• home
  • Nieuws
  • Angst voor de tandarts? Tips om toch te gaan

Angst voor de tandarts? Tips om toch te gaan

vrouw met mooi gebit

Ben je bang voor de tandarts? Je bent zeker niet de enige. Het komt heel vaak voor dat mensen bang zijn voor de tandarts. Het gevolg: je gaat er eigenlijk liever niet meer heen. En daardoor gaat je gebit achteruit, waardoor je het nog langer uitstelt. Wij geven tips, waardoor je misschien toch die afspraak maakt.

Waarom wel naar de tandarts?

Uiteraard is het belangrijk om toch naar de tandarts te gaan. Dan houd je je gebit schoon en krijg je poetsadvies, waardoor je voorkomt dat je ergens last van krijgt. Maar dat is niet het enige. Ook als je een tijdje niet bent geweest, kan de tandarts controleren of alles in orde is. Je hoeft je niet te schamen voor je gebit. Vaak stellen mensen hun tandartsbezoek nog langer uit, omdat ze toch al heel lang niet zijn geweest. Daardoor is de drempel heel hoog geworden.

Misschien denk je wel: ach, ik heb toch nergens last van. Of misschien heb je wél last van je gebit, maar ben je bang dat de behandeling veel pijn gaat doen. Uiteindelijk is het in beide gevallen beter om toch wel te gaan, simpelweg om erger te voorkomen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans is dat er schade ontstaat.

Tips voor als je bang bent voor de tandarts

Wees niet bang, de tandarts oordeelt niet over dat je lang niet bent geweest. Een goede tandarts begrijpt dat er mensen zijn die bang zijn om te komen. Wees daarom ook eerlijk over je angst voor de tandarts. Je kunt dit het beste gewoon zeggen, bijvoorbeeld tijdens het maken van je eerst afspraak. De tandarts kan dan een andere behandeling voor je bedenken of je geruststellen.

Je kunt ook naar een tandarts die gespecialiseerd is in tandzorg aan mensen met angst. Dit noem je een angst-tandarts. Die neemt bijvoorbeeld extra de tijd voor jou, zodat jij kunt vertellen wat je wel en niet fijn vindt. Je spreekt dan bijvoorbeeld ook af dat je een seintje kunt geven als het je allemaal even teveel wordt. En wil je dat de tandarts bij alles uitlegt wat er gebeurt, of liever niet? Een angst-tandarts houdt zich altijd aan de afspraken die je van tevoren maakt. Als je echt extreem bang bent, kun je zelfs een behandeling onder narcose krijgen. Vaak hebben tandartspraktijken een of meerdere angst-tandartsen in dienst, zoals CDC Tandzorg. Met een angst-tandarts hoef je niet meer bang te zijn om naar de tandarts te gaan en heb je binnen mum van tijd weer een gezond gebit.

Daarnaast kan angst heel eenzaam zijn. Daarom helpt het vaak om er met anderen over te praten. Vrienden en familie kunnen je motiveren of ondersteunen. Misschien wil iemand je wel naar de tandarts brengen, zodat je niet het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Je kunt ook vragen of iemand de afspraak samen met je wilt maken, of meegaat om de tandarts uit te leggen dat je het eng vindt. Raak je echt in paniek van het idee van de tandarts? Dan kun je ook praten met een therapeut. Die helpt je de angst te begrijpen en ermee om te gaan.


Warning: Undefined variable $default in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Warning: Undefined variable $alt in /home/customer/www/thehealthissue.nl/public_html/wp-content/themes/the-health-isseu/single-post.php on line 50

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten