Wat gebeurt er bij te veel water drinken?

Te veel water drinken risico sport

Hoeveel water per dag moet je drinken?

Water is goed voor je. De meeste mensen drinken standaard zelfs te weinig water. Maar water is niet altijd goed voor je. Je kunt ook veel te veel water drinken. 

Maar wees gerust: je drinkt niet zomaar te veel.

Maar áls je te veel liter water per dag drinkt, is dit wel gevaarlijk. Dan kun je een watervergiftiging krijgen. In het ernstigste geval kan te veel water drinken leiden tot de dood.  Hieronder leg ik uit hoeveel liter water op een dag je maximaal kunt drinken en hoeveel je normaal moet drinken.

En als bonus ontkracht ik een paar fabeltjes. 

Hoeveel liter water mag je maximaal drinken per dag? 

Dit verschilt per persoon. Maar gemiddeld gezien kan je lichaam maximaal 8 tot 10 liter water per dag verwerken. Een klein, tenger persoon kan minder water verwerken dan een zwaar en lang persoon.

Hoeveel liter water je drinken kunt, hangt dus van je lichaamsgewicht af. Maar ook van wat je doet. Als je gesport hebt, of het is warm weer, heb je meer water nodig dan wanneer je stilzit op een kantoor van 18 graden. 

te veel water drinken risico's  infographic
infographic over water drinken en de risico’s van te veel water drinken

Wat gebeurt er als je teveel water gedronken hebt?

Als je meer dan 8 tot 10 liter water drinkt, dan komen je nieren in de problemen. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je te veel drinkt, kunnen je nieren de enorme hoeveelheid water niet aan. Daardoor ontstaat een tekort aan natrium in je bloed: dan heb je een watervergiftiging. In het ernstigste geval kun je acuut overlijden.

Een teveel aan water kan ook leiden tot vochtophoping in de hersenen. Een grote hoeveelheid liter water per dag is gevaarlijk, dus.  

Daarnaast is veel water in korte tijd drinken ook niet goed. Dan hoef je niet eens aan de 8 liter te komen. Maar ook als je bij warm weer of na het sporten in één keer 4 liter water achterover slaat, bestaat de kans dat je dit niet kunt navertellen. Dat is te veel vocht voor je nieren. 

Tip: is watervasten gezond of ongezond

Bij warm weer of als je sport, is het goed om te drinken. Maar dit kun je beter gedurende de dag of work-out verspreiden. 

Het is echt niet dodelijk om na het sporten 1 liter water te drinken. Maar het is veel beter om tijdens het CrossFit te hydrateren. Hetzelfde geldt voor een warme dag. Als je de hele dag op het strand ligt, kun je beter de hele dag door water drinken, in plaats van bij thuiskomst heel veel. Je loopt dan het risico van te veel water drinken. 

Hoeveel water moet je drinken per dag? 

Dat betekent natuurlijk niet dat je nu angstig naar je flesje water hoeft te kijken. De aangeraden hoeveelheid water per dag is 1,5 tot 2 liter. En de meeste mensen redden dat niet eens.

Je krijgt ook vocht binnen via je eten, zoals groente en fruit. Dit is gemiddeld zo’n 900 ml. Dat zit niet bij de 1,5 liter water per dag in. Dat komt er nog bovenop. Naast vocht uit eten moet je dus nog wel aardig wat water (of andere dranken) drinken. 

Hoeveel is 1,5-2 liter water nou precies?

Ik neem aan dat jij je water niet in literflessen drinkt, maar in flesjes, bidons of glazen. Hoeveel glazen water per dag moet je drinken voor voldoende vocht?

Hoeveel glazen water per dag?

De hoeveelheid glazen water voor 1 liter verschilt per glas. Als je ervan uitgaat dat een glas zo’n 330 ml is, dan is 1 liter water 3 glazen. Als je 6 glazen water drinkt, heb je dus al 2 liter water binnen.

Hoeveel flesjes water per dag? 

Een flesje voor naar je werk, college of school is meestal 450-500 ml. Bij 3 waterflesjes heb je dus al 1,5 liter binnen, en bij 4 flesjes 2 liter. 

Wat ik zelf meestal doe om voldoende water te drinken: voor 11 uur ’s ochtends ‘moet’ ik mijn eerste flesje leeg hebben, voor 2 uur de tweede en voor 5 uur de derde. Zo drink ik vrij gemakkelijk anderhalf liter water. En daarbij drink ik de hele dag door ook nog andere dranken, zoals koffie en thee. 

En ’s avonds een wijntje, maar dat telt dan weer niet. 

Drink ik te veel of te weinig water?

De kans dat je niet genoeg water drinkt is in principe groter dan dat je te veel water drinkt.

Maar de consequenties van een watervergiftiging kunnen fataal zijn. Het is dus niet zo dat je na een halve marathon bij warm weer in één keer 10 glazen water moet drinken. Je lichaam kan maximaal een liter vocht per uur verwerken. 

Je gaat niet direct dood van een beetje te veel water. Maar vooral als je sport, moet je erop letten dat je niet per ongeluk te veel water drinkt, omdat je denkt dat dat goed voor je is. Er zijn genoeg mensen die dit niet meer kunnen navertellen.

Water drinken & afvallen

Je ziet online of in weekbladen vaak staan dat veel water drinken goed is om af te vallen. 

Is water drinken goed voor je? Ja. Vooral omdat de kans groot is dat je nu te weinig water drinkt. Is water een wondermiddel? Nee. Je valt er niet miraculeus van af. Het is veel beter voor je dan frisdrank met suiker of jus d’orange, maar je wordt niet ineens superslank als je liters water drinkt. In principe stilt water het hongergevoel, maar je hebt niet voor niets honger. Je kunt geen complete maaltijden vervangen met water. 

Sommige crashdiëten hebben een soort ‘water-cleanse’ bedacht. Dan mag je 1 dag alleen water drinken. Newsflash: dat is niet goed voor je. Je lichaam heeft niet alleen water nodig, maar ook energie. En dat zit niet in water. Je zorgt zo dus niet voor een gezond lichaam.

Bovendien verhoog je met zo’n waterdieet de kans op een watervergiftiging enorm. Want ja, je hebt honger. Dus dan drink je maar meer water. En we hebben net vastgesteld dat dat niet goed is. Niet doen, dus.

4 fabels over water drinken

#1. Koffie onttrekt vocht

Als je te veel of te weinig drinkt, kan dat water zijn. Maar ook andere dranken zoals groene thee (matcha poeder), koffie (cafeïne) of melk tellen hiervoor mee.

Nu denk je misschien: huh, maar koffie onttrekt toch vocht aan je lichaam? 

Dat is dus een fabeltje.

Je kunt prima koffie drinken, en dat telt dan ook mee voor je 1,5 tot 2 liter vocht. Of het draagt bij aan je wateroverschot. 

In tegenstelling tot koffie, draagt alcohol niet bij aan je vochthuishouding. Die koppijn na een avondje drinken komt 9 van de 10 keer door een vochttekort. Dus mocht je denken: ha, ik drink dagelijks 8 glazen bier, dus ik zit goed, dan heb ik slecht nieuws voor je. Op meerdere vlakken. 

#2. Je valt af als je veel water drinkt

Hier hebben we het net over gehad, maar ik wil het toch nog een keer benadrukken, omdat het een hardnekkige en potentieel gevaarlijke fabel is. Water drinken om af te vallen ‘helpt’ omdat het je hongergevoel stilt, zodat je niet te veel eet. Maar water is gewoon water, en geen wondermiddel. Te weinig water is inderdaad niet goed voor je. Dan worden afvalstoffen niet goed afgevoerd. 

Maar je valt niet magisch af als je je oude eetpatroon vasthoudt en meer water drinkt. Het is wel zo dat water minder calorieën bevat dan bijvoorbeeld cola. Dus het kan zeker geen kwaad om die zoete drankjes (inclusief vruchtensappen) te vervangen door water. 

Als je wilt afvallen, moet je anders gaan eten. 

#3. Je krijgt een mooiere huid van veel water

Ook dit is niet automatisch waar. Veel water drinken voor je huid kan je huid inderdaad mooier maken, maar alleen als je normaal te weinig water drinkt. Als je sowieso al genoeg drinkt, helpt nog meer water niet voor een betere huid. 

#4. Het maakt niet uit wanneer je drinkt, als je maar drinkt

Nee. Die 1,5 tot 2 liter water per dag moet je wel over de dag verdelen. Het helpt dus niet om vlak voor het slapen gaan nog een jumbofles water naar binnen te klotsen. Dan moet je ’s nachts alleen maar steeds naar de wc. 

Je hoeft dit ook weer niet te overdrijven. ’s Nachts water drinken is niet nodig, dus je hoeft je wekker niet te zetten om een glas water te drinken. Je kunt wel een glas naast je bed zetten voor als je ’s ochtends wakker wordt.  

Door deze fabel drinken mensen vaak na het sporten in één keer veel te veel. Hierdoor vergroten ze het risico op een watervergiftiging, omdat ze niet doorhebben dat te veel vocht in één keer niet goed is. 

Conclusie: hoeveel water mag je drinken?

Drink niet meer dan 1 liter per uur of 8 liter per dag. Drink wel ten minste 1,5 liter vocht per dag. Niet alleen water, maar ook andere dranken tellen hiervoor mee. Zelfs koffie. En trap niet in de fabeltjes.

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten