Arnica, een multifunctionele zalf

arnica creme

Iedereen kent het wel of heeft er wel eens van gehoord: arnica creme. Of je moeder het nu altijd in de kast heeft staan en het vroeger gebruikte omdat je was gevallen en een schram had opgelopen, of dat je het zelf hebt ontdekt: iedereen die het wonderzalfje gebruikt, kan meepraten over hoe effectief het middeltje is. Arnica montana is de naam van de bloem waarvan de zalf gemaakt wordt. Of in het goed Nederlands is het “valkruid”. Deze plant groeit niet zomaar overal in het wild. En in Nederland al helemaal niet. Het zal je dan ook niet verbazen dat de bloem beschermd is. Niet alleen vanwege zijn zeldzaamheid, maar ook vanwege zijn bijzondere eigenschappen. Als het valkruid al voorkomt in ons koude kikkerlandje, dan is het op vochtige heide. Maar in de meeste gevallen is de plant te vinden op bergachtige plaatsen met veel rotsen. Niet echt een typische omschrijving van de Nederlandse polder, zoals je ziet.

Gebruik bij meerdere gelegenheden

Arnica kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. De meest voor de hand liggende reden: een droge huid. Dit is iets waar ontzettend veel mensen mee te maken krijgen. Arnica kan een droge huid niet alleen verminderen, maar op termijn ook verhelpen. Een tweede manier waarop arnica ontzettend effectief is, is bij blauwe plekken. We stoten ons allemaal wel eens, en dan is een middeltje om de beurse plekken te verminderen geen overbodige luxe. Arnicazalf dus: dat helpt! Wat belangrijk is bij het gebruik van arnica is dat je het niet zomaar overal op moet uitsmeren, dan heeft het niet zo veel effect meer. Nee, het is belangrijk dat je de zalf lokaal toegepast. Dus goed gericht smeren, dat is het beste! Dus blauwe plekken en een droge huid. Zijn we er dan al? Nee hoor! Wat dacht je van stijve en vermoeide spieren? Daarvoor kan arnica ook helpen. Of kneuzingen: ook zo’n vervelende kwaal. Maar ook in dat geval kan arnica een uitweg bieden! Zoals je ziet: arnicazalf is een multifunctionele alleskunner!

Arnica: 100% natuurlijk!

Nu het bijna niet anders kan dat je ervan overtuigd bent dat arnica een must is in je EHBO-kit of in je medicijnkast, is het van belang om nog een element van de zalf te belichten: Arnica is 100% natuurlijk. Anders dan de middeltjes die gepusht worden door de grote farmaceutische industrie, die ontzettend chemisch zijn en goedkoop om te maken, is arnicazalf een natuurproduct zonder bijwerkingen en zonder valse beloftes. Als je het extract van deze bloem aanschaft weet je wat je koopt en je loopt geen risico op andere gezondheidsproblemen als je het aanbrengt. Veel mensen worden tegenwoordig veel bewuster wat betreft het gebruik van natuurproducten die vaak ook nog eens beter werken dan chemisch geproduceerde alternatieven. En dat is maar goed ook, want uiteindelijk kan je lichaam daar veel beter mee omgaan dat het synthetisch gefabriceerde tegenproduct. Al met al is arnica dus een multifunctioneel product waar je meerdere kwaaltjes mee kan verhelpen en het is ook nog eens 100% natuurlijk! Een absolute must dus!

Dit artikel is geschreven door Simone Phelps

Gerelateerde berichten