Je staat er misschien niet bij stil, maar de temperatuur op je slaapkamer heeft een enorme impact op de kwaliteit van je slaap.
Op een warme zomeravond zet je alles op alles om je slaapkamer zo koel mogelijk te houden. Maar heb je weleens overwogen om je kamer koel te houden als het buiten vriest? Slapen in een koude slaapkamer heeft ontzettend voor voordelen.
Het helpt niet alleen de kwaliteit van je slaap te verbeteren maar het kan zelfs het verouderingsproces vertragen.
In dit blog deel ik de belangrijkste voordelen van slapen in een koele slaapkamer. Ik vertel ook de nadelen van slapen in een te koude slaapkamer.
Inhoud van dit blog
Veel mensen stellen de vraag: wat is de beste slaapkamer-temperatuur? Laten we vooropstellen dat iedereen zo zijn eigen voorkeur heeft. Maar wat is beter, een koele slaapkamer of een warme slaapkamer?
Uit onderzoek blijkt dat mensen het beste slapen bij een slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 21°C. Vrij koel, dus.
Dit zijn de voordelen van slapen in een koele kamer
Nu we weten wat de perfecte slaapkamer-temperatuur is, kunnen we de voordelen van koel slapen op een rijtje zetten.
- Je valt sneller in slaap
- Je slaapkwaliteit verbetert
- Je ziet er jonger uit
- Verbetert je melatoninehuishouding
Heb je het ’s avonds vaak koud? Dat is een teken dat je eerder naar bed moet gaan. Dat zit zo: naarmate de avond vordert, daalt je lichaamstemperatuur. Dit is een natuurlijk proces, waarmee je lichaam aangeeft dat je moet gaan rusten.
Door je slaapkamer koel te houden, wordt dit proces versterkt en krijgt je lichaam extra ‘slaapsignalen’. Andersom geldt hetzelfde – als de kamer te warm is, kan het slaapsignaal worden geblokkeerd waardoor het langer kan duren voordat je in slaap valt.
Tip: boost je slaap door een van deze slaapdrankjes te drinken.
Je lichaamstemperatuur daalt dus vlak voor het slapengaan. En als je dichter bij het ontwaakmoment komt, neemt je lichaamstemperatuur weer toe.
Deze temperatuurstijging kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je te warm hebt geslapen. Als je ooit midden in de nacht zwetend wakker bent geworden, weet je hoe vervelend dat kan zijn. Als je je slaapkamer koel houdt en de temperatuur gedurende de hele nacht koel houdt, zul je merken dat de kwaliteit van je slaap toeneemt.
Vergeet dure crèmes en plastische chirurgie. Slapen in een koele kamer is het perfecte medicijn. Slapen in een temperatuur tussen de 16 en 21°C stimuleert de aanmaak van melatonine.
Melatonine bevordert niet alleen de kwaliteit van je slaap, melatonine is ook een krachtig anti-verouderingshormoon.
Melatonine bevordert dus je slaap en is een krachtig anti-verouderingshormoon.
Maar melatonine biedt nog meer gezondheidsvoordelen: het kan helpen bij gewichtsverlies, en het kan bijdragen aan een verhoogde gezondheid van de hersenen.
Tip: dit zijn de beste slaap-oordoppen
Zolang je je comfortabel voelt, zijn er geen gezondheidsrisico’s verbonden aan het slapen in een koudere kamer. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 21°C.
Houd er rekening mee dat een koude kamer niet betekent dat je het zelf koud moet hebben. Als je het koud hebt, wikkel je jezelf in een warme deken je waardoor je jouw lichaamstemperatuur op peil houdt. Als je het té koud hebt, kom je minder snel in diepe slaap.
Kun je nachtmerries krijgen van slapen in een koude slaapkamer? Deze mythe bestaat al jaren, ook al is er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.
Maar er zijn ontzettend veel factoren die invloed hebben op onze slaap. Ook een koele kamer beïnvloedt onze slaap. Het is zeer onwaarschijnlijk is dat een koude kamer zorgt voor nachtmerries.
Het slapen in een koele kamer biedt veel voordelen. Hoe zorg je ervoor dat je kamer ook echt koel is en koel blijft gedurende de nacht? Met deze tips houd je je kamer (en hoofd) koel.
Tip: dit zijn de beste slaap apps
Een airco is de perfecte oplossing om de temperatuur in de slaapkamer te reguleren. De airco-unit voert de warme lucht af en blaast koude lucht de slaapkamer in. Als je de airco op een lage temperatuur instelt, wordt het dus ook echt koud. Een goede vuistregel is dat het verschil tussen de buitentemperatuur en de koele binnen niet meer 12 graden mag zijn.
Een stille ventilator kan ook verkoeling bieden. In tegenstelling tot een airco ververst een ventilator de lucht niet, een ventilator zorgt alleen voor luchtcirculatie. Een goede reden om een ventilator te gebruiken is dat de luchtcirculatie helpt bij het verkoelen van je lichaam terwijl je slaapt.
Als het buiten warmer is dan binnen, doe je er verstandig aan om de ramen en gordijnen overdag dicht te houden. Je doet dit om de warmte buiten te houden en om te voorkomen dat de warmte in je slaapkamer blijft hangen.
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is nou eenmaal een feit dat warmte stijgt. Dus als je een slaapkamer op de onderste verdieping hebt, kun je iets koeler slapen.
Door met blote voeten te slapen en één of beide voeten onder de dekens uit te steken, blijf je koeler. We verliezen veel lichaamswarmte via ons hoofd en onze handen en voeten. Dus slapen met blote voeten kan een verkoelend effect hebben.
Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.