Rosacea: wat is het en hoe kun je het behandelen?

Wat is rosacea precies

Huidproblemen zijn heel erg vervelend. Naast de fysieke klachten zorgt het vaak ook voor schaamte, zeker wanneer de huidproblemen heel zichtbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is rosacea. Maar wat is het? En waarom moet je je laten behandelen? Wij leggen het je uit.

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij mensen last hebben van een rood gezicht, bultjes en puisten. Ook zijn de bloedvaten in het gezicht beter te zien.

De precieze oorzaak van rosacea is onbekend, al wordt de demodexmijt als boosdoener aangewezen. Deze kleine mijten vind je op de huid van iedereen, maar in sommige gevallen neemt de mijt een bacterie mee. En precies die bacterie blijkt de klachten te veroorzaken.

Hoe ontstaat rosacea?

Uit onderzoek blijkt dat de mijten zich vermeerderen wanneer je huid beschadigd raakt, bijvoorbeeld bij een langdurige blootstelling aan de zon. Ook kan het verergeren wanneer je alcohol drinkt, rookt of te veel kruidig eten of zuivel binnenkrijgt. Zelfs bepaalde cosmeticaproducten kunnen het verergeren.

De klachten bij rosacea variëren van algehele roodheid en een jeukende branderige huid tot puistjes en bultjes op je gezicht. Heb je last van deze symptomen? Dan is het belangrijk om er zo snel mogelijk achter te komen of je rosacea hebt. Daarna moet er ook snel worden behandeld.

Een rosacea behandeling kan de bacterie namelijk onder controle houden. Wat er tijdens zo’n behandeling gebeurt? Dat lees je hieronder.

Hoe ziet zo’n rosacea behandeling eruit?

Als je last hebt van rosacea, kom je er helaas nooit weer vanaf. Dat klinkt heel heftig, en dat is het ook wel, maar met de juiste rosacea behandeling hoef je er niet altijd last van te hebben.

Rosacea wordt behandeld door een combinatie-aanpak. De bacterie wordt namelijk bestrijd met een combinatie van peelings, laserbehandelingen en extra huidverzorging (crèmes). 

Kort gezegd ziet het proces er als volgt uit: eerst kalmeren diverse peelings je gezichtshuid en worden ontstekingen geremd. Als je huid eenmaal rustiger is, worden de rode vaatjes met een laserbehandeling aangepakt. Na de behandeling moet de huid goed worden gehydrateerd. Hiervoor krijg je meestal verschillende crèmes mee om thuis op je huid te smeren. 

De bovenstaande aanpak onderdrukt de ontstekingen en zorgt uiteindelijk weer voor een egale huid. Dat je rosacea behandelen aan een kliniek moet overlaten, is nu wel duidelijk. Wil je meer weten over hoe een professionele huidkliniek jou van je rosacea klachten afhelpt? Neem dan een kijkje op huidkliniekvliet.nl

 


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Jouke

Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.

Gerelateerde berichten