Word je soms moe wakker? Of voel je je na het slapen allesbehalve fit en uitgerust? Het verbeteren van je slaap kan je leven een enorme boost geven. In dit blog delen we praktische tips en tricks die je kunnen helpen om je slaap te verbeteren.
Waarschijnlijk heb je wel eens van de drie R’en gehoord. Ze staan voor rust, reinheid en regelmaat. Vroeger waren ze zo gek nog niet. Toen wisten ze het al: goede slaap doet wonderen. De slaaptips in dit blog zijn voor een groot deel gebaseerd op het advies van rust, reinheid en regelmaat van vroeger.
Een goede nachtrust is letterlijk van levensbelang, voor iedereen. Onvoldoende slaap verhoogt het risico op blessures en chronische gezondheidsproblemen als diabetes, depressie en hartaandoeningen.
Het kan moeilijk zijn om een goede nachtrust te krijgen. Er zijn 1001 redenen die slecht slapen kunnen veroorzaken. Dit zijn veelvoorkomende slaapverstoorders:
Uit onderzoek van de hersenstichting blijkt dat meer dan een kwart van de vrouwen in de leeftijdscategorie 18 tot en met 25 jaar moeite heeft in slaap te komen. Ook een op de vijf mannen heeft moeite in slaap te komen.
Opvallend detail uit dit slaaponderzoek: in de leeftijdscategorie 65+ geeft 20 procent van de onderzochte vrouwen aan een slaapprobleem te hebben, tegen ‘slechts’ 8 procent van de mannen.
Slaapproblemen oplossen
Soms zijn slaapproblemen met kleine levensstijl-aanpassingen op te lossen. Het is belangrijk om gewoonten te ontwikkelen die een goede gezondheid bevorderen en de slechte gewoonten die slapeloosheid veroorzaken af te leren.
In dit blog lees je:
- wat slaaphygiëne is en hoe het je slaap verbetert
- tips om de kwaliteit van je slaap te verbeteren
- slaapmiddelen die je nachtrust kunnen verbeteren
Dit is de regelmaat uit de drie R’en
Slaaphygiëne is een verzamelnaam voor een aantal gedragsregels waardoor je beter zal slapen.
Hygiëne stamt af van het Griekse woord hygieia, het woord voor gezondheid. Als we het over slaaphygiëne hebben, bedoelen we dus gezonde omstandigheden en gezond gedrag voordat je gaat slapen.
Slaaphygiëne is bedoeld om je lichaam en geest voor te bereiden op slaap. De rustgevende activiteiten geven je lichaam signalen dat het het tijd is om naar bed te gaan en dit helpt je sneller en gemakkelijker in slaap te vallen.
Dit is de reinheid uit de drie R’en
Telefoons, televisie en games zorgen zonder dat je het door hebt voor een flinke dosis stress. Bovendien onderdrukken de gloeiende schermen de aanmaak van melatonine. No bueno dus.
Maak van je slaapkamer een stress-free zone.
Uit onderzoek van de National Sleep Foundation blijkt dat de aanwezigheid van elektronische apparaten (laptops en mobiele telefoons) het moeilijker maken om in slaap te vallen.
Dit komt dus doordat het blauwe licht van de schermen de aanmaak van melatonine in je lichaam onderdrukt. Melatonine is een belangrijk slaaphormoon. Daarom moet je het gebruik van je computer of laptop, televisie en telefoon in bed vermijden. Daarnaast kun je beter niet werken en eten in je slaapkamer.
Je slaapkamer is je tempel en je lichaam en geest mogen je slaapkamer alleen associëren met slaap.
Dankzij je slaaphygiëne bereid je je lichaam en geest voor op de nacht. Maar als je slaapkamer een combinatie is tussen een discotheek en een circus zal de omgeving je slaap niet bevorderen.
Beeld jezelf eens in hoe de perfecte slaapkamer eruitziet. Komt dat enigszins overeen met je eigen slaapkamer? Als je je slaap wilt verbeteren kan het zijn dat je je slaapomgeving moet veranderen.
Word je iedere ochtend wakker met een pijnlijke nek of rug? Val je soms uit bed omdat je bed te klein is? Stoot je je knieën tegen de muur omdat je bed stijf tegen de muur aanstaat? Misschien is het tijd voor een nieuw bed, matras, dekbed of kussen. Een nieuw kussen kan echt een megaverschil maken.
Wees bereid om te investeren in goede nachtrust.
Tip: houd je slaapkamer koel, dit zijn de voordelen van slapen in een koude kamer.
Vind je het moeilijk om in slaap te vallen? Deze tips zijn bruikbaar en je kunt direct beginnen. Het volgen van een regelmatig slaapschema is belangrijk. Maar soms lijkt niets te werken en kun je gewoon niet in slaap vallen.
Vaak werkt het averechts om jezelf in slaap te dwingen. Dan ga je piekeren en gaat het van kwaad tot erger.
Als je na 15 minuten proberen in slaap te vallen nog steeds wakker ligt, raad ik je aan om even uit bed te komen en iets anders te doen.
Je kunt bijvoorbeeld je slaapritueel nog eens doorlopen. Neem een warm bad, drink een kopje kruidenthee, lees of luister naar rustgevende muziek. Ga dan terug naar bed wanneer de angst om niet in slaap te kunnen vallen verdwenen of in ieder geval verminderd is.
Hoe graag je het ook wilt, zet de televisie niet aan, open je laptop niet en check niet je WhatsApp. Dan word je alleen maar alerter en minder slaperig van.
Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.