5 tips om te besparen op je zorgverzekering

Zorgverzekering kiezen voor gezin

De premie die je voor je zorgverzekering betaalt stijgt ieder jaar. Kiezen voor de goedkoopste zorgverzekeraar is niet altijd de beste optie. Maar er zijn een aantal slimme tips waarmee je kunt besparen op je zorgverzekering, zonder in te leveren op kwaliteit. 

In dit blog delen we onze 5 beste tips om het maximale uit je zorgverzekeringspremie te halen. 

1. De juiste zorgverzekering kiezen

Dit lijkt misschien een open deur, maar besparen begint bij het kiezen van de juiste zorgverzekering. De premies stijgen ieder jaar, de zorgverzekering die je dit jaar hebt kan volgend jaar tientallen euro’s duurder zijn. Maak daarom altijd gebruik van een zorgvergelijker om de aanbieders te vergelijken. 

2. Aanvullende verzekering of niet?

Als je een zorgverzekering gaat afsluiten, kies je dan een basisverzekering? Of neem je ook een aanvullende verzekering voor fysiotherapie, de tandarts of brillen en lenzen? 

Of je een aanvullende verzekering nodig hebt, hangt aan de ene kant van je leefsituatie af. Hoe aannemelijk is het dat je bijvoorbeeld extra fysiotherapie nodig hebt? Aan de andere kant is het een simpele rekensom. 

Voorbeeld: je twijfelt over een extra tandartsverzekering, want dan wordt je periodieke controle gedekt door je zorgverzekering. Je legt de kosten van de premie en de kosten van een periodieke controle naast elkaar. En dan kom je erachter dat je meer zou betalen voor je premie dan voor twee consults. 

Het hangt natuurlijk af van je leefstijl en gezondheid, maar in dit voorbeeld is het goedkoper om de tandarts rechtstreeks te betalen. 

Gezonde lifestyle zorgverzekering

3. Betaal de premie per jaar

Sommige zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om de premie in één keer te betalen. Als je hiervoor kiest, betaal je in januari de volledige premie vooruit. In ruil daarvoor krijg je een korting van 3%.

Voorbeeld: een gezin (2 volwassenen en 2 jonge kinderen) betaalt iedere maand € 220,- aan zorgverzekeringspremies. Dat is € 2.640,- per jaar. Als je de korting in mindering brengt bespaar je ongeveer € 80,- als je de hele premie in één keer betaalt. 

4. Kinderen meeverzekeren

Heb je kinderen onder de 18? Goed nieuws: kinderen kun je gratis meeverzekeren. Je schrijft ze bij op de verzekering van jou of je partner. Hebben jij en je partner dezelfde dekking? Dan maakt het niet zoveel uit bij wie je je kinderen inschrijft. 

Maar als jij of je partner een andere dekking hebben, kun je besparen door je kind bij te schrijven bij degene met de meest uitgebreide verzekering. Je kind heeft dan automatisch dezelfde dekking.

5. Bespaar op je eigen risico

Als je gezond leeft, gezond bent en niet verwacht dat je het komende jaar extra zorgkosten gaat maken kun je flink besparen door je eigen risico te verhogen. 

Je hebt altijd een verplicht eigen risico van € 385,-. Dat houdt in dat je de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf moet betalen. 

Door je eigen risico te verhogen, krijg je korting op je maandelijkse premie. Je kunt je eigen risico in stappen van € 100,- verhogen tot maximaal € 885,-. Dit levert gemiddeld € 15,- tot € 20,- korting per maand op. 

Dat lijkt natuurlijk als een goede deal. Maar bedenk goed of dit echt verstandig is. Als je toch ineens veel zorgkosten maakt, ben je verplicht om dit tot € 885,- zelf te betalen. En dat is natuurlijk een flinke klap geld. Denk dus goed na over de keuzes die je maakt bij het aanpassen van je zorgverzekering.

Dit artikel is geschreven door Herre

Herre schrijft op The Health Issue vooral over drie van z'n hobby's: sport, reizen en lekker eten.

Gerelateerde berichten

🏋️ Ontvang een voedingsplan op maat

Start hier