Drink jij wel eens alcohol? Grote kans dat het antwoord hierop ‘ja’ is. Vooral voor ons als jongeren hoort alcohol er vaak bij. Maar wat als alcohol niet meer zo leuk is? Wij vinden dat je daarover moet kunnen praten. Daarom vertellen wij alles over alcohol, alcoholverslaving en wat je eraan kunt doen als je geen controle meer hebt over je alcoholgebruik.
Eerst is het goed om te weten waar we het precies over hebben. Alcohol is een natuurlijk product dat ontstaat door gisting. Natuurlijke gisting gaat tot maximaal 15% alcohol. Alles boven de 15% is sterke drank. Dat kan alleen ontstaan door distilleren. Bier en wijn zit onder deze 15 procent. In bier zit gemiddeld zo’n 5% alcohol, in wijn gemiddeld 12% en in sterke drank 35%. Dit verschilt overigens wel per drank: sommige sterke dranken bevatten zelfs 70 of 80% alcohol.
Wat is een alcoholverslaving?
Je bent verslaafd aan alcohol als:
- Je geestelijk of lichamelijk afhankelijk bent van alcohol;
- Je leven draait om het drinken van alcohol;
- Of als pogingen om te stoppen of te minderen met drinken niet lukken.
Vooral jongeren zien de grens niet altijd. Bijna iedereen onder de 23 drinkt, en we drinken regelmatig meer dan goed voor ons is. Niks aan de hand, toch?
Toch kun je ook als jongere een alcoholverslaving ontwikkelen. En dat is nogal heftig: een verslaving heeft een flinke impact op je gezondheid, je sociale leven en je prestaties op school of op je werk.
Afhankelijkheid van alcohol is altijd problematisch. Maar als jongeren moeten we extra oppassen met hoe we met alcohol omgaan. Er zijn verschillende gevaren van overmatig alcohol drinken als jongere.
Zo kun je minder goed situaties beoordelen. Dit is gevaarlijk in het verkeer, maar ook in sociale situaties, waardoor je sneller bijvoorbeeld onveilige seks hebt. Sommige mensen worden ook agressief van alcohol.
Wist je dat bij jongeren de effecten van alcohol tijdens het drinken langer uitblijven? Dat is trouwens niet positief: jongeren zijn daardoor ineens dronken. Bij volwassenen gaat dit geleidelijk. Het risico hiervan is dat je niet doorhebt dat je teveel drinkt. Hierdoor kun je blackouts krijgen of zelfs bewusteloos raken.
Ook op de langere termijn heeft overmatig alcoholgebruik veel gevolgen. Je hersenontwikkeling duurt tot je 25e. Als je op jonge leeftijd veel drinkt, kun je problemen krijgen met bijvoorbeeld je concentratie of je geheugen. Alcohol heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op de rest van je lichaam. Vooral je hart, lever en maag hebben het zwaar als je te veel alcohol drinkt.
Een alcoholverslaving gaat nog veel verder dan af en toe teveel alcohol drinken. Je bent niet verslaafd aan alcohol als je af en toe een weekend doordrinkt. Bij een alcoholverslaving ben je lichamelijk of geestelijk echt afhankelijk van alcohol.
Jongeren met een alcoholverslaving hebben soms veel meegemaakt. Het drinken van alcohol is zo een manier om aan de realiteit te ontsnappen. Ze worden of werden bijvoorbeeld gepest of hebben in het verleden vervelende dingen ervaren. Het kan ook zijn dat iemand depressief is, of angstproblemen heeft. Er zijn talloze redenen waarom je als jongere kunt vastlopen in je leven. Soms is er helemaal geen direct aanleiding. Dit verschilt echt per persoon.
Daarom is het belangrijk dat je blijft praten met vrienden of vriendinnen. Maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Ook dan is het belangrijk om het gesprek aan te blijven gaan.
Heb jij als jongere hulp nodig bij een alcoholverslaving? Bij Yes We Can Clinics staan professionele mensen onvoorwaardelijk voor je klaar. Ook als je hulp nodig hebt bij andere verslavingen, psychische problemen en gedragsproblemen. Yes We Can Clinics zorgt voor warmte en helpt jou je leven een positieve draai te geven.