheid en heftigheid van de striae en cellulite wel verkleinen. Als je (veel) overgewicht hebt, kan het zijn dat je meer last hebt van striae en cellulite. Een ongezonde levensstijl en weinig bewegen vergroot ook de kans op cellulite. Zorg dus voor voldoende beweging, een goede levensstijl en een gezond gewicht. Dit is sowieso goed voor je: de egalere huid is een leuke bijkomstigheid. 

Wat te doen tegen cellulite 

Cellulite is iets wat bij je lichaam hoort. Toch kan een gezonde leefstijl en regelmatig sporten bijdragen aan minder cellulite. Bindweefselmassages hebben voor sommige mensen ook een positief effect: hiermee stimuleer je de doorbloeding. 

Daarnaast zijn er speciale crèmes en oliën te verkrijgen die anti-cellulite zijn. Deze producten zorgen onder andere voor een verbeterde bloedsomloop en voorkomen dat je vocht vasthoudt.

Wat te doen tegen striae 

Je kunt minder tegen striae doen dan tegen cellulite. Je groeit nu eenmaal in de puberteit, of tijdens een zwangerschap. Striae door krachtsporten kun je beperken door je spiermassa rustig op te bouwen.

Striae is dus niet helemaal te voorkomen, maar je kunt je huid zeker een handje helpen. Er zijn verschillende soorten crèmes en oliën die anti-striae werken. Als je preventief smeert, is je huid elastischer en flexibeler. Zo ondersteun je je huid bij een snelle groei, bijvoorbeeld bij een zwangerschap. Ook als de striemen eenmaal zijn ontstaan, kunnen deze producten helpen met het vervagen en hydrateren van je striemen. Hierdoor verminder je ook eventuele jeuk. 

Alles op een rij over cellulite en striae

Vrouwen én mannen hebben te maken met cellulite en striae. Het is deels genetisch bepaald of je er last van krijgt en het is niets om je voor te schamen. Deze tekeningen op de huid zijn ook niet gevaarlijk of ongezond. 

Een gezonde leefstijl draagt bij aan een gezondere en veerkrachtige huid. Daarnaast zijn er crèmes en oliën die je huid helpen bij het verminderen van striae en cellulite. Zo ondersteun je je huid en lichaam op verschillende manieren.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten