Als je snurkt, is dat vervelend voor je bedpartner of huisgenoot. Maar het kan ook gevolgen hebben voor je eigen gezondheid. Wij vertellen je alles over snurken, de oorzaken en wat je ertegen kunt doen.
Het geluid dat je hoort tijdens het snurken, ontstaat meestal doordat er weinig ruimte in je keel is. Dit komt vaak doordat je op je rug ligt. Je huig en je tong zakken dan naar achter, waardoor er minder ademruimte is. Hierdoor ontstaat een snurkgeluid.
Sommige mensen snurken af en toe, bijvoorbeeld als ze heel moe zijn en op hun rug liggen. Maar anderen snurken bijna altijd. Dat is vervelend voor je bedpartner of huisgenoot, maar kan ook op een dieperliggende medische oorzaak wijzen. Tip: in dit blog lees je onze top 3 slaap oordopjes.
Oorzaken van snurken
Je hebt een grotere kans dat je gaat snurken als je:
- op je rug slaapt
- overgewicht hebt
- ouder bent
- rookt
- alcohol hebt gedronken
- slaapmiddelen hebt genomen
- het geërfd hebt
Je kunt er best veel aan doen om je gesnurk te verminderen. Het makkelijkste: jezelf aanleren om op je zij te slapen. Het helpt ook om ’s avonds geen alcohol meer te drinken, of tenminste niet het laatste uur voordat je gaat slapen.
Iets meer moeite: stoppen met roken of afvallen. Dit zijn processen die langer duren. Dit helpt niet alleen tegen snurken, het is vaak beter voor je algehele gezondheid.
Aan sommige oorzaken kun je niet zoveel doen. Je kunt je leeftijd niet beïnvloeden, en je kunt het zelfs geërfd hebben.
Daarnaast kan snurken ook een medische oorzaak hebben, zoals slaapapneu. De bovenstaande oorzaken kunnen slaapapneu verergeren.
Bij slaapapneu hapert of stopt je ademhaling tijdens het slapen. Dit duurt ten minste 10 seconden en gebeurt meerdere keren per uur. Vaak begint de ademhaling weer met een harde snurk of naar adem happen. Twijfel je of je slaapapneu hebt? Dan kun je aan je bedpartner vragen of hij of zij dit herkent.
Als je alleen slaapt, is het lastig om te constateren of je slaapapneu hebt. De symptomen kunnen namelijk vrij algemeen zijn. Ben je overdag vaak erg vermoeid en kun je je slecht concentreren, terwijl je wel voldoende denkt te slapen? Dan is het misschien verstandig om langs de huisarts te gaan. Als je slaapapneu niet behandelt, kan dat namelijk vervelende gevolgen hebben. Zo hebben mensen met slaapapneu een grotere kans op hart- en vaatziekten en vaak een hogere bloeddruk.
Als je vermoedt dat je slaapapneu hebt, kun je dus het beste langs je huisarts gaan. Die kan vaststellen of je inderdaad slaapapneu hebt en je doorverwijzen naar een specialist. De huisarts kan je ook helpen met het verminderen van andere oorzaken, zoals overgewicht of roken.
Vaak adviseert de huisarts om langs een slaapkliniek te gaan. Die doet een uitgebreid slaaponderzoek. In dit onderzoek wordt vastgesteld wat voor soort slaapapneu je hebt, hoe ernstig je het hebt en waardoor het wordt veroorzaakt. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek zijn er verschillende behandelingen:
De eenvoudigste optie is het dragen van een speciale anti-snurkbeugel op maat. Die zorgt voor meer ademruimte achterin je keel, waardoor lichte of matige slaapapneu vaak verholpen is.
Een andere eenvoudige oplossing is positietherapie. Deze therapie heeft als doel je anders te laten slapen. Dit werk goed voor mensen die vooral slaapapneu hebben als ze op hun rug liggen. Met positietherapie traint een apparaatje je om op je zij te slapen.
Komt uit het onderzoek dat je hevige slaapapneu hebt? Dan kan een overdrukmasker een oplossing zijn. Dit is een slaapmasker dat je over je mond en neus draagt. Hiermee wordt het ademen makkelijker gemaakt. Sommige maskers hebben veranderende druk, om de ademhaling nog beter te ondersteunen. Vaak is dit alleen nodig bij mensen met veel overgewicht.
Ten slotte kun je ook kiezen voor een operatie. Tijdens een operatie wordt je neus verder geopend, of wordt je huig verkleind en het zachte verhemelte steviger gemaakt. Overigens is dit de beste oplossing voor een klein groepje mensen.
Jouke is content marketeer en SEO specialist. Blogt op The Health Issue over sport, voeding en gezondheid.